Magyarország az én hazám!

2018. március 24-én ismét a Stefánia Palota – Honvéd Kulturális Központ adott otthont a Szakmai Középiskolásokért Kulturális Egyesület (SZAKE) által szervezett közismereti vetélkedők országos döntőjének, ahol 53 középiskola tanulói mérték össze tudásukat. Lengyel Nóra írását közöljük.

alt

 

A verseny támogatói közé tartozik a Honvédelmi Minisztérium, a Honvédség és Társadalom Baráti Körök Országos Szövetsége, a Nemzeti Tehetség Program, az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő és az Emberi Erőforrások Minisztériuma, nem megfeledkezve azokról a felkészítő tanárokról, akik a diákok szakmai tudásáért és a történelem iránti lelkesedésükért felelnek.

A rendezvény ünnepélyes megnyitóján a Himnusz eléneklése után köszöntőt mondott Dr. Gloviczki Zoltán, az Oktatási Hivatal elnöke, aki javasolta, ezt a napot a versengés helyett a vetélkedés mozgassa, hisz ez már nem egy versenyfutás, itt a döntőbe jutott csapatok kicsit már mind célba értek, amiért büszkék lehetnek magukra. Mint mondta, minden vetélkedőben, tanárban és szakmai zsűriben van valami közös, amit a rendezvény maga is tükröz: Magyarország az én hazám! Ez a gondolat kapcsolatot teremt köztünk és felülmúlja a nap eredményeit.

Beszédét Mozart: D-mol fantázia című darabja követte – előadta Tippai Dániel,  a Budapesti Gépészeti Szakképzési Centrum Ganz Ábrahám Két Tanítási Nyelvű Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája tanulója.

A megnyitót Szabó Zoltán alezredes a HM Társadalmi Kapcsolatokat Koordináló Főosztály, Honvédelmi Nevelési és Ifjúságstratégiai osztályának osztályvezetője folytatta, aki elmondta, hogy öröm támogatni egy ilyen hagyományt, amihez gratulált a szervezőknek is. Beszédének struktúráját az idő adta, a jövőképet és a hozzá tartozó aggodalmakat vetette fel, és vetette el. Mint mondta, borús gondolataink félelmeinkből származnak, mert a jövőt úgy képzeljük el, mint egy ismeretlen hely, ahova tartunk. Azonban a jövőnket inkább egy olyan helyként kell értelmeznünk, amit mi magunk építünk.

A Honvédség és Társadalom Baráti Körök Országos Szövetségének elnöke, Szelekovszky Ernő először a SZAKE vezetőinek mondott köszönetet, majd a szövetség 1994-es megalakulásáról, történetéről, aktuális feladatairól számolt be. Hangsúlyozta, hogy a szakmai alapokon álló szervezetet a baráti kapcsolatok, valamint a kultúra, művelődés és oktatás iránti elkötelezettség tartja össze az egész történelmi Magyarország területén.

A megnyitót a Szakmai Középiskolásokért Közhasznú Kulturális Egyesület tiszteletbeli elnöke, a Magyar Történelmi Társulat Tanári Tagozat elnöke, az EKE – Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet tudományos tanácsadója, Dr. Kaposi József beszéde zárta. A SZAKE egyesület indulására tekintett vissza, mely mint civil szervezet 1989-ben alakult meg, amikor Magyarországon a politikai változások zajlottak. Hangsúlyozta, az egyesület és a „Magyarország az én hazám” vetélkedő bizonyíték arra, hogy magunk is alakítjuk a történelmet, nem csak részesei vagyunk annak. A diákoknak a döntőkhöz sikeres vetélkedést kívánt, azonban hangsúlyozta, hogy a napnak mindannyian győztesei, hiszen a felkészülés során megszerzett tudás önmagában is eredmény.

Az ünnepélyes megnyitót Dr. Kissné Németh Éva koordinálta, aki röviden ismertette a szóban forgó közismereti versenyek múltját és céljait. Az „Örökségünk ’48” című vetélkedőt 1990-ben rendezték meg először, hogy felelevenítsék a forradalom és szabadságharc eseményeit. A „Magyarország az én hazám” című vetélkedő 1983-ban indult mint honismereti verseny. A „Magyarok Európában” nevet viselő 2000-ben indult vetélkedő szintén fontos, és hasznos tudást ad a diákoknak: a társadalmak működésével, a demokratikus intézményrendszerrel, a biztonságpolitikával, a NATO-val és az Európai Unióval ismerkednek meg. A 2016 óta létrejött „Erdélyország” verseny célja, hogy a diákok megismerjék Erdély védett természeti, kulturális és gazdaságtörténeti értékeit, valamint a jelentős magyar személyiségeket, továbbá Erdélynek és népeinek történetét, néprajzát, kulturális és művészeti, földrajzi értékeit, gazdasági adottságait és idegenforgalmi nevezetességeit. Legfiatalabb versenyként a „Magyarországi cigány-roma nemzetiségek” mutatkozott be, mely 2017 óta azért dolgozik, hogy a tanulók átfogó ismereteket szerezzenek a Magyarországon élő cigány-roma közösségek életéről, hagyományairól, kultúrájukról, csökkentve ezáltal a nemzetiségről kialakult előítéleteket. A verseny lebonyolítási rendszeréről Dr. Kissné Németh Éva elmondta, hogy háromfős iskolai csapatok indultak, gimnáziumi, szakgimnáziumi és szakközépiskolai kategóriában.

A döntő megkezdése előtt a SZAKE elnöke, Szucsik Ágnes kitüntetéseket adhatott át diákoknak és tanároknak egyaránt. Díjat kaptak az “Arany 200” – Arany János műveinek újra gondolt megjelenítése témakörében:

Illusztráció kategóriában:

1. Lakatos Tamás Családi kör című munkája. Az Egri SZ. C. Bornemissza Gergely Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiumának tanulója.

2. Bajna Ádám Hídavatás című illusztrációja. A Kaposvári SZ. C. Eötvös Loránd Műszaki Szakgimnáziuma és Szakközépiskolájának tanulója.

Irodalmi kategóriában:

1. Arany titkos költészete című pályaművel Minya Noélia, a nyíregyházi Sipkay Barna Kereskedelmi, Vendéglátóipari, Idegenforgalmi Szakgimnázium és Szakközépiskola tanulója.

2. Világ című pályázatával Peiker Gabriella, a Kaposvári SZ. C. Eötvös Loránd Műszaki Szakgimnázium és Szakközépiskola diákja.

Elismerő oklevelet kapott a pécsi Leöwey Kára Gimnázium vezetősége és tantestülete.

Legjobb felkészítő tanár oklevelet vehetett át Molnár Zsolt tanár úr, a budapesti Balassi Bálint Nyolc Évfolyamos Gimnázium tanára.

Arany fokozatú támogatónak minősítették Mosonmagyaróvár Város Önkormányzatát.

Rostaházy emlékgyűrűvel tüntették ki Dr. Zántó Edinát, a budapesti Fáy András Közlekedésgépészeti Műszaki Szakgimnázium igazgatónőjét.

Szakmai életmű-díjban részesült Juhász Zsuzsanna, a Pécsi SZ. C. Zsolnay Vilmos Szakgimnázium és Szakközépiskola nyugdíjas tanárnője továbbá Varga Márta, a győri Jókai Mór Óvoda és Általános és Szakképző Iskola nyugalmazott igazgatóhelyettese.

Díszoklevéllel tüntették ki Nagy Sándornét, a Miskolci SZ. C. Szemere Bertalan Szakgimnázium és Szakközépiskola nyugalmazott tanárnőjét.

A díjak jól mutatják, milyen sokoldalú és közös munka szükséges ahhoz, hogy SZAKE évről évre megrendezheti a közismereti versenyek országos döntőjét. 

A több mint 400 diák a megnyitó után a színházteremből a vetélkedők színhelyére vonult.

A zsűrik szakmai elnökei voltak: 

Csallóközi Zoltán Miniszterelnöki Hivatal, miniszterelnök-helyettes főtanácsosa. 
Katona András ELTE BTK, nyugalmazott főiskolai docens. 
Petrovics Nándor Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet, alprojektvezető. 
Virág András Országgyűlés Elnökének titkára. 
Dr. Závodszky Géza ELTE TFK, nyugalmazott főiskolai tanár. 
Száray Miklós Apáczai Gimnázium – tankönyvszerző.
Pelyach István SZTE BTK Történeti Intézet, történész. 
Szabó Zoltán alezredes Honvédelmi Minisztérium Társadalmi Kapcsolatokat Koordináló Főosztály Honvédelmi Nevelési és Ifjúságstratégiai Osztályvezető. 
Hermann Róbert Hadtörténeti Intézet és Múzeum, főtanácsos. 
Övös Zoltán: Budapest II. kerületi Polgármesteri Hivatal Humánszolgáltatási Igazgatóság osztályvezető. 
Kaposi József a SZAKE tiszteletbeli elnöke.

A döntők eredményét a SZAKE oldalán érhetik el az érdeklődők, itt most csak az első helyezetteket ismertetjük. 

„Örökségünk ’48”: 

Szakgimnáziumi kategória: VSzC Táncsics Mihály Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium Veszprém
Gimnáziumi kategória: Fehérgyarmati Deák Ferenc Gimnázium és Kollégium
Szakközépiskolai kategória: SzSzC Brassai Sámuel Szakképző Iskolája, Tiszaújváros

„Magyarország az én hazám”: 

Szakgimnáziumi kategória: Pesti Barnabás Élelmiszeripari Szakgimnázium és Szakközépiskola Budapest
Gimnáziumi kategória: Győri Szolgáltatási SZC Krúdy Gyula Gimnáziuma, Két Tanítási Nyelvű Középiskolája, Turisztikai és Vendéglátóipari Szakképző Iskolája
Szakközépiskolai kategória: Kozma Ferenc Mezőgazdasági Szakképző Iskola és Kollégium, Mezőhegyes

„Magyarok Európában”:

Szakgimnáziumi kategória: Ceglédi SZC Közgazdasági és Informatikai Szakgimnázium 
Gimnáziumi kategória: Batsányi János Gimnázium és Kollégium Tapolca
Szakközépiskolai kategória: Egri SZC Bornemissza Gergely Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma

„Erdélyország”:

Szakgimnáziumi kategória: Zalaegerszegi Szakképzési Centrum Csány László Szakgimnáziuma
Gimnáziumi kategória: Balassi Bálint Nyolcévfolyamos Gimnázium
Szakközépiskolai kategória: PSZC Acsády Ignác Szakképző Iskolája Pápa

„A magyarországi cigány-roma nemzetiségek”:

Szakgimnáziumi kategória: Jálics Ernő Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Kollégium
Gimnáziumi kategória: Balassi Bálint Nyolcévfolyamos Gimnázium
Szakközépiskolai kategória: BGSZC Ganz Ábrahám Két Tanítási Nyelvű Szakközépiskola és Szakiskola

Összeállította: Lengyel Nóra
MTT Tanári Tagozat
titkár