Kulturális Örökség Napja az OPKM-ben

Az Országos Pedagógiai Könyvtár és Múzeum ismét csatlakozik a Kulturális Örökség Napjai (Ingyenes Épületlátogató Hétvége) rendezvénysorozathoz.

Az intézmény facebook oldalán ezt írják:

„2017. szeptember 16-án megnyitja az intézménynek otthont adó Tündérkastély kapuit az érdeklődők előtt.

Épületünk 1911-ben nyitotta meg kapuit mint tisztviselőtelepi főgimnázium, 1921-től Széchenyi István Gimnázium, majd 1924-től hosszú évtizedekre mint Néprajzi Múzeum.

A Kőrössy Albert által tervezett, kétemeletes, szimmetrikus, rizalitos főhomlokzatú épület a Könyves Kálmán körútra nyílik, és a Győrffy István, a Villám és az Elnök utca által körülhatárolt területen fekszik. Alaprajza szélesen elnyújtott H-alak.

Az épületen belül az intézmény első igazgatója, Gaál Mózes elképzelésének és az iskola szellemiségének megfelelően mind az első, mind a második emeleten hatalmas közösségi tereket találhatunk (díszterem, zsibongó). Eredeti, festett díszítése ma már csak nyomokban látható. Az 1977-től városképi jelentősége miatt műemléki védelem alatt álló épület 2016 tavaszára energiahatékonysági felújításon esett át, és külseje megújult.

A múzeum állandó kiállítása, az „Orbis Pictus. Szemléltetés az iskolában” kurátori vezetésekkel várja a látogatókat. Ezen a napon a tisztviselőtelepi főgimnázium egykori tanáráról, Babits Mihályról és az ő – kevéssé ismert – pedagógiai munkásságáról is megemlékezünk. Gyermekeknek szóló foglalkozásokat is tartunk, ahol játékos formában ismerkedhetnek meg épületünk díszítőmotívumaival.

Vezetés: 10:00, 12:00, 14:00 és 16:00 órakor.

Gyermekeknek szóló játékos foglalkozások (6-14 éves korig): 11:00, 15:00 órakor.”