Irány Costa Rica!

Mi a World Robot Olympiad™ (WRO™)? Kik vesznek részt rajta? Milyen feladatokat kapnak a versenyzők? Kérdéseinkre Füleki Judit, a WRO™ nemzetközi kapcsolatok és döntő felelőse, a WRO™ magyar fordulójának felelős szervezője válaszolt. A következő 1 hétben terveink szerint az összes induló magyar csapatot is bemutatjuk.

robotok láthatók a képen


Mi a World Robot Olympiad™?

Egy nemzetközi oktatási program, amely azzal a céllal jött létre, hogy megkönnyítse a fiatalok hozzáférését a természettudományos tárgyakhoz és motiválja őket mérnöki vagy informatikai szakma választására. A WRO™ versenyek ötvözik egy sportesemény izgalmát a LEGO® Mindstorms robotok tervezésének, építésének és programozásának kihívásával. A WRO™ nemzetközi szinten 14. éve szervezi meg a tudomány, a technológia és az oktatásnak ezt a seregszemléjét. Ezzel egyesíti és segíti a fiatalokat a világ minden tájáról kreativitásuk és problémamegoldó készségük fejlesztésében a MTMI (műszaki, természettudományi, matematikai és informatikai) területén. 

A WRO versenykategóriák:

Regular
Elementary (12 évesnél fiatalabbak)
Junior (13-15 év közötti fiatalok) 
Senior (16-19 év közötti fiatalok)

Open
Elementary (12 évesnél fiatalabbak)
Junior (13-15 év közötti fiatalok) 
Senior (16-19 év közötti fiatalok)

WRO Football (10-19 év közötti fiatalok) 

Advanced Robotics Challenge (17-25 év közötti fiatalok)

A versenyszabályt és minden információt az aktuális év januárjában hirdeti meg a világdöntőt szervező csapat, a WRO™ nemzetközi szervezetével közösen. A 2017-es év magyar nyelvű szabályzatai és versenypályái elérhetők a www.wro.hu oldalon is. A magyarországi nemzeti szervező az Edutus Főiskola.

Mit tart a program legfőbb szakmai, illetve pedagógiai hasznának? 

A LEGO® Robot versenyeken a jövő mérnökei, informatikai szakemberei mérhetik össze tudásukat. A versenyek tematikusak, a feladatok világszerte azonosak, évente változnak – és olyan témákat ölelnek fel, amelyek a vállalkozások, illetve a társadalom számára nagy jelentőségűek (például környezetvédelem, oktatási innováció, stb.). A LEGO® robotok tervezése, programozása és a folyamatos tesztelések során a diákok megtanuljanak csapatként együtt dolgozni, a szórakoztató együttműködésben a tanulás olyan természetességű igény és folyamat legyen, mint a levegővétel.

A versenyeken résztvevő diákok 85%-a műszaki, természettudományos vagy informatikai területen tanul tovább, helyezkedik el. A LEGO® Robotok programozási nyelve a PLC programozáshoz hasonló, alapul szolgálhat a későbbi PLC ismeretek könnyebb elsajátításához, alkalmazásához.

Melyek a WRO™ idei eseményei, kiemelt témakörei?

A Regular és Open kategóriákban a téma: a Robotok a fenntarthatóságért, az egyes korosztályokban különböző altémák vannak. Az egyetemista ARC kategóriában teljesen más programozási nyelvet és eszközöket használnak, itt a Tetris Játék a téma és van a WRO Football kategória (amit Magyarországon 2018-ban rendezünk először), ahol két robot focizik egymással.

Mit kell tudnunk a WRO™ hazai történetéről és eseményeiről? 

Az Edutus Főiskola 2014-ben szervezte meg először a WRO™-t, az első években minden ország „próbaidős”, így az Edutus Főiskola is az volt. A hazai döntő mind kategóriákban mind csapatlétszámban rengeteget fejlődött és megfelelt a csatlakozási kritériumoknak, 2017. május 1-től 5 évre kapta meg az Edutus Főiskola a hivatalos nemzeti szervező jogot. 

Az idei évben a WRO™ LEGO® Robot verseny Magyarországon bekerült az emberi erőforrások minisztere 14/2017. (VI. 14.) EMMI rendelete a 2017/2018. tanév rendjéről 3. számú mellékletébe az oktatásért felelős miniszter által anyagilag támogatott tanulmányi versenyek közé, mely egy óriási előrelépés a célok eléréséhez és a meglévő szakképzett munkaerőhiány csökkentésére is. 

Legközelebbi WRO™ versenyt 2018 május végén-június elején rendez az Edutus Főiskola Tatabányán, ahol az összes kategória minden korosztályába lehet majd nevezni.

Kik és hogyan segítik az egyes hazai csapatok munkáját?

Az egyes csapatoknak van saját csapatvezetőjük, ez lehet az adott iskola tanára, de lehet külsős megbízott személy is, aki szakkör keretében készíti fel a csapatot a megmérettetésre.

Mit várnak az idei versenytől? 

Az idei nemzeti döntőből 6 csapat jutott ki a 2017-es, Costa Ricában megrendezendő Világdöntőre, akik közül több csapat is esélyes az első tíz közé jutásra, viszont mivel ez nem csak elméleti, hanem gyakorlati verseny is, így olyan technikai probléma is közbejöhet, melyről a csapatok nem tehetnek – és ennek következtében váratlan feladatokat kell megoldani.

A magyar csapatok:

• Regular Kategória Elementary korosztály (12 évesnél fiatalabbak): HTRoboTeam – Homoktövis Általános Iskola, Budapest: Csapatvezető: Sándor Viktor | Tagok: Happ Gergő, Sándor Bence

• Regular Kategória Junior korosztály (13-15 évesek): Samu Team – Vértesszőlősi Általános Iskola: Csapatvezető: Skrován József | Tagok: Fábik Sarolta, Skrován Lilla, Andai Roland

• Regular Kategória Senior korosztály (16-19 évesek): Ady-SOKK – Nagyvárad, Ady Endre Líceum: Csapatvezető: Nagy Zoltán| Tagok: Kozma Tamás, Kristófi Mihály, Papp Gergő

• Open Kategória Junior korosztály (13-15 évesek): Green-peas – Szombathely, Savaria Szakképző Iskola: Csapatvezető: Schubert József | Tagok: Bányai Péter, Kalocsai Zoltán, Kovács Előd József

• Open Kategória Senior korosztály (16-19 évesek): TEAM_BAD – Kecskeméti Bányai Júlia Gimnázium: Csapatvezető: Kiss Róbert | Tagok: Nyíri Anna Eszter, Mihalik Dániel, Szakali Benedek

• Advanced Robotics Challenge kategória (17-25 évesek): InnoRobot-X – Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem: Csapatvezető: Lengyel Richárd | Tagok: Emmert Gergő, Knébel Miklós, Ludvig András László

Az Edutus Főiskola, mint a World Robot Olympiad™ hivatalos magyarországi szervezője, pályázik a 2019 novemberében megrendezendő World Robot Olympiad™ Világdöntő szervezésére. Pályázatunk erőssége, hogy a világdöntőre először pályázik európai uniós tagország. Ezért a nemzeti szervezőcsapat sok tapasztalattal szeretne Costa Ricából hazatérni.