Legyél te is pénzügyi hős!

A Pénziránytű Alapítvány bemutatta a nagyközönség számára Magyarországon egyedülálló pénzügyi oktatójátékát. A Magyar Nemzeti Bankban tartott sajtótájékoztatóról jelentkezünk.

Hergár Eszter, a Pénziránytű Alapítvány kuratóriumi elnöke köszöntötte a megjelenteket. Elmondta, hogy a Magyar Nemzeti Bank 10 éve támogat olyan projekteket, melyek fejlesztik a pénzügyi tudatosságot. Örömét fejezte ki, hogy több mint 200.000 gyerek tanulhat a következő tanévben pénzügyi és gazdasági ismereteket általános és középiskolában. Az Alapítvány tananyagai szeptembertől telefonon és tableten, digitálisan is elérhetővé válnak. A Pénzügyi Hősképző játék életszerű példákon keresztül mutatja be a diákoknak, hogy milyen pénzügyi kihívásokkal szembesülnek a való életben. 

Merényi Zsuzsanna, a Pénziránytű Alapítvány oktatási igazgatója ismertette az alapítvány új digitális tananyagait és a közelmúlt eredményeit, majd részletesen bemutatta a Pénzügyi Hősképző játékot. A játék a „Küldetések a Pénz világában” című tankönyvhöz kapcsolódik. A játékban egy választható karakterrel „leszünk”, majd különböző küldetéseket kell végrehajtanunk. Képkiválasztó, párosító, képkirakó, memóriajáték és még több egyéb típusú mobiljátékon keresztül ismerkednek meg a diákok a valós életben előforduló pénzügyi helyzetekkel. A küldetések sikeres teljesítéséért pontokat gyűjthetünk, melyeket a játék során sok mindenre felhasználhatunk. A játék célja a pénzügyi ismeretek átadásán kívül a komplex képességfejlesztés, mely 11 küldetésen és több mint 100 kihíváson keresztül valósul meg.

Bódis József oktatási államtitkár először tolmácsolta Kásler Miklós az EMMI miniszterének jókívánságait, aki szintén nagy örömét fejezte ki a Pénzügyi Hősképző mobil applikáció bemutatása okán. Az államtitkár elmondta, hogy a játéknak nem csak a neve, de a tartalma is felkelti és fenntartja a figyelmet, melyet az applikáció egyik nagy erényének tart. Kitért arra is, hogy a bemutatott játék is a hamarosan megjelenő új Nat célkitűzéseit támogatja. Megköszönte a játékot megalkotók munkáját, és hangsúlyozta a pénzügyi tudatosság fontosságát napjainkban. 

Balogh László pénzügypolitikáért felelős helyettes államtitkár arról tájékoztatott, hogy Varga Mihály pénzügyminiszter is támogatásáról biztosította a pénzügyi tudatosság stratégiát. Kifejtette, hogy a stratégia „apró pénzre váltása” zajlik jelenleg, és ennek egyik eleme ez az applikáció is, mely élményalapú, digitális és korszerű és különösen is alkalmas a gyerekek figyelmének a fenntartására. És hogy miért a gyerekeknek célozzuk ezeket a pénzügyi tudatosságot fejlesztő ismereteket? Azért, mert amit gyerekkorban elsajátítunk, az könnyen az életünk részévé válik. 

Horváth Ádám a Digitális Pedagógiai Módszertani Központ (DPMK) divízióvezetője gratulált a fejlesztéshez. Felhívta a figyelmet arra a tényre, hogy minden idén érettségizett diák ebben az évezredben, míg minden tanáruk az előző évezredben született. Ez jól szemlélteti azt, hogy paradigmaváltásra van szükség a tanítási-tanulási folyamatban, és rámutat arra is, hogy a mai gyerekek életének részévé vált a digitális világ. A pénzügyi tudatosság is egyre jobban összekapcsolódik ezért a digitális megoldásokkal. 

Windisch László a Magyar Nemzeti Bank alelnöke Matolcsy György nevében is üdvözölte a megjelenteket, és gratulált az ötlet megálmodójának és megvalósítójának, valamint külön is a Pénziránytű Alapítványnak. A Magyar Nemzeti Bank kiemelten fontosnak tartja a pénzügyi tudatosság fejlesztését, mert nem tud egy ország úgy pénzügyileg stabil lenni, ha a pénzügyi műveltség alacsony a népesség körében. A ország versenyképessége szempontjából is fontos, hogy már a gyerekeknek is átadjuk a pénzügyi ismereteket. Meg kell találni a megfelelő nyelvezetet és csatornát, hogy a tudás átadásra kerülhessen és célba találjon. Úgy kell tudnunk eligazodni a pénzügyi dolgok között, mint ahogy egy boltban eligazodunk a termékek között.