Ki a szabadba! Tippek a téli szünetre

Természetjárás, kalandozás, sportolás téli kiadásban Budapesten, környékén, és akár kicsit távolabb.

alt


1. Minden, amit a Karácsonyról tudni akartál

A karácsony előtti napokban a míves karácsonyi kelléktár rajongói több helyen is hangolódhatnak az ünnepre. A szentendrei óvárosban felkereshetik a Hubay-házat, ahol a Karácsony kiállítás és Szalon enged bepillantást nyerni régi és újabb idők ünnepi tárgyaiba. Adventtől egészen vízkeresztig megnyitja kapuit a nagytétényi Kastélymúzeum! Nemcsak a már hagyománnyá vált karácsonyfa kiállítást tekinthetjük meg, hanem az ünnep beköszönte előtti napokban számos érdekes programon vehetünk részt.

2. Zakatol a vonat Börzsönyben

A Kismarosról induló Királyréti Erdei vasút is készül a téli szünetre: december 22-e és január 1-e között a vonatok minden nap közlekednek, december 24-ét leszámítva.  A Királyrétet elérve nemcsak szánkózási és kirándulási lehetőségek, hanem látogatóközpont és játszótér is vár minket. A többi börzsönyi kisvasút sajnos a tervek szerint már nem közlekedik ebben az időszakban. Kicsit messzebb viszont, a Bükkben a szilvásváradi kisvasútra „kedvező időjárás esetén” december 27-e és 31-e között bármelyik napon felpattanhatunk

3. Fuss neki az újévnek!

A Fuss neki szilveszteri futógála kifejezetten a négylábúakkal, babakocsival, vagy épp kisgyerekekkel rajtvonalhoz álló versenyzőkre is gondol. A balatonlellei molón végighaladó futam során nem utolsósorban a téli Balatonban is gyönyörködhetünk.

Szilveszter napján amúgy Békéscsabától Nagykovácsiig számos helyen vehetünk részt jótékonysági, óévbucsúztató, de még maratoni futáson is, de a téli szünet utolsó napjai is bővelkednek a többek között családbarát távokkal is rendelkező futóprogramokban

4. Fényvillamos

Adventkor fényárban úszik Budapest és ebből a villamosok sem maradhatnak ki! Ha nagyobb kirándulásra épp nem vállalkozunk, a szünet minden napján, pontosabban egészen január 6-ig közlekedő fényvillamos alkalmat adhat a főváros kevésbé ismert részeinek felfedezésére is. 

5. Vác: ártéri tanösvény+adventi vásár

Egy darabka háborítatlan természet Vác déli végén, a kerékpárúthoz kapcsolódva. Több száz méteren át deszkapallókon haladva fedezhetjük fel az egyedülálló élővilágot, amihez az infomatív táblák és leshelyek is hozzájárulnak. Magas vízállás esetén vízálló, strapabíró lábbeli ajánlott. Érdemes utána útba ejteni Vác főterét is, hiszen a hagyományos karácsonyi vásár egészen december 31-ig látogatható, és a kézműves portékák mellett különböző programok, jégpálya, és óriás-Betlehem is lesz.

6. Az örök kedvenc: Dobogókő

Ha a városban már hűlt helye a hónak, akkor irány Dobogókő, a legközelebbi „hegyvidék”. Itt nemcsak csodás panoráma, rengeteg remek jelzett turistaút, bográcsozás a menedékháznál, hanem sí-, és szánkópálya is várja az idelátogatókat. Hójelentés, a pálya és az útviszonyok webkamerája itt található.

7. Madarakkal a téli szünetben

A Magyar Madártani Egyesület a téli szünetre is kínál programokat az ifjú madárbarátoknak. Madárgyűrűzési bemutató lesz az újpesti Farkas-erdőben december 28-án, és évbúcsúztató madarászás a pannonhalmi arborétumban 29-én. A pannonhalmi főapátság is nyitva tart aznap, érdemes felkeresni.

8. Korcsolyával Budapesten

Szabadtéri és fedett, ingyenes és fizetős: a főváros szinte minden szegletében találunk valamilyen lehetőséget. Alapos áttekintés: itt

9. Szán, szánkó, ródli, bob: indul a szezon!

Ha nem tudunk messzebbre menni, Budapesten és környékén számos ismert hely kínálkozik a Gellért-hegytől kezdve a Normafán át egészen a Városligeti Király-dombig. Kisebb gyerekekkel azonban érdemes megcélozni a közeli kis dombokat, játszótereket, közparkokat: szelídebb lankákon, nyugalmasabban helyeken gyakorolhatják a lesiklást. Talán nem így gondolunk rá, de remek ehhez a terep Népligetben, a Városligetben a Petőfi csarnok környékén, de többek között a Hajógyári-sziget játszótere mögötti rész, vagy a békesmegyeri Duna-szakasz (a gátnál) is kiválóan megfelel erre a célra. A kifejezetten szánkózó dombbal rendelkező (elsősorban pesti) játszóterek pedig itt találhatóak.

9+1. Szánkóval messzebbre

A szánkózás kiváló „ürügy” arra, hogy klasszikus kirándulóhelyeket keressünk fel: legyen szó akár a Zebegényről, akár Visegrádról (Nagy-Villám és környéke). Ha biztosra szeretnénk menni, és a távolság sem gond, akkor irány a Mátra! A Kékestetőn és Mátraszentistvánon webkamerán keresztül figyelhetjük a pályákat, az utóbbi helyen pedig egy egész sípark áll a téli sportok szerelmeseinek rendelkezésére.