Könyvajánló – Arundhati Roy: Az Apró Dolgok Istene

Arundhati Roy angol nyelven író indiai írónő első, nagyszerű regényét ajánljuk harmadik és negyedik osztályos középiskolásoknak, és természetesen felnőtt olvasóinknak. Ha tetszett Gabriel Garcia Márqueztől a Száz év magány, akkor ez a könyv is hasonló élményt nyújthat Önnek.

A regény középpontjában egy kislány tragikus halála, és annak a következményei állnak. Hogyan befolyásolják a túlélőket az előítéletek, a személyes emlékek, a megrögzött szerepek – ez az Apró Dolgok Istenének sarkalatos kérdése.

„Furcsa, hogy a halál emléke néha mennyivel tovább él, mint annak az életnek az emléke, melyet eltulajdonított. Az évek során, ahogy Sophie Mól emléke (az apró bölcsességek kutatója: Hová mennek az öreg madarak meghalni? Miért nem hullanak le a döglöttek az égből, mint a kő? A nyers valóság hirdetője: Ti mindketten egészen indusok vagytok, én meg félig. A halálos sebek guruja: Egy balesetnél láttam egy embert, akinek úgy lógott a szemgolyója egy idegszálon, mint a jójó) lassan fakult, Sophie Mól Elvesztése úgy izmosodott és elevenedett. Mindig ott volt. Mint gyümölcs a szezonban. Minden szezonban. Állandó volt, akár egy kormányzati állás.” (Fordította: Greskovits Endre)

Lenyűgözheti az olvasót, az Apró Dolgok Istenének az érzéki-költői nyelvezete, mintha eltévedve bolyonganánk az idegen tájon, a fülledt monszunerdőben. Ahogy az is különlegessé teszi ezt a regényt, hogy nem a cselekményvezetéssel ejt minket rabul a szöveg, hanem sokkal inkább a feszült atmoszférájával. A könyv története összefoglalható tíz mondatban, viszont a balladai hangulat, a karakterek kilátástalansága, elfojtásaiknak körkörössége és maga a természeti környezet olyan komplex világként rajzolódik meg, amiben az olvasó egyszerre borzongva és gyönyörködve mozoghat. 

Kiemelhetjük a regény erényei közül azt is, hogy egyetlen család történetére fókuszálva is képes volt Arundhati Roy széleskörű társadalmi tablót megrajzolni. Az Apró Dolgok Istene a kasztrendszer, a bigott vallásosság és a megrögzött szabálykövető magatartásmód kritikáját is nyújtja, de egyáltalán nem tolakodóan vagy vonalasan, hanem személyes sorsok, tragédiák tükrében teszi ezt. 

A könyvet 2017-ben a Helikon Kiadó újra kiadta. Hozzáférhető hagyományos és e-book formátumban is.