Könyvajánló: Lili és a bátorság

A szexuális abúzus kényes témakör, amelyről napjainkban egyre gyakrabban lehet hallani, olvasni. A 2011-ben megvalósult „PANDÓRA SZELENCÉJE” nevű nemzetközi projekt adatai szerint Európa szerte minden tizedik, egyes területeken pedig minden ötödik gyermek lesz áldozata zaklatásnak. Éppen ezért lehet, sőt kell a gyermekekkel beszélni erről, s ebben nyújt segítséget Paulik Móni és Vincze Zsuzsi mesekönyve.

alt


A mese, mese maradhat…

A Lili és a bátorság című mese 2017 őszétől olvasható, kiadását közösségi finanszírozásból valósították meg a szerzők. 

Lili egy átlagos kislány, aki egy cirkuszban él. Legfőbb álma, hogy egyszer ő is a Cirkusz Királynője lehessen, mint édesanyja. Gyakorol is szorgalmasan, de hiába, mivel a produkció bemutatóján úgy megrémül a zord Igazgatótól, hogy elmenekül. A mindig barátságos Bűvészhez fordul, aki estéről estére csodás helyzeteket idéz elő varázsdoboza segítségével. Igazi arcát csak a varázsládájába rejtett sötét titok fedi fel. 

Lilinek vajon sikerül megtalálnia a nyomasztó titok ellenszerét? Egyedül próbálja megoldani ezt a nehézséget, vagy lesz bátorsága segítséget kérni? 

Jó megoldás, hogy a főszereplőt egy a gyerekek számára is vonzó, varázslatos környezetbe helyezik, hiszen így könnyen átélhetik a helyzetet. A mágikus és csodás közeg megdönti azt a tévhitet is, miszerint csak a perifériára szorult, nehéz helyzetben élők esetében fordulhat elő a zaklatás. 

Figyelemfelkeltő és jól átgondolt megvalósítás, hogy az „elkövető” nem a gyermek számára ijesztő, szigorú szereplő, hanem a főszereplő és édesanyja bizalmas társa. Ez felnyitja a szülők szemét is, hogy az abúzust elkövetők jóval nagyobb százalékban lehetnek rokonok, közeli barátok. A mese vége olyan, mint egy igazi tündérmese, a jó győzedelmeskedik, és a gonosz elnyeri méltó büntetését. 

A történet egyes epizódjaiban kidolgozottan jelennek meg a főhős ijedelmei és zavarodottsága, s ezáltal a kicsik is jobban beleélhetik magukat Lili helyzetébe. A fokozott feszültséget a végén sikerül feloldani, ami megerősíti a tényt, hogy baj esetén az egyetlen megoldás a segítségkérés. 

A mesét Varsányi Pál grafikái illusztrálják. Kellemes pasztell árnyalatainak köszönhetően a felkavaróbb részek is csak megfelelő mértékű aggodalmat sugároznak, így az olvasóban nem vad és ijesztő színekkel épül be a történet.  

Beszéljünk róla!

A könyv a szexuális abúzus témakörét járja körül, ugyan a kényes részleteket nem taglalja, de mégis egy biztos vázat nyújt a szülői beszélgetésekhez. A szülők feladata, hogy bemutassák az intim testrészekre vonatkozó szabályokat, illetve hogy elmagyarázzák mi tekinthető „rossz” érintésnek. Éppen ezért nagyon fontos, hogy a szülők, mielőtt a mesét bemutatnák, megismerjék a történetet, és a könyvet kiegészítő hasznos tanácsokat is áttanulmányozzák. Ez nem az a tipikus könnyen megemészthető sztori, amit elég felolvasni, vagy közösen elolvasni a gyermekkel, meg kell beszélni a cselekményt, utat kell mutatni az értelmezéshez. 

Forrás: http://www.liliesabatorsag.com/