Khan – akadémia az egyenlőség jegyében

10 éve hozta létre egy bangladesi és indiai gyökerekkel rendelkező amerikai vállalkozó a Khan Akadémiát a minőségi oktatáshoz való hozzáférést szem előtt tartva. A több tucatnyi nyelven elérhető, mindenki számára ingyenes oktatóvideók és tesztek a kutatások szerint a tanulási eredményeket is javítják, ugyanakkor nem helyettesíthetik a „hús-vér” tanárokat.

alt


Bárhol, bárkinek

A bangladesi apától és indiai anyától, de már az egyesült államokbeli New Orleans városában született Salman Khan ha máshonnan nem, szülei történetei révén biztosan tudja, milyen az, amikor gyerekek milliói esnek ki az oktatási rendszerből, például mert háború elől menekülnek és földönfutóvá lettek. Talán származása is motiválta, amikor úgy döntött, olyan oktatási platformot kíván létrehozni, amely mindenki számára elérhető – Atlantában éppúgy, mint Nigerben.  

A történet 2004-ig nyúlig vissza, ekkor a három diplomás Khan Doodle-lel kezdte tanítani unokahúgát matematikára, majd miután sorra záporoztak felé a hasonló jellegű megkeresések a rokoni és baráti köréből, eldöntötte, hogy a YouTube-ra feltöltött videókkal kezdi el őket oktatni. A pozitív visszajelzések hatására Khan úgy döntött, hogy felhagy addigi munkájával, és minden idejét a népszerű tutorialoknak fogja szentelni. Ebből nőtt ki aztán 2008-ban a Khan Academy, ahol ma már közel kétszázan dolgoznak azon, hogy „bárki, bárhol kiváló minőségű oktatást” kapjon.

Nonprofit szervezet lévén Khan akadémiája a különféle filantróp szervezetek, illetve magánemberek ezreinek adományaiból tartja fenn magát. 2010-ben a Google 2 millió dollárt adott a platformnak új kurzusok indítására és a már meglévők lefordítására a keresőóriás Project 10100 elnevezésű programja keretében, 2013-ban pedig Carlos Slim mexikói milliárdos-mágnás dotálta a Khan Akadémiát, hogy spanyolul is elérhetők legyenek az ott fellelhető videók. (A Khan Akadémia anyagai az angol mellett spanyol, portugál, török, francia és bengáli nyelven teljesen, és további 26 nyelven részlegesen érhetők el) Két évvel később az AT&T 2,25 millió dollárt adott az akadémia mobilverziójának kifejlesztésére. 

A Khan Akadémia YouTube-csatornájának az októberi adatok szerint 4,32 millió feliratkozója van, és eddig összesen több mint másfél milliárd alkalommal nézték meg az oldal videóit. A platformról könyvet (The One World Schoolhouse: Education Reimagined) is író Khan tömören úgy határozta meg ars poeticáját, hogy szeretné az összes korosztályban előmozdítani az oktatást, s bárkivel – aki hasznosnak tartja – megosztani az itt elérhető tartalmakat. A 42 éves vállalkozó elismertségét jelzi, hogy szerepelt már a Forbes magazin címlapján, foglalkozott vele a PBS NewsHour és a CNN, fellépett a Ted-en, 2012-ben pedig a TIME a világ 100 legbefolyásosabb embere közé választotta.

Minőségi oktatás a karosszékből

Az e-learning oldalra való regisztráció egyszerű, elég email címünket, nevünket és egy jelszót megadni, de használhatjuk Google- vagy Facebook-fiókunkkal is. Ha ezzel megvagyunk, az oldal egyből a profiloldalunkra irányít, amit testre szabhatunk, és folyamatosan nyomon követhetjük az aktivitásunkat. Ami a segédanyagokat illeti, az oldalon számos tudományterület közül válogathatunk: matematika, fizika, csillagászat, kémia, biológia, orvostudomány, számítástechnika, történelem, nyelvtan, művészettörténet, pénzügy és közgazdaságtan.

Az Khan Akadémia egyik legfontosabb jellemzője, hogy személyre szabott oktatási segédanyagokat kínál, így a saját tempónkban sajáthíthatjuk el az érdeklődésünknek megfelelő tananyagmodult, mindezt ráadásul ingyen. Ahogy azt látni fogjuk, a legtöbb tananyag a matematikával foglalkozik, kereshetünk ágak (algebra, statisztika, geometria stb.) szerint, illetve korosztályokra (óvodától a középiskoláig) lebontva is feladatokat. Az egyes videók feliratozva vannak (jelenleg közel 20 ezer feliratozott anyag érhető el), s alattuk lehet kérdezni, tippeket adni, vagy csak egyszerűen megköszönni a tartalmat. Ha elvesznénk a hatalmas információáradatban, hogy mivel is kezdjük az online kurzust, az oldal legalján a legnépszerűbb videók közül szemezgethetünk. 

A változó hosszúságú videók egy logikusan felépített tananyag mentén követik egymást, az egyes fejezetekhez pedig szöveges részek is tartoznak, magyarázó ábrákkal, diagrammokkal, kiemelésekkel. Azokban a témákban, ahol nincs mód látványos vizuális anyagokkal elmélyíteni a tudást, az alkotók grafikákkal dobják fel a tartalmat – még a Bevezetés a nyelvtanba című előadás is sokkal élvezhetőbb lesz ezáltal. Ha tanárként regisztrálunk, lehetőségünk van arra, hogy összekössük profilunkat a Google Classroom nevű, az osztálytermi feladatok rendszerezését és a jobb tanár-diák kommunikációt elősegítő applikációval, s ezen keresztül adjunk feladatokat, teszteket, és nyomon kövessük a fejlődésüket.

Az oktatóanyagok mellett a Khan Akadémia interaktív feladatlapokkal is segíti az oktatás összes szereplőjének munkáját, a gamifikáció eszközének köszönhetően pedig képes a motiváció fenntartására. 2015 óta az akadémia hivatalos SAT-gyakorló oldal. Ez a kompetenciateszt az amerikai középiskolai diákok általános tudásszintjéről ad képet az egyetemek számára, az oldal fejlesztői szerint 20 óra, az oldalon töltött gyakorlással átlagosan 115 ponttal jobb eredményt lehet elérni a vizsgákon. Emellett online kurzusokkal lehet felkészülni a Medical College Admission Test (MCAT) nevű, négy részből álló, számítógépes, feleletválasztós tesztre, illetve a jogi vizsgára (Law School Admissions Test, LSAT) is. 

A Khan hasznosságát 2015-ben a Stanford is felmérte, a neves amerikai egyetemen tanulók 65 százaléka tartotta hasznosnak tanulmányai szempontjából, míg a Harvard, a Princeton, a Yale, a UPenn, a UC Berkeley, a Caltech és a MIT hallgatói körében ugyanez az arány 57 százalék volt. Nem mehetünk el azonban szó nélkül a hátrányai mellett sem, ezek között azt szokás megemlíteni, hogy kevésbé interaktív, mint a hagyományos pedagógia, csupán egyfajta tanítási stílust közvetít, elveszik általa a tanulás kollaboratív jellege, nem hagy teret a spontán kreativitásnak, de mások például azért vonták kérdőre Khant, mert nincs pedagógusi végzettsége.