KódKlub – „Hátrányból előny”

Sok írás említi, és egyben hangsúlyozza is, hogy mennyi munkalehetőség és micsoda karrier állhat azok előtt, akik megtanulnak a programok nyelvén beszélni. A KódKlub projekt nem tesz mást, mint kaput nyit azok előtt a fiatalok előtt, akik nagy valószínűséggel soha nem tudnának egy ilyen képzést anyagilag finanszírozni.

A képen egy számítógép látszik


Mit (t)akar a KódKlub? 

A Kódklub a Technológiai Oktatásért Alapítvány egyik legújabb projektje, amely a 6-18 éves fiatalok számára nyújt ingyenes technológiai foglalkozásokat. A Google karitatív ága, a Google.org világszerte olyan nonprofit szervezeteket támogat, amik az innováció és technológia segítségével közelítik meg a társadalmi problémákat. Hazánkban a Google.org a KódKlub projekt támogatása mellett döntött, és 87 millió forinttal járult hozzá a megvalósításához. 

A Kódklub 2017-től, hazánkban egyedülálló módon kizárólag gyermekotthonokban, hátrányos helyzetű fiatalok számára tart ingyenes, érdekfeszítő foglalkozásokat. A tízhetes program során a diákok megismerkedhetnek a legmodernebb technológiai ismeretekkel. 

Az alapítvány fontosnak tartja, hogy minden fiatal számára megadja a lehetőséget, egy olyan innovatív, 21. századi technológiai tudás elsajátítására, amely jövőbeli terveiket támogatja. Az itt megszerzett ismereteket hasznosítani tudják mind a továbbtanulás, mind a munkaerőpiac területén, s olyan szektorokban helyezkedhetnek el, amelyek meghatározzák a jövő alakulását – tehát fontosak, és ebből adódóan dinamikusan fejlődnek. 

A program célja, hogy a diákok a tanulást sikerélményként éljék át, és felfedező és örömteli tevékenységként értékeljék. A gyakorlatias, gyermek- és emberközpontú feladatok segítik őket abban, hogy később magabiztosabban, felkészültebben léphessenek ki a munkakeresés és a karrierépítés világába. 

A foglalkozásokat a Technológiai Oktatásért Alapítvány vezetőoktatói által képzett tanárok tartják majd, akik az úgynevezett Train The Trainer programon keresztül, a Skool projektben is használt szakmai és módszertani tudás megszerzése mellet egy érzékenyítő, kifejezetten a hátrányos helyzetű gyermekek oktatására kifejlesztett tréningen is részt vesznek.

Partnereik – Miért éppen ők?     

A projekt keretében nyolc budapesti és vidéki gyermekotthonban folynak a tízhetes, ingyenes foglalkozások, ahol a fiatalok szakemberek segítségével, játékos formában ismerkedhetnek meg a programozás alapjaival. A program során a diákok érdeklődését felkeltő témákra fókuszálnak, mint a játékfejlesztés, a mobil applikációk fejlesztése vagy a webfejlesztés. 

A gyermekotthonban a gyerekek hasonlóan élnek, mint egy nagycsaládban, viszont azért különbségek is jócskán adódnak, mint a gyermekek létszáma illetve különböző a családi és a családon kívüli hátterük is. A gyermekfelügyelők feladatköre komplex, hiszen minden gyermeket azonos segítségnyújtásban és támogatásban kell részesítenie, amely embert próbáló kihívás, és sok esetben kivitelezhetetlen is. Éppen ezért van szükség olyan fejlesztésekre, mint a fent ismertetett KódKlub projekt, amely segít a nevelésben, oktatásban, és közvetlenül a gyerekeknek mutatja be a tanulási módszereket. 

Minden ilyen, és ehhez hasonló kezdeményezés nyitottabbá teszi számukra a világ megismerését, és hozzásegíti őket ahhoz, hogy kikerülve a társadalomba egyenértékű, magabiztos személyiségű emberként viselkedjenek. 

A programban résztvevő gyermekotthonok:

• Cseppkő Gyermekotthon (online: http://www.cseppgyermek.hu/index.php/hu/
• Cseppkő Óvoda (online: http://www.cseppovi.hu/
• Bólyai Gyermekotthoni Központ (online: http://bolyai-gyermekotthon.hu/
• Monori Gyermekotthon (online: http://www.pmtegyeszi.hu/monori-szakmai-egyseg
• II. Rákóczi Ferenc Gyermekotthon (online: http://kikotogyermekotthon.hu/
• Győri Gyermekotthon (online: http://www.gyermekotthon.hu/
• Érdi Lakásotthon (online: http://www.pmtegyeszi.hu/erdi-szakmai-egyseg/erdi-lakasotthon
• Balatonalmádi Lakásotthon (online: http://vmgyk.hu/gyermekotthoni-h%C3%A1l%C3%B3zat.html)