Ismét lehet jelentkezni a Vándortáborokba

Idén új útvonalak közül is válogathatnak a jelentkezők. Immár 19 helyszín várja a diákokat országszerte, akik kedvezményes áron juthatnak el a vízi, erdei és bringás táborokba. A táborok a környezettudatosság jegyében zajlanak, az aktivitás mellett pedig számos kulturális és egyéb program kínálkozik a táborozók számára.

alt


Révész Máriusz, az aktív Magyarországért felelős kormánybiztos elmondta, ha egy programot kellene megneveznie, amire a legbüszkébb, akkor az a Vándortábor program létrehozása lenne. Január 28-tól indul a jelentkezés a táborokba. Felhívta a figyelmet arra, hogy érdemes gyorsan jelentkezni, mert az előző évek tapasztalatai alapján gyorsan fognak betelni a helyek. A Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség két új útvonalat indít, az Országos Erdészeti Egyesület további két vándortábor útvonalat jelölne ki, (ha minden jól megy) és a Magyar Kajak-Kenu Szövetség egy további útvonal kijelölését tette meg. „További újdonság, hogy még nagyobb figyelmet fordítunk a környezettudatosságra a táborokban” – mondta el a kormánybiztos. Tavaly 7000 gyerek táborozott és 1400 pedagógus végezte el a táborvezetéshez szükséges képzést. További változás a táborok létszámát illetően, hogy 15 gyerek alatt nem indul vándortábor. Vándortáboros fotópályázat is indulni fog, valamint egy vándortáboros novella pályázat is várható, ahol a vándortáboros élményeket lehet megörökíteni majd. „Legyen ez az év legzöldebb hete” – zárta beszédét Révész Máriusz.

Pénzes Erzsébet, Bringásvándor projektvezető, (Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség) a két új útvonalról beszélt. Sok olyan visszajelzés volt, hogy szeretnének a gyerekek a Balatonhoz menni, ezért létrejött egy Balaton-felvidéki túraútvonal, a másik pedig a Bükkből indul és az Aggteleki-hegység felé halad tovább. A 2018-as év nem csak a gyerekeknek, de a szervezőknek is hatalmas élményt nyújtott. „Életem legjobb hete volt” idézte az egyik résztvevőt. A részvételi díj tartalmazza a kerékpár és sisak bérletet, egy kulacsot, amit örökbe megkapnak a résztvevők, valamint egy kerékpározáshoz használható technikai pólót, amint szintén megtartathatnak a résztvevők. Tavasszal indulnak a kétnapos gyakorlati képzéseik, ahol 300 pedagógust szeretnének kiképezni kerékpáros vándortábor vezetésre.

Elmer Tamás, Erdeivándor projektvezető, (Országos Erdészeti Egyesület) arról beszélt, hogy a visszajelzések alapján sokan visszatérnek a korábbi résztvevőkből, akár a már megszokott, akár új útvonalakra. Az eddigi 5 útvonal további két új útvonallal egészül ki, melyek a Zemplénben és a Vasi-Hegyháton lesznek kialakítva. „Szívügyünknek tekintjük a természeti nevelést” – mondta el a projektvezető, majd hozzátette, hogy azt szeretnék, ha a lehető legkisebb ökológiai lábnyomokkal zárnák a táborokat. Erdei iskolákkal közösen szemléletformáló programokat is biztosítanak minden egyes túraútvonalon. Két év alatt több mint 1000 pedagógus végezte el az erdei vándortáborok vezetéséhez szükséges, akkreditált képzéseket.

Foltán László, Vízivándor projektvezető, (Magyar Kajak-Kenu Szövetség) arról a folyamatról beszélt, ahogy a megérkező diákok a telefonjaikat letéve megismerkednek egymással, a kenuzással, az evezőkkel, a sátrakkal és a tábori körülményekkel. Nagyokat fürdenek, pancsolnak, eveznek együtt, de kulturális programokon is részt vesznek. Összesen 4800 főt mozgattak meg tavaly a táborok során. Az új útvonal a Tisza-tavon lesz, melynek Sarud lesz a központja. Poroszló, Kisköre, Tiszafüred és a városok vizet érintő turisztikai fejlesztései mind a megvalósuló program helyszínei lesznek.

(fotó: Kaliczka Gabriella)

 

Egységesen 25000 forintos részvételi díjért vehetnek részt a diákok a táborokban, amely tartalmazza a teljes ellátást, a szállást és a táborokhoz tartozó egyéb programok belépődíjait is, valamint a kerékpárokat és hajókat, illetve az ehhez tartozó felszereléseket. Az állam által támogatott Vándortábor Program különösen kedvezményes áron nyújt egyhetes nyaralási lehetőséget az általános iskolás és középiskolás fiataloknak.

Az első egyhetes turnus 2019. június 15-én, szombaton indul. Ezt követően vándortábori útvonalanként változó időpontokban, a jelentkezési felületeken található naptárban látható napokon lehet indulni augusztus 12-ig.

A jelentkezési felület 2019. január 28-án nyílik meg és a táborhelyek megtelte után, de legkésőbb 2019. április 30-án zárul le.

A programhoz kapcsolódóan továbbképzések indultak a kísérő pedagógusok számára, ennek költsége 15000 forint.

A képzést elvégző pedagógusok a táboroztatásért külön díjazásban részesülnek.

További információk: vandortabor.hu

Kapcsolódó tartalmak