„A közutakra nem való a verseny” - bemutatjuk a Közlekedik a család baleset-megelőzési programot

A közúti balesetek számának csökkentését a tudatosan, a másik iránt érzett felelősséggel közlekedő emberek nevelésével érdemes kezdeni, nemcsak a szülők segítségével, hanem a különböző szakmai szervezetek, testületek bevonásával. A Közlekedik a család vetélkedő éppen ebben segíti a családokat, amelynek bemutatásáról Berzai Zsolt alezredessel, az Országos Rendőr-főkapitányság Balesetmegelőzési Osztályának vezetőjével beszélgettünk.

A képen egy kisfiú látható kisautóban.

Milyen körülmények között hívták életre a vetélkedőt?

Az 1990-es években indult el a program, amely egy hosszabb szünet után 2012-ben újult meg. Idén már a hetedik alkalommal tartottuk meg a versenyt - bár én magam nem tartom szerencsésnek ezt a kifejezést, mert a közutakra nem való a verseny -, amelynek fődíjaként egy Škoda Rapid Family típusú személygépkocsit ajánlott fel a három alapító szervezet: az ORFK Országos Baleset-megelőzési Bizottsága, a Porsche Hungária Kft. , illetve az Autós Nagykoalíció.  

Hogyan képzelheti el egy laikus ezt a vetélkedőt?

A különböző állomásokon olyan versenyszámokat állítottunk össze, amelyeket a családoknak közösen kell megoldani. Az első alappillére ennek az, hogy a közlekedési szabályokat minél kisebb korban megismertessük a gyerekekkel. Ennek a legjobb módja az, amikor az ismeretet úgy adjuk tovább, hogy abban a család többi tagjai is részesüljenek. A másik fontos támpont a már elsajátított közlekedési szabályok felfrissítése: ahol az édesapa, az édesanya vagy a nagyszülő már rendelkezik vezetői engedéllyel, a közlekedési szabályokat ismételjék át, hiszen több ponton változhattak azok a jogosítvány megszerzése óta. Ezen keresztül az lenne a célunk, hogy minél kevesebben veszítsék életüket a közutakon.

Mi a menete a jelentkezésnek?

Létrehoztunk egy honlapot, ahol közzétettük a feltételeket: a család valamelyik tagja rendelkezzen B kategóriás vezetői engedéllyel, és legalább egy 6-17 év közötti gyermeket neveljen. Fontos kiemelni: a vetélkedőre csonka családok jelentkezését is fogadjuk, hiszen előfordulhat, hogy gyermekét egyedül nevelő édesanya vagy édesapa rendelkezik vezetői engedéllyel és szívesen részt vesz a megmérettetésen. A holnapon elérhető a regisztrációs ív, amellyel a családok benyújtatják jelentkezésüket, majd online, vagy az adott helyszíneken - azaz a különböző megyékben - az előválogató során hasonló feladatokat kellett megoldaniuk, mint az országos döntőben. A legjobb eredményt elérő család pedig az adott megyét képviselheti az országos döntőben.

A megyei selejtezők során pontokat lehetett összegyűjteni a családoknak?

A családok hibapontokat gyűjtöttek, és a legkevesebb hibapontot gyűjtők kerültek az országos döntőbe. Ez azt is jelentette, hogy vagy a helyszínen jelentkezett a család, és végezte el a feladatokat, vagy online, előzetes regisztráció után jelent meg az adott helyszínen. Tehát elsőként megyei szinten kellett összemérni tudásukat, e nélkül nem kerülhettek be az országos döntőbe. Előfordult olyan megye, ahol 69 család jelentkezett, de találkoztunk 30 körüli jelentkezéssel is – ebben a megyei kollégáknak volt felelőssége, hogy hogyan, milyen aktivitással hirdették meg a vetélkedőt, hiszen minden megyében működik Baleset-megelőzési Bizottság.

Melyik megyét tartották a legaktívabbnak?

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében jelentkezett a legtöbb, a már említet 69 család, azonban természetesen onnan is csupán egy család került a döntőbe, amely egyébként 2018. június 24-én került megrendezésre.

Hogyan zajlott a döntő?

Az áprilisi selejtezők után a júniusi, országos döntőben két megye biztosította a helyszíneket, az elmúlt években ugyanis már kétnapos döntőt rendeztünk, amely több megyét is érintett. Ekkor különböző ügyességi, szabályossági feladatokkal találkoztak a családok, de ezt megelőzően elméleti feladatlapon mértük fel a tudásukat. Nem papíralapon, hanem 20 darab notebook segítségével ugyanazt a kérdéssort oldották meg a családok, ezt közösen kellett kitölteniük, majd ezután indultak útnak. Minden család kapott egy Škoda személygépkocsit, ezzel jutottak el a különböző állomásokra: az idei, Heves megyei döntő során például Egerből Parádra, ahol utánfutóval kellett szlalomozni bóják között, más helyszínen a gyerekeknek kerékpáros ügyességi versenyen kellett bizonyítaniuk, de bevontuk a gumiabroncsokkal kapcsolatos tudnivalókat a Continental segítségével: 13 kérdésből álló tesztlapon mértük fel a gumiabroncsok mintázatával, nyomásával kapcsolatos ismereteiket. Találkozhattak elsősegély nyújtási feladatokkal is: egy valódinak látszó sérülést szimuláltunk – kulcscsonttörést, sokkos állapotba került ájultat, elgázolt személyt –, ezeket az eseteket pedig a versenyzőknek szakszerűen el kellett látniuk. Humoros feladatként megemlíteném a bükkábrányi állomáson a „részegszemüveggel” történő rollerezést, ami nem kevés mulatsággal szolgáltat a jelenlévőknek…

…akik ezek után megérdemelték a nyereményeket.

Így van: természetesen egyik résztvevő család sem távozott üres kézzel, mert a fődíjon kívül wellness hétvége, üzemanyag - és gumiabroncs utalvány szerepeltek a nyeremények között. Nagyon fontos visszajelzés, hogy ezektől függetlenül is jól érezték magukat a családok, ezt magam is „visszahallottam”.

Ha az alezredes úr a visszajelzést említette, egy vetélkedő sorozat után mérhető valamilyen módszerrel a balesetek csökkenése? Mérhetőek ezek egyáltalán?

Nem feltétlenül jelenik meg, azonban a későbbiek során bízunk a prevenciós hatásban: hiszünk abban, hogy a baleseteket megelőzni kell, amelyeket nem a közutakon szankcionálva kell megtenni, mert akkor már elkövették az autósok a szabálysértést. Tehát ha eleve el sem követték azokat, nincs is mit szankcionálni. Ennek a vetélkedőnek is – számos, más programunkhoz hasonlóan – az lenne az elsődleges célja, hogy folyamatosan, egymásra építve a különböző témákat olyan biztonsággal közlekedő egyéneket neveljünk, akik tiszteletben tartják a többi közlekedő jogait, és nem úgy gondolják – amely sajnos napjainkra igen jellemző-, hogy kizárólag ők közlekednek a közutakon.

Annak a családnak, akinek felkeltette érdeklődését a program, mikor érdemes jelentkezni a jövő évi vetélkedőre?

Március hónapban már érdemes jelentkezni, böngészni a honlapot, illetve megkezdeni a felkészülést. Találkoztunk már olyan családdal, aki többszöri alkalom után nyerte meg a döntőt: az idei nyertes, a Vas megyei Németh család például már nem először versenyzett, most ők vezethették haza a személygépkocsit. Mivel az adott döntőt az előző évi győztes családnak otthont adó megye rendezi, így jövőre Vas megyében mérhetik össze erejüket, tudásukat az érdeklődők. Elképzelhető, hogy már külföldi családok is részt vehetnek majd, hiszen jelenleg szlovén kollégák tetszését nyerte el a programunk.