Kétkeréken Magyarországon! – 4 útvonaltipp a nyárra

A nyár remek lehetőség arra, hogy bejárjuk hazánkat, hiszen ilyenkor több szabadidőnk van, és a gyerekeknek is megkezdődik a szünidő. A kerékpározás remek lehetőség arra, hogy olyan vadregényes területeket is felfedezzük, ahová autóval nem juthatunk el, és emellett a testünket is igazán jól átmozgatja ez a tevékenység.

alt

1. Balatoni túra – Csobbanás, tekerés, pihenés…

Az egyik legkedveltebb útvonal a Balatont megkerülő kerékpáros túra. Az útvonal módosítható attól függően, hogy ki hol szeretné elkezdeni a kalandot. Népszerűsége talán abban rejlik, hogy szinte nincs olyan ember hazánkban, aki ne szeretne eljutni évente legalább egyszer a magyar tengerhez. A szépen kialakított strandok, a kellemes víz, és a bulik mind-mind vonzanak bennünket. A kikapcsolódást pedig tetézheti, ha még sportolással is összekötjük az élményt. 

Bár a szállást nem feltétlenül szükséges előre lefoglalni – azért ha a családdal indulunk útnak, akkor mindenképpen ajánlott –, de a jól megtervezett időbeosztás fontos. Első lépésként figyelembe kell vennünk, hogy mennyire vagyunk edzettek, és ehhez kell igazítani az egy napra eső távolságot. Vannak, akik egy-két nap alatt körbe tekerik a tavat, de néhányan úgy gondolják, hogy nem érdemes sietni, és hagynak maguknak három-négy, esetleg öt napot is. A hosszabb időre való tervezés azért is lehet kedvező, mert több időnk marad a nézelődésre, és persze a fürdésre is. 

A Balaton körül már kiépített bicikliút van, viszont egyes szakaszokon már ráférne a felújítás. Éppen ezért nagyon meg kell gondolnunk, hogy érdemes-e kisebb gyerekekkel nekivágni egy hosszabb útnak. Ha a családdal szeretnénk útra kelni, akkor akár rövidebb szakaszokat is kinézhetünk, amit egy nap alatt is könnyedén teljesíthetünk. Az élmény ebben az esetben sem veszít semmit az értékéből. 

2. Felső-Tisza-vidék – Barangolás a múltban

Ha a kerékpározás közben nem csak a sportélménynek szeretnénk hódolni, hanem középkori emlékeket is szívesen megtekintenénk, akkor a Felső-Tisza-vidékre érdemes ellátogatnunk. A előítéletekkel ellentétben az itteni falvak nagyon rendezettek, a porták tiszták és virággal dúsítottak, s a helybéliek nem csak a fesztiválok idején várják a turistákat, hanem az év minden napján. 

A terület tele van nevezetességekkel, kulturális emlékhelyekkel. Ha erre az útra indulunk, mindenképpen tájékozódjunk, hogy mit érdemes megtekinteni, nehogy lemaradjuk valamiről. Érdekes látványosság Móricz Zsigmond szülőháza Tiszacsécsén, a szárazmalom Tarpán, a kopjafás temető és a Kölcsey Emlékház Szatmárcsekén, Petőfi fája Nagyarban, a vízimalom Túristvándiban, az őshonos magyar állatokat bemutató Huszti Farm, és az aranyhomokos Tivadar. 

A szállás és étkezési lehetőségeken sem kell aggódnunk, hiszen szinte minden településen találhatunk kellemes környezetű vendégházakat, fogadókat. Akik pihenésként vevők lennének egy kis evezésre is, azoknak Tiszabecs ajánlott, ugyanis az itt székelő szolgáltatókkal könnyedén meg lehet egyezni a hajóbérlés és a bicikliszállítás lehetőségeiről. 

3. Irány a Dunakanyar! 

Magyarország egyik legszebb vidéke a Váctól északnyugatra található Duna-szakasz, ami egészen a szlovák határig, Szobig tart. Ez a terület magába öleli Verőcét, Nagymarost, Zebegényt, amiket nagyon jól kiépített bicikliút köt össze. 

A túrát Szobnál érdemes elkezdeni, ahonnan az út azonnal kivisz minket a Duna-partra, ami már itt is nagyon szép, de még csak sejtetni engedi a látványt, ami a későbbiekben elénk tárul. A kanyargós Duna-parti úton eljutunk Zebegényig, ahol már megjelennek a hegyek is. A települést, amelyet a Dunakanyar ékszerdobozának is neveznek, érdemes meglátogatni, hiszen egyedülálló hangulata van. Zebegényt elhagyva kezdődik a túra legszebb része, mivel ekkorra már a Duna mindkét oldalán hatalmas hegyek bukkannak elő. 

Nagymaroshoz közeledve már messziről feltűnik a szemben álló Visegrádi vár látványa is. A nagymarosi kerékpárút levezet minket a komphoz, ahol az üdülés hangulatát idéző lángosos, kürtőskalácsos, sült kolbászos standok várnak mindenkit. 

A Dunakanyarba nem csak egynapos túrát érdemes szervezni, hiszen remek szálláslehetőségek is vannak, és természetesen még számos látnivalót lehet felfedezni. 

Ezt a túrát bátran ajánljuk baráti társaságoknak és gyermekes családoknak egyaránt. A vidéken felfedezhetünk barlanglejáratokat, szárnyashajókat, de maga a természet és a látvány is önmagáért beszél. 

4. Történelmi utazás az Alföldön

Az Alföld történelmi helyeit könnyeden megközelíthetjük akár kisgyermekekkel is, hiszen jól kiépített kerékpárút-hálózattal és gyenge szintemelkedéssel bír a terület. A Kiskunfélegyháza, Pálmonostora, Baks, Ópusztaszer, Mindszent, Mártély, Hódmezővásárhely útvonalon számos nevezetességet tekinthetünk meg. 

Ha ezt az útvonalat választjuk, akkor mindenképpen hagynunk kell elegendő időt, hogy a helyi látványosságokat megtekintsük, és belekóstoljunk az ősi mesterségek gyakorlatába is. 

Kiskunfélegyházán érdemes ellátogatni a Móra Ferenc Emlékházba, a Petőfi Sándor Emlékszobába, a Kálváriába és a Hattyú-házba, de kihagyhatatlan élményt nyújt a szecessziós, Zsolnay majolikadíszítésű, mázas cserépborítású városháza is. 

Pálmonostora története egészen az Árpád-korig vezethető vissza. Idegenforgalmi jelentőségű természeti értékének számít a Péteri-tavi madárrezervátum és a hozzá kapcsolódó Peregi-tó. A településen egyre inkább népszerűvé vált a lovas turizmus és a lovakkal kapcsolatos szabadidő eltöltése. 

Az Ópusztaszeren található Nemzeti Történeti Emlékparkot talán senkinek sem kell bemutatni, a régészeti emlékek paradicsoma és a Feszty Körkép őrzőhelye. 

Hódmezővásárhely hazánk egyik legismertebb, és legnagyobb múltra visszatekintő fazekas központja, ahol még napjainkban is élnek mesteremberek. Turizmus szempontjából ez az információ igazán fontos, hiszen a jelenlegi műhelyek egy része az ősi mintára vannak kialakítva, hagyományos korongokkal és eszközökkel vannak felszerelve, amiket az idelátogatók ki is próbálhatnak, s ez a felnőtteknek és a gyerekeknek is újszerű élményt nyújt.