Karrierorientációs program – ahol a középiskolások és a vállalatok találkoznak

A mai kor iskolájának a jövő szakmáira kell felkészítenie a fiatalokat, olyan feladatokra, amiket jelenleg elképzelni is nehezen tudunk. Az oktatás és a munkaerőpiac közötti különbséget hidalja át az Amerikai Kereskedelmi Kamara (AmCham) által létrehozott Karrierorientációs Program azzal, hogy lehetőséget teremt a versenyszféra képviselői és a középiskolások találkozására.

alt


A Karrierorientációs program hivatalosan a IV. Versenyképes Oktatás Konferencián debütált, 2018. november 12-én. Az AmCham korábbi programjaira építkezve hozta létre ezt a projektet, ami a sikeres pályaorientációt helyezi fókuszába. A korábbi tapasztalatok arra utalnak, hogy az oktatási intézményeknek kevés kapcsolata van az üzleti világgal és a munkaerőpiaccal, ezért nincsenek tisztában annak elvárásaival és nem rendelkeznek elegendő információval arról, hogy mire érdemes felkészíteniük a fiatalokat. A diákok sem látnak rá arra, hogy egyáltalán milyen szakmák, pozíciók léteznek és, hogy milyen út vezet az azokban való sikerességhez. A pálya és a munka világának ismerete mellett az önismeret és a tudatosság is egyre fontosabb szerepet játszik a fiatalok életében. 

A Karrierorientációs programnak két résztvevői köre van. Az egyiket a középiskolák képviselik, ahol 9-12. évfolyamos diákok tanulnak. A másikat pedig a vállalatok, ahol a munkatársak önkéntes karrier nagykövetként jelentkeznek. A program lelke a karrierorientacio.hu weboldal, ahova az iskolák és a cégek képviselői egyaránt regisztrálnak, kialakítva egy profilt, így akár földrajzi távolság alapján is megkereshetik egymást. A Karrier Nagykövetek bemutatkoznak ezen az online platformon, és megjelölik, hogy milyen témákban találkoznak szívesen az iskolák diákjaival és tartanak számukra szemléletformáló, pályaorientációs előadást. Mivel a vállalatok képviselőinek élő tapasztalata van az üzleti világban, ezért hitelesen tudnak beszámolni a fiataloknak arról, hogy milyen úton jutottak el jelenlegi helyzetükig és milyen készségekre volt szükségük ehhez. Egy multinacionális cég munkavállalója például igazán képes szemléltetni a nyelvtudás és a kulturális sokszínűség meglétét és hasznosságát. Így az előadás szemléletformáló hatással is bírhat. 

A weboldalon keresztül veszik fel egymással nagykövetek és az iskolák képviselői a kapcsolatot, személyesen egyeztetve az előadások témáját, megállapodhatnak 45 vagy 90 perces modulokban is. Ez az iskolák számára remek segítség lehet a pályaorientációs napok megszervezésében. 

A Karrierorientációs program figyelmet fordít arra, hogy a karrier nagykövetek valóban inspiráló, interaktív előadásokkal készüljenek a fiatalok számára. Ehhez biztosít oldalán egy tudásbázist, ami a felkészülést segítő könyveket, videókat, cikkeket tartalmaz. 

A programot bemutató konferencián több Karrier nagykövet is megszólalt. Előadásaikban hangsúlyozták, hogy a dinamikusan változó munkaerőpiacon
a tudás mellett felértékelődnek a szociális kompetenciák, az ún. soft skillek. Az a fiatal, aki ezen a területen magas szinten működik, nem csak a tudás, az információ birtokában van, hanem képes azt kreatív módon, másokkal együttműködésben alkalmazni. A soft skillek fejlesztésében fontos szerepet játszik az iskola, amit a Karrierorientációs program támogatni tud. Az AmCham célja, hogy egy olyan komplex program valósuljon meg, mely során a karrierorientáció végigkíséri a középiskolai tanulmányokat és hozzájárul ahhoz, hogy a fiatalok hiteles tapasztalatok és információk birtokában hozzanak meg számukra életre szóló, fontos döntéseket.

Az alábbi videó mutatja be röviden a programot: