Jogsit nyáron?

Sok fiatal alig várja, hogy betöltse a 17. életévét, és hogy végre volán mögé üljön, mondván, ha megvan a jogsi, kinyílik a világ, és új lehetőségek tárulnak fel. A jogosítvány megszerzésén gondolkodóknak jó hír, hogy idén júliustól ingyenes lesz a sikeresen teljesített KRESZ-tanfolyam és -vizsga a 20 évnél fiatalabbaknak.

alt


Ingyenes KRESZ-tanfolyam és -vizsga

Elég csak egy gyors pillantást vetni a legnagyobb internetes állásportálok kínálatára, hogy lássuk, mekkora helyzeti előnnyel indul a munkaerőpiacon, akinek van jogosítványa. Egyes munkaköröknél egyenesen követelmény a jogsi, de olyan szakmák is tucatjával vannak, ahol egyszerűen jobban érvényesülhetünk a vezetői engedély birtokában – akár már egy B kategóriás jogosítvány felmutatásával. A jogsi megszerzésére adja magát a nyári szünet, és nagyobb is ilyenkor a vállalkozói kedv a fiatalok részéről, viszont aki télen kezdi meg a gyakorlatot, az megtanulja uralni az autót téli, csúszós utakon, így valószínűleg nyáron nem lesz problémája – hívja fel a figyelmet a Zebra Autósiskola és Motorosiskola.

A jogosítvány megszerzése a jövőben bizonyos szempontból még könnyebbé válik. Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára június végén jelentette be, hogy a kormány július 1-től 25 ezer forintos értékhatárig megtéríti a KRESZ-vizsga és a hozzá kapcsolódó e-learning vagy tantermi tanfolyam költségeit a 20 évnél fiatalabbaknak. Már él a www.kreszvizsga.ujnemzedek.hu weboldal, ahol a programmal kapcsolatos részletekről lehet érdeklődni.

Az 55/2018. (III. 23.) kormányrendelet értelmében a 2018. július 1-jét követően letett vizsgák után lehet a támogatást igényelni azoknak, akik a vizsga napjáig nem töltötték be a 20. életévüket. Legfeljebb 25 ezer forint igényelhető, a kérelmet a Magyar Államkincstár Nyugdíjfolyósító Igazgatóságnál kell előterjeszteni, akár elektronikus úton is. A díjak kifizetését igazolni kell, csatolva azt a kérelemhez. Vigyázzunk azonban, nehogy kicsússzunk határidőből: a kérelmet a KRESZ-vizsga sikeres letétele napjától számított egy éven belül kell benyújtani. A visszaigénylés folyamata ingyenes, míg az ügyintézési határidő 30 nap – olvasható a program honlapján. 

Mondd, melyiket válasszam?

Kérdés, hogy megnő-e ettől a fiatalok kedve, ám a hírek szerint egyre többen érdeklődnek a lehetőség iránt. Az első lépés ilyenkor a megfelelő autósiskola megtalálása, ami megfontolt döntést kíván. Bevett gyakorlat, hogy a fiatalok baráti, ismerősi körben kezdenek el képzőszervet keresni, esetleg az interneten böngészve, kommentek olvasgatásával igyekeznek feltérképezni az autósiskola-piacot. Így viszont könnyen abba a hibába eshetnek, hogy szubjektív véleményekre alapozva hozzák meg a döntést.

Vannak azonban objektív szempontok is, a Nemzeti Közlekedési Hatóság honlapján elérhető mutatószámok adhatnak támpontot a döntéshozatalt illetően. Az Átlagos Képzési Óraszám (ÁKÓ) azt mutatja, hogy az adott iskola hány óra alatt készített fel a sikeres gyakorlati vizsgára; a Vizsga Sikerességi Mutatóból (VSM) az derül ki, hogy az összes vizsgából (elmélet és gyakorlat) mennyi lett sikeres; míg a Képzési Költség (KK) a jogsi megszerzéséhez vezető út összes költségét ismerteti képzőszervekre lebontva.  

A hatósági előírások szerint személygépkocsis jogosítvány esetében a minimális gyakorlat 29 óra (egy gyakorlati óra 50 percből áll), és összesen 580 kilométert kell vezetni. Az autósiskola kiválasztásánál talán a KK a legfontosabb tényező. Hatalmas eltérések azért nincsenek az egyes képzőszervek között, mert a jogosítvány megszerzésének várható költségét egyrészt a fix hatósági tarifák teszik ki. Ilyen az orvosi alkalmassági vizsga (7200 forint), a KRESZ-vizsga (4600 forint), az elsősegély-tanfolyam (7900 forint), a forgalmi vizsga (11 000 forint), vagy az okmányirodai illeték (4000 forint). Az iskoláknak az elméleti és a gyakorlati képzésért fizetendő díjak viszont változhatnak, a gyakorlati óradíj általában 2-3 ezer forint körül mozog, az elméleti tanfolyam pedig 15-20 ezer forintból megúszható.

Magyarországon az elméleti tanfolyamot 16 és fél éves korban kezdhetjük el személygépkocsis jogosítvány esetében, míg a gyakorlati vizsga a 17 éves életkor betöltése után tehető le. Ami a világ többi részét illeti, a jogosítványszerzés korhatárát tekintve nagy a szórás. Leghamarabban a nyugat-kanadai Albertában lehet letenni a vizsgát, 14 évesen, ezt követi az amerikai Dél-Dakota, ahol a korhatár 14 év és 3 hónap – a másik véglet a keleti parti New Jersey, itt a 17. életkor betöltése után ülhetünk csak volán mögé. 

Az Egyesült Államok legtöbb államában 16 éves kortól lehet jogsit szerezni, ellenben Dél-Amerikában a legtöbb országban 18 év a korhatár. Nagyobb a szigor Ázsia és a Közel-Kelet nagy részén is – viszont Szaúd-Arábiában tavaly szeptember óta megkötésekkel bár, de immáron a nők is volán mögé ülhetnek. Az öreg kontinens országai közül Franciaországban lehet a legkorábban vezetni, 15 évesen, illetve 16 évesen Izlandon és Észtországban, igaz, csak felügyelettel. 

Az utóbbi időben a magyarországi utakon történt, fiatal vezetők által okozott, halálos kimenetelű autóbalesetek kapcsán sokan felvetették, hogy felelőtlenség fiatalkorúakat volán mögé engedni. A Magyar Autómentő Szolgálat azonban arra hívja fel a figyelmet, hogy az autómentéssel végződő balesetek okozói többnyire nem a friss jogosítvánnyal rendelkező tinédzserek, hanem a nagyobb rutin miatt túlzottan magabiztossá és elővigyázatlanná váló vezetők.