Kinek való a pszichológus pálya?

A pszichológia idén is előkelő helyet foglal el a legnépszerűbb egyetemi szakok listáján. A pálya iránti érdeklődés töretlen az elmúlt években, de vajon milyen kihívásokat rejteget és milyen jellemzőkkel rendelkezik az, aki képes meghaladni ezeket az akadályokat?

alt


Az ország 6 egyeteme indítja a pszichológia alapszakot, a mesterszakok közül pedig 7 intézmény kínálatából választhatnak az érdeklődők. A tapasztalat szerint a pszichológia szakra jelentkezők pontatlan információkkal rendelkeznek a pályát illetően, pályaválasztásukat rengeteg tévhit és mítosz befolyásolja, és kevesen látják át, hogy milyen perspektívákat nyújt számukra ez a szakma. 

A pszichológia széleskörű tudományág számtalan alkalmazott területtel. Ez érthető, hiszen a teljes emberi működést vizsgálja. Ebből fakadóan maga a képzés is összetett, időigényes folyamat.

alt
Az illusztrációt a szerző készítette

 
 

A pszichológusok képzése három, időnként párhuzamos területen folyik. A kiindulási pontot az elméleti tanulmányok jelentik, ami egy egyetem keretein belül szerveződik és nem áll meg a mesterszakos diplomát követően. Ennek különböző útjait az alábbi ábrán olvashatják: 

Kép forrása: http://krekapszli.hu/kepzes-katalogus/

 

A képzés másik folyamatát a módszertani eszköztár bővítése jelenti, ami az egyes módszerspecifikus irányzatok egyesületi keretben történő elsajátítása. Ez önköltséges és szintén évekig tart. A képződés harmadik ága az önismeret fejlesztése, ami azt takarja, hogy a pszichológus is részt vesz egy terápiás megsegítésben, személyisége építésének érdekében. 

Ez a tömör áttekintés is alátámasztja azt, hogy hosszú, elágazásokkal tarkított út vezet az egyetem kezdetétől a szakma gyakorlásáig, ami során valaki kiépít egy megbízható tudásbázist és kialakítja saját, több tőről fakadó, integrált szemléletét. A tanulás és a készségek elsajátítása azonban igényli, hogy az ambíciózus szakember jelölt személyisége is képes legyen befogadni és magáévá tenni azt a szemléletet, amit a szakma gyakorlása igényel. 

Egyetemi hallgatóként, 18-20 évesen még rugalmas a személyiség, és a képzés legalább 10 éves hossza lehetőséget ad arra, hogy a pszichológus jelölt maga is érjen, fejlődjön. Ahogy ez más szakmára is érvényes, nincsen „jó pszichológus személyiség”. Egyrészt a pszichológia sokszínű területén belül a különböző személyiségű emberek meg tudják találni a számukra megfelelő specializációt. Másrészt a szükséges készségek fejleszthetők, elsajátíthatók. Az alábbi pár adottság azonban lépéselőnyt tud jelenteni ezen az úton. 

Fejlődésfókuszú szemléletmód

A pszichológus lét valóban élethosszig tartó tanulást jelent, ami során gyakran felszínre kerülnek bizonytalanságok a pályaválasztással és az alkalmassággal kapcsolatban. A fejlődésfókuszú szemlélettel rendelkezők könnyebben tudnak alkalmazkodni a folyamatosan fennálló kihívásokhoz és elfogadni azt, hogy nem kell minden helyzetre kész válasszal rendelkezniük. 

Önreflexió

Pszichológusként nem lehet eleget gyakorolni az önreflexiót, fontos, hogy megismerjük saját működésmódjainkat, jellemző érzelmeinket vagy gondolatmeneteinket. Ez munkaeszköz is számunkra, illetve egy sajátos gondolkodási forma is. Az önreflexió szintén fejleszthető, viszont feltétele az, hogy az egyénnek legyen indíttatása magán gondolkodni. 

A bizonytalanság tűrése

A pszichológiai tesztek instrukciójában gyakran szerepel az, hogy nincsen jó vagy rossz válasz. A tanulmányok során is többféle megközelítést, szemléletet, modellt kell megtanulni és alkalmazni. A gyakorlatban sincsen egy-egy helyzetnek biztosan sikerre vezető megoldása, nincsen csodát tevő kérdés vagy biztos válasz. Az emberek eltérnek abban, hogy milyen szinten tűrik a bizonytalanságot, és őrzik meg hitüket akkor is, amikor éppen visszaesésre utalnak a jelek. A pszichológia kifejezetten sok bizonytalanságot előtérbe hozó terület, így művelőjének jól kell tűrnie azt. 

Elkötelezettség

A fent említett szempontok mellett a pálya melletti elkötelezettség a legfontosabb kívánalma a pszichológiának. A hosszú és költséges képzési idő hatalmas energia befektetést igényel, ami nagyon hosszú távon és sok munkát követően térül meg. A bizonytalanságok, a magas érzelmi igénybevétel mind-mind eltántoríthatóak lehetnek, aminek kihívásaira minden szakember jelöltnek saját választ kell találnia. Sokszor kell visszanyúlni ahhoz, az alapmotivációhoz, hogy „miért is választottam ezt a pályát.” Valakinek minél kidolgozottabb válasza van erre, annál inkább támaszkodhat elköteleződésére a nehezebb időszakokban.