Kényes kérdésekre világos válaszok – használd és élvezd a Yelont!

A kamaszkor, és előtte a kiskamaszkor is a folyamatos kíváncsiság, a felfedezések időszaka. Itt nem feltétlenül a direkt, testi tapasztalatokra gondolok, hiszen ezek – szerencsére – sokszor még váratnak magukra, bár megkerülhetetlen a tény, hogy a szexuális élet kezdete az egymást követő generációkat vizsgálva egyre korábbra datálható. Elmondhatjuk, hogy a szexszel kapcsolatos kényes kérdésekről szülőként és pedagógusként sem könnyű beszélni, a felgyorsult világ pedig a legkevésbé sem kedvez annak, hogy megfelelő érzékenységgel és felkészültséggel nyúljunk a felmerülő kényes témákhoz.

alt


A technikai fejlődés, a digitális robbanás eredményeként az újabb generációk jelentős időt töltenek a kütyük bűvöletében. A szórakozás, az információszerzés, és a mindennapos kommunikáció is a technikai eszközök segítségével bonyolódik. Szó szerint bonyolódik, hiszen az élőszó, a közvetlen kontaktus helyett inkább a rövid üzenetek, a netes csevej (tweet) dominál napjainkban, és ez nem kedvez az elmélyült, egymásnak kölcsönös figyelmet szentelő beszélgetéseknek. A gyerekek kíváncsiak – és ezt a kíváncsiságot igyekeznek kielégíteni bármilyen úton-módon. Így muszáj feltennünk magunknak is a népszerű szociálpszichológus, Philip Zimbardo által megfogalmazott kérdést: „Szeretnénk mi magunk felvilágosítani a gyermekeinket, vagy hagyjuk, hogy mulasztásunkat kihasználva a pornó tegye meg ezt helyettünk?”

A digitális világ előnyeit felhasználva született meg a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány kreatív projektje, a Yelon, amely egy szexedukációs weboldal és telefonos alkalmazás. Az alapítvány a magyarországi gyermekek jogainak érvényesítését tűzte ki céljául, s igyekszik megfelelő eszközökkel fellépni a gyerekek kiegyensúlyozott lelki fejlődéséért. Kiemelt projektjük a Yelon, amelynek már a hívószavai is  ̶  tested-lelked-szexed  ̶  sokatmondóak, figyelemfelkeltőek. 

A szakmai team tagjai, akik között van gyermekjogi szakértő, pszichológus, művelődésszervező, illetve drámapedagógus is, hosszú évek óta dolgoznak fiatalokkal; értő figyelemmel fordulnak feléjük. A fejlesztés során is bevonták őket – a szülőkkel együtt – az egymást követő lépésekbe, az ötletektől kezdve a megvalósításig. Így joggal számíthatunk arra, hogy a kezdeményezés „teljes körű szervizt” nyújt: rendkívül átfogóan foglalkozik a fiatalokat érdeklő problémákkal. Ha felkeressük a weboldalt (https://yelon.hu/), egyből feltűnik, mennyire könnyen kezelhető, jól átlátható a felület: a menüsor világos és rendezett keresést tesz lehetővé, emellett szemléletes, ötletes képek és jól eltalál rajzok csábítják kattintásra az oldal látogatóit. A menüben található szűrők segítségével a cikkajánlók között böngészhetünk témák, illetve életkor alapján: a kiemelt tartalmak a 10-18 éves korosztályt szólítják meg. A különféle tartalmakat rajzos ábrák, fényképek vagy videók színesítik, valamint a direkt információátadáson túl kortárs versek, illetve egy-egy dalszöveg is próbál közelebb hozni egy adott témát (pl. zaklatás, magány, netes ismerkedés). Vannak kifejezetten lányokat érintő dilemmák: egy-egy cikk például a menstruáció vagy az első nőgyógyászati vizsgálat zavarba ejtő témáját járja körül, ezzel is mérsékelve a hozzá kapcsolódó esetleges szorongást, bizonytalanságot. Fiúk esetében a korai magömlés, illetve az óvszerhasználat kapcsán felmerülő kérdések lehetnek érdekesek. Kendőzetlenül, bűntudatkeltés nélkül fogalmaznak a szexuális orientáció, nemi identitás, nemi önkifejezés kapcsán, kiemelve, hogy a heteroszexuális irányultság mellett a saját nem iránti vonzalom is természetes. A közös nevező a másik igényeinek figyelembevétele, a kölcsönös egymásra figyelés, és a szeretetteljes, bizalmi kapcsolat két azonos vagy ellenkező nemű partner között. 

A legfontosabb kifejezések a menüsorban található szótárban lelhetők fel abc-sorrendbe rendezve: az abortusztól a bullyingon és a homofóbián át a zaklatásig igyekeznek megmagyarázni az adott fogalmat. A gyakori kérdések a legtöbb alkalommal felmerülő dilemmákat igyekeznek megválaszolni a szex/kapcsolatok/test/lélek témakörben. 

A szülők számára összeállított platformon a kifejezetten szexuális jellegű témák mellett  ̶  mint a pornónézés, a maszturbáció, a szexuális zaklatás vagy erőszak  ̶  olyan kérdésekben is támpontokat és segítséget kapnak az érintett szülők és pedagógusok, mint a gyermekkori elhízás, a kiközösítés veszélyei, vagy a mindkét nemet  érintő testképzavar.

Rendkívül szimpatikus, hogy minden korosztály számára érthetően, lényegi dolgokat megfogalmazva járnak körül bizonyos témákat: céljuk nem az elrettentés, sokkal inkább a bizonytalanság ködének szétoszlatása, illetve korrekt információk ismeretében a döntési szabadság biztosítása. Megválaszolhatatlan kérdések nincsenek, többek között lehetőség van személyes kérdések feltevésére a Yelon chaten, amely heti négy alkalommal (hétfőn, szerdán, pénteken és szombaton) biztosít lehetőséget bizalmas beszélgetésre. A chatszobában a Hintalovon Alapítvány kiképzett önkéntesei igyekeznek segíteni: céljuk a hatékony információátadás és a lehetőségek higgadt átgondolása. Nem szükséges regisztrálni, a résztvevők természetesen névtelenek maradnak, illetve tetszőleges neveken szerepelnek; az elhangzottakat bizalmas beszélgetésként kezelik a fogadó felek. A mobilalkalmazás szintén ingyenesen letölthető, és értesítést kapunk a folyamatosan frissülő, új tartalmakról.

(A szerző szexuálpszichológus.)

Kapcsolódó tartalmak

A szexualitás helye és szerepe óvodáskorban

„Bújj, bújj, zöld ág, zöld levelecske, Nyitva van az aranykapu, csak bújjatok rajta.” Az idézett népdal egy régi hagyományt elevenít fel: eredetileg a nagylányok énekelték villőzéskor, s csak később vált gyerekdallá. A jellegzetes virágvasárnapi népszokás alkalmával a leányok szalagokkal, kifújt tojásokkal feldíszített fűzfaágakkal – ezt nevezték villőnek − járták sorra a házakat. Ki gondolná, hogy finom szexuális utalásokat még a legártatlanabbnak tűnő dalok is rejthetnek, bár nem direkt módon, hanem metaforák formájában: az idézett dalrészletben a zöld ág a férfit, az aranykapu a nőt jelképezi.