Kaland(park)ra fel!

Javában tombol a nyár, s ez egyben azt is jelenti, hogy ismét dübörög a kalandpark-szezon. Az utóbbi időben gombamód szaporodnak az aktív pihenést és izgalmakat kínáló létesítmények, ahol egyedül kötelet mászni éppúgy lehet, mint csapatban airsoftozni. Körképünkből az is kiderül, kinek és miért ajánlott a kalandpark. 

A képen egy kislány függőhídon megy át.


 

Gyógyír a fásultság ellen

Hosszú ideje népbetegség a mozgásszegény életmód, nemcsak Magyarországon, hanem világszerte, elég csak a Nemzeti Egységes Tanulói Fittségi Teszt 2016-ban publikált ide vonatkozó eredményeit citálni. A Magyar Diáksport Szövetség és a Cooper Intézet összefogásában kidolgozott program keretében elsőként mérték fel a 2014/2015-ös tanévben több mint 623 ezer diák fittségi állapotát, az eredmény pedig lesújtó volt: a magyar diákok negyede túlsúlyos vagy elhízott, és az állóképességi szintjük lehangoló képet festett.
    
Vissza-visszatérő panasz, hogy sok fiatal kedvét elveszik az iskolai testnevelés órák, pedig ezeken épp a mozgás megszerettetése, a testkultúra ápolása, az egészséges életmód megalapozása lenne a cél. Nem helyettesíthetik, de a kalandparkok erre kínálnak gyógyírt: a mozgás örömét, a természetes mozgásformák megszerettetését. Nem mellesleg kiváló fejlesztő hatásúak, hiszen a nagymozgások és az egyensúlyérzet is javítható általuk, az akadályok leküzdése pedig növeli az önbizalmat. Ha viszont a hosszú iskolai évtől megfáradt egyszeri diák az önfeledt szórakozást keresi a kalandparkokban, akkor lehet, hogy rossz helyen jár. Érdemes előzetesen tájékozódni, mert vannak olyan kalandparkok, ahol a fizikumot az átlagosnál jobban igénybe vevő feladatok várnak rájuk.   
    
Ha pedig nyár, azt se feledjük el, hogy a kalandparkok által kínált tevékenységek többnyire – bár sok helyen vannak beltéri foglalkozások – a szabad ég alatt űzhetők, aminek az iskola négy fala közé szorított gyermekek biztosan örülni fognak. A kalandparkok további előnye, hogy nemcsak egyénileg, hanem akár családosan is látogathatók. A másik vonzerejük pedig abban rejlik, hogy amolyan sportágválasztóként funkcionálnak, így egyedülálló módon, egy jegy áráért olyan, eltérő mozgásformákat igénylő tevékenységekbe kóstolhatnak bele a gyermekek, mint a falmászás vagy a gokart, így ha valamelyik nem tetszik, ki lehet próbálni akár többet is egy nap alatt.

A kalandpark, ahol programozni is lehet

A budapesti gyerekeknek sem kell feltétlenül sokat utazniuk, ha természet közeli élményre vágynak, hiszen Óbudán, a Szentendrei úton egy 60 állomásból álló akadályrendszer várja őket a Római Kalandparkban. A három különböző kötélpálya (gyermek, junior, felnőtt) mellett három csúszópályát is kialakítottak, ezek egyike 12 méter magasságból indul és 90 méter hosszú. Az élményt lézerharc, gokart, szabadulószoba, illetve különféle sporttevékenységek (tollaslabda, foci, pétanque stb.) teszik teljessé, míg a legkisebbek a homokozóban és a játszósarokban élvezhetik az ősfás környezet hűségét. S ha már nyár, akkor nyári tábor: bár a Rómain idén nem lesznek táborok, a Dr. Code Programozó Iskolával közösen programozó és élménytáborok indulnak.

A legváltozatosabb: Zalaszabar

A nyári szánkótól a vizes dodzsemig minden van a Zobori KalandoZoo-ban, csak győzzük energiával a korántsem hétköznapi eszközök kipróbálását. A Kis-Balaton nyugati partján, Zalaszabarban található kalandpark nagy előnye, hogy viszonylag pénztárcabarát, igaz, a különlegesebb élményekért – mint amilyen a lézerharc, vagy a szabadulószoba – külön kell fizetni. A nagycsaládosok olcsóbban vehetik igénybe az eszközöket, és további jó pont, hogy a nagyszülőkre is gondoltak, ők sétajeggyel is bemehetnek.

Mit csinálnak az erdészek? A legjobb ingyenes kalandpark

Elsősorban inkább az elmét, mintsem a testet teszi próbára a Budapestről mintegy egy órányi autóútra található katalinpusztai „kalandpark”. Egy kanyargós pallósor és egy 30 méter hosszú függőhíd emlékeztet arra, hogy itt bizony nem a megszokott körülmények között zajlik a tanulás, hanem a természet lágy ölén. Aki tehát könnyedebb aktív időtöltésre vágyik, annak mindenképpen ajánlott kiruccanni Katalinpusztára, főleg mivel a helyszín babakocsival és kerekesszékkel is látogatható. A látogatóközpontban van erdő-és természetismereti, illetve madártani tanösvény, a legkisebbeket pedig interaktív „élmény-ösvény” várja, de ha kedvünk szottyan, betérhetünk az erdei ajándékboltba, és meg is szállhatunk.

Extrém kalandok 100 kg-ig

A gyerekek abszolút kedvence a Veresegyházi Medveotthon, amelynek területén nyílt meg a Maci-kalandpark. A park ezen részén ügyességi kötélpályarendszert építettek ki: 3 éves kortól a kispályán, amely 1 méter magasan fut, és 130 cm-nél magasabbak pedig a junior pályán, 2,5 méter magasan tehetik próbára a bátorságukat. A Maci-kalandpark szeptember 1-től hétvégenként, szombaton-vasárnap 10:00 és 17:00 óra között van nyitva, de ünnepnapokon és az őszi szünetben is kinyit. A kötélpálya külön belépős.