Interaktivitás a természet lágy ölén

Észre sem vettük, és el is röppent a nyár – vagy legalábbis a két és fél hónapos nyári szünet –, szeptember 3-án pedig megkezdődött a 2018/2019-es tanév. Bár a feledhetetlen nyári kalandokat, az ott szerzett élményeket semmi nem múlja felül, az őszi időszak is tartogathat meglepetéseket. Például ez a legjobb idő arra, hogy családostul vándorbotot fogjunk és felfedezzük valamelyik tanösvényt, amelyek számos pedagógiai hasznuk mellett jó kis testmozgást ígérnek. Ezúttal a legérdekesebb magyarországi tanösvényeket mutatjuk be.

alt


A tanösvények – Dr. Kiss Gábor megfogalmazása szerint – olyan, elsősorban a környezettudat fejlesztése céljából létrehozott bemutatóhelyek, amelyek turistaútvonalak mentén mutatják be egy adott terület természeti-kultúrtörténeti adottságait és értékeit. Célja a természeti és kulturális értékek megőrzése-népszerűsítése, létrehozásuk által pedig új turisztikai célpontok jön létre, ami az adott település, táj stb. vonzerejét növeli és végsősoron gazdasági élénkítő hatással bír.

Bár léteznek kifejezetten városi tanösvények is, ezek az útvonalak elsősorban a természet és a természetjárás iránti érdeklődés felkeltését szolgálják, ami ma, az életüket kütyük által behálózva élő digitális nemzedék tagjai esetében különösen fontos feladat. Egy tanösvény felkeresése jól illeszkedhet a tanmenetbe, ráadásul az adott természeti és kulturális értékeket nem a tantermek négy fala közé szorítva, hanem természetes környezetükben lehet ezáltal bemutatni – táblákkal vagy szaktanár, kirándulásvezető segítségével. A legtöbb érzékszervet megdolgoztatja, az informatív táblák mellett sok helyen lehet találkozni fejtörőkkel és rejtvényekkel, és egyre több a „hangos”, interaktív tábla is.

A tanösvény vitathatatlan előnye a közvetlen ismeretszerzésen túl a test megmozgatása: bár sokan alábecsülik a hatását, a séta a testi és lelki egészség megtartásában fontos szerepet játszik. A kutatások kimutatták, hogy már a napi rendszeres 30 perces sétának érezhetően jó hatása van szervezetre. Ezt, különösen az Egészségügyi Világszervezet (WHO) friss, a népesség mozgásszegény életmódját ecsetelő jelentésének tükrében nem árt elégszer hangsúlyozni. 

Ez hatványozottan igaz a fiatalabb korosztály esetében. A Semmelweis Egyetem szerint Magyarországon a 18 éven aluliak 20-25 százaléka elhízott, a túlsúlyosok 80 százaléka felnőttkorban is az marad, 30 százalékban pedig szövődményes kórképek (cukorbetegség, magas vérnyomás, ízületi problémák, kardiovaszkuláris elváltozások stb.) alakulnak ki. A tanösvények többnyire nem megerőltető sétákkal, könnyen teljesíthetők, s ha bizonytalanok vagyunk az útvonal hosszát illetően, keressük fel a Magyar Nemzeti Parkok oldalát, ahol a tanösvény-keresőben a szűrő beállításával kiválaszthatjuk, hogy melyik a legideálisabb tanösvény, ha családdal, kisebb, vagy nagyobb korú gyermekkel vágunk neki az útnak.

A Börzsöny kapujától a vaskori sírokig

A szokolyai Hiúz Házból indul a kilenc állomásból álló, 2,9 kilométer hosszú királyréti tanösvény, ahol többek között a terület élővilágával, a kisvasutak vagy a vasbányászat történetével lehet megismerkedni. A nagyjából másfél óra alatt teljesíthető tanösvényt önállóan is felfedezhetjük, de érdemes a látogatóközpontban beszerezni a gyerekeknek szóló tanösvénykísérő füzetet, vagy letölteni okoseszközünkre a Duna-Ipoly mobilapplikációt, amellyel akár hangos idegenvezetést is kérhetünk. A Szokolyától 4 kilométerre északra található Királyrét autóval és tömegközlekedéssel is elérhető, a Vác–Diósjenő–Drégelypalánk–Balassagyarmat vonalon közlekedő vonattal Nagymarosig, majd onnan erdei vasúttal vagy busszal. Hogy mennyire nagyszerű családi program a királyréti tanösvény, arról legutóbb a TanTrend a saját szemével is meggyőződhetett.

Hazánk talán legismertebb természeti csodája, az aggteleki cseppkőbarlang kincsei egy hat állomásból álló élményösvényen is feltárulnak. Az aggteleki játékösvény 2016-ban a Magyar Turisztikai Ügynökség által kiírt pályázaton Az év ökoturisztikai tanösvénye lett. Ha megvan a kincskereső térképünk és a matricagyűjtőnk, a játékhoz szükséges tojás, akkor nincs más dolgunk, mint nekivágni az útnak és összegyűjteni a matricákat. A tanösvény rövid, nagyjából 1 kilométer hosszú, 1 óra alatt teljesíthető, húsvéttól nagyjából nyár végéig látogatható, ám a kincskereső felszerelés miatt részvételi díjhoz kötött.

A Kis-Balaton és környezetének élővilágát villantja fel élményszerűen, interaktív módon a Zalakarosi Égerösvény tanösvény, amely Az év ökoturisztikai tanösvénye kategóriájában a második helyezést érte el. Az égerligetben található, 250 méter hosszú, könnyen, mindössze fél óra alatt bejárható bemutatóhely egész évben nyitva van, ingyenes, vakok és gyengén-látók számára pedig Braille-írásos információs táblákat is készítettek. A látogatókat állandó mesefigurák kísérik végig az öt állomáson, nem messze innen játszótér is van, Zalakaroson ezenkívül többek között kertmozi és termelői piac várja a kikapcsolódni vágyókat. A várostól nyugatra, a Zalakarosi Parkerdőben alakították ki a Csiga-túra tanösvényt, az Égerösvény „nagytestvérét”, amely 1152 méter hosszan, szintén interaktív elemek segítségével mutatja be a térség természeti értékeit.

Ezen a pályázaton harmadik helyezést ért el a tamási vadaspark mellett található Tamási-Miklósvári tanösvény, amely a térség flórája és faunája mellett az erdőgazdálkodás rejtelmeibe enged betekintést. A bemutatóhely első táblája egy napelemmel működő, három nyelven működő hangostérkép, s egy interaktív, rejtvényfejtő túrán vehetünk részt, melynek végén a miklósvári kilátóból a tolnai táj tárul elénk. S ha már vadaspark, 2016 óta Budakeszin is van tanösvény, amely az ottani vadaspark útvonalaihoz és kifutóihoz kapcsolódik, szintén az interaktivitásra építve, fejtörőkkel, különféle feladatokkal, sőt, egy „hangos” táblán az állatok hangját is le lehet játszani.

Ki mondta, hogy a tanösvényen csak erdőismerettel vagy a madártannal lehet találkozni? Ez járhatott az Archaeolingua Alapítvány munkatársainak fejében, amikor úgy döntöttek, hogy a régészetet helyezik tanösvényük fókuszába. Idén nyáron, a hagyományos kelta ünnepen avatták fel Várhelyen a Soproni-hegység vaskori örökségét bemutató, 1,8 kilométer hosszú tanösvényt, így ez az egyik legfiatalabb ilyen jellegű bemutatóhely hazánkban. Az itt kihelyezett táblák a történelem és az archeológia szerelmeseit szólítják meg, a vaskori temetkezési szokásokat, viseleteket, használati tárgyakat mutatják be, továbbá megismerhetjük a földvár történetét, és látható egy női temetkezés is egy ásatás után helyreállított halomban.