Karácsonyi koncertajánló a klasszikusok jegyében

Néhány hét van már csak a karácsonyig, amikor leginkább azoknak kellene örülnünk, akik a fa körül állnak majd velünk, ahelyett, hogy türelmetlenül állunk a bevásárlóközpontok ügyfélszolgálatánál, a kenyérpirító garanciapapírjára várva. Az ünnepre való hangolódásra, a lelkünk kitakarítására és felöltöztésére néhány zenei csemegét ajánlunk olvasóinknak.

egy cselló látható a képen


Klasszikus Karácsony – 2017. december 7., 12., Zeneakadémia (Budapest)

Hámori Máté és az Óbudai Danubia Zenekar neve és eddigi teljesítménye garancia az igazán felemelő és gazdag zenei élményre. Idén a Zeneakadémia Nagytermében várják a komolyzene szerelmeseit Händel huszonnégy nap alatt megírt Messiásával, amelynek bemutatója után kapott honoráriumát jótékony célokra ajánlotta a szerző. A koncert műsorában hallható még Csajkovszkij örökbecsű alkotása, a Diótörő – igaz, „csak” a szvit, amely a balett zenei részleteinek bemutatása, nem kronológiai sorrendben. Ez semmit nem von le a mű értékéből, hiszen a szvitben hallhatóak Cukorország karaktertáncai (az orosz Trepak, a kínai, az arab tánc), valamint a sokak által ismert Rózsakeringő. Orosz zeneszerző – Csajkovszkijon kívül – Glinka személyében jelenik még meg az esten, akinek az orosz költőiséget megjelenítő, mégis részleteiben Rossini operáira hasonlító Ruszlán és Ludmilla című művének nyitányát játssza az Óbudai Zenekar.

Karácsonyi Oratórium – 2017. december 13., Művészetek Palotája (Budapest)

A barokk zene autentikus képviselőjeként számon tartott Les Musiciens du Louvre közreműködésével, Marc Minkowski vezényletével szólal meg a Művészetek Palotájában Bach Karácsonyi oratóriuma. Sután fogalmazva azt is mondhatnánk, hogy Bach-recycling, hiszen a Karácsonyi oratórium hat, korábban megírt kantátája újraértelmezése és egybefűzése ez az előadás. A mű klasszikus értelemben nem oratórium, hiszen hiányzik a drámai felépítés, a kantáták azonban a karácsonyi ünnepkör eseményeit, napjait jelenítik meg: Jézus megszületését, megkeresztelését, a napkeleti bölcsek látogatását. A szerző Máté és Lukács evangéliumát használta kiindulópontnak az oratórium megalkotásában, amelyben egyszerre fedezhető fel a hit általi áhítat és a világi pompa.

Filmzenei Koncert a Zuglói Filharmóniaval – 2017. december 29., Kongresszusi Központ (Budapest)

Néhány éve a szimfonikus zenekarok felfedezték a filmzenék átdolgozásának lehetőségét, ezáltal a kevésbé műértő közönség becsalogatását a koncerttermekbe. Olyan kiválóságok is szívesen vezényelnek filmzenei koncerteket, mint a fiatal dél-amerikai Gustavo Dudamel. A Zuglói Filharmónia előadásában felcsendülnek John Williams 47 (!) Oscar-díj jelölést és öt Oscar-díjat bezsebelő zeneszerző olyan művei, mint a Star Wars, a Harry Potter részletei, de hallható még a Pókember, a Batman, a Narnia krónikája című kasszasikerek zenéje is.

Diótörő – bábokkal és filharmonikusokkal – 2017. december 23., Művészetek Palotája (Budapest)

Különleges élményt ígér idén is a MüPa, hiszen Csajkovszkij balettjét bábokkal adják elő a Nemzeti Filharmonikusok a Budapesti Bábszínház együttműködésével.  Csajkovszkij A hattyúk tava és a Csipkerózsika után kezdett a Diótörőhöz, bár kevesebb lelkesedéssel. Attól félt ugyanis, hogy kevésbé sikeres darabot fog írni. Ennek ellenére a gyermeki fantáziavilág megragadta képzeletét, és ez elég kihívást jelentett számára ahhoz, hogy megírja a balett zenéjét úgy, hogy közben egy egyfelvonásos operát is írjon Jolanta címmel. A Diótörő különlegessége, hogy egyes hangszereknek önálló szerepet szánt Csajkovszkij, ílyen például a hárfa az utolsó felvonásbéli pas de deux-ben vagy a Rózsakeringőben,  a trombita a spanyol táncban. A Művészetek Palotájában nem balettművészek, hanem bábok tolmácsolásában ismerhetjük meg Hoffmann történetét.

Barokk muzsika advent idejére – 2017. december 11., Óbudai Társaskör (Budapest)

Az Excanto Együttes húsz évvel ezelőtti megalakulása idején a következő hitvallást tette: „régi idők zenéjét elővarázsoljuk, és ezzel a közönséget elbűvöljük.” Az idei műsorban ennek megfelelően is gyönyörű barokk muzsikát válogatott az együttes, két pasztorállal tisztelegve Telemann halálának 250. évfordulója előtt. Emellett az angol késő reneszánsz muzsika jeles képviselőinek műveiből is megszólaltatnak néhányat, amelyek segítséget nyújthatnak a hallgatóságnak ahhoz, hogy olyan hangszereket ismerjenek meg, mint a blockflöte vagy a viola da gamba.

Jazz és klasszikus zene találkozása – 2017. december 19., MKOSZ edzőcsarnok (Székesfehérvár)

Vidéki kitekintésünket egy különleges élmény ajánlásával kezdjük: a Budapest Jazz Orchestra és az Alba Regia Szimfonikus Zenekar koprodukciójában szintén Csajkovszkij Diótörője szólal meg. A balettzenéből készült, kilenc tételes szvit ugyanis az amerikai jazz ikonikus alakjára, Duke Ellingtonra is hatást gyakorolt, aki Bill Strayhornnal társulva a jazz nyelvéra ültette át a klasszikus művet, szigorúan megtartva a Csajkovszkij által komponált gazdag dallamvilágot. 

Let it snow! – 2017. december 9., Hangvilla (Veszprém)

Jazz nemcsak Székesfehérvárott hangzik el az ünnepi időszakban – Veszprémben hallhatóak majd Nat King Cole, Bing Crosby, Ella Fitzgerald karácsonyi dalai, a Fonogram-díjas Szűcs Gabi előadásában és a  világszerte ismert Mendelsson Kamarazenekar kíséretében. Bing Crosby Fehér karácsony című kislemeze egyébként a Guiness Rekordok Könyve szerint minden idők legkelendőbb kislemeze, amely egyébként az Egyesült Államok nem túl vidám napjaiban jelent meg. 

Nékünk gyermek született – 2017. december 20., Pécsi Bazilika

Klasszikus szerzők műveivel készül a Pannon Filharmonikusok is decemberi koncertjére, amelyen közreműködik Kovács Ágnes szoprán, Megyesi Zoltán tenor, Gavodi Zoltán kontratenor és Hámori Szabolcs basszus. A pécsiek programjában is szerepel Telemann, Nékünk gyermek született című kantátájával, de ugyancsak szerepel Bach mű is, illetve Monteverdi egy zsoltára és Francis Poulenc négyszólamú, vegyeskarra írt a capella műve, amely a XX. századi egyházzene népszerű darabja.

Adventi Hangverseny – 2017. december 4., Városháza (Szolnok)

Cser Ádám vezényletével a Szolnoki Szimfonikus Zenekar is megörvendezteti hallgatóságát az adventi időszakban népszerű zenedarabokkal, hogy ne csupán a kivilágított város, a forralt bor illata hangolja az ünnepre a lelkünket, hanem a velencei barokk mester, Vivaldi, a bécsi zseni, Mozart és az angol opera atyjának tartott Purcell művei is.

Ha valamilyen oknál fogva mégsem jutnak el olvasóink komolyzenei koncertre, érdemes ellátogatni a könyvtárakba, ahol egy-egy komolyzenei lemez kölcsönzésével is ünnepi pillanatokat csempészhetünk be a hétköznap estékbe.