Második helyezés a World Robot Olympiad™ Világdöntőn!

A második helyezést szerezte meg a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem hallgatóiból álló InnoRobot-X nevű magyar csapat a Világdöntőn az Advanced Robotics Challenge kategóriában, ahol 17-25 év közötti fiatalok mérik össze tudásukat. Csapatvezető: Lengyel Richárd | Tagok: Emmert Gergő, Knébel Miklós, Ludvig András László.  

Az InnoRobot-X csapat versenyt megelőző, bemutatkozó interjúját itt találja. Hamarosan ismét felkeressük őket, hogy beszámoljanak a sikeres versenyről. Gratulálunk a csapatnak! Alább az Edutus Főisola sajtóközleményét olvashatják. 

Sajtóközlemény

2017. november 10-12. között rendezték meg Costa Rica fővárosában San José-ban a XIV. World Robot Olympiad™ robotprogramozási Világdöntőt. A hivatalos nemzeti szervező, az Edutus Főiskola, által a nyár elején megrendezett nemzeti döntőben 6 csapat kvalifikálta magát a Világdöntőre, három kategóriában és négy korosztályban. 
A második helyezést szerezte meg a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem hallgatóiból álló InnoRobot-X nevű magyar csapat a Világdöntőn az Advanced Robotics Challenge kategóriában, ahol 17-25 év közötti fiatalok mérik össze tudásukat. Csapatvezető: Lengyel Richárd | Tagok: Emmert Gergő, Knébel Miklós, Ludvig András László.  

A Regular kategória eredményei: 

alt

Az Open kategóriában két korosztályban indult magyar csapat, ahol az 1-3. helyezett ismert, a további eredmények később kerülnek kihirdetésre. Az Open kategória magyar csapatai: 

alt

A World Robot Olympiad™ egy nemzetközi oktatási program, amely azzal a céllal jött létre, hogy megkönnyítse a fiatalok hozzáférését a természettudományos tárgyakhoz és motiválja őket mérnöki vagy informatikai szakma választására. A WRO™ versenyek ötvözik egy sportesemény izgalmát a LEGO® Mindstorms robotok tervezésének, építésének és programozásának kihívásával. A WRO™ nemzetközi szinten 14. éve szervezi meg a tudomány, a technológia és az oktatásnak ezt a seregszemléjét. Ezzel egyesíti és segíti a fiatalokat a világ minden tájáról kreativitásuk és problémamegoldó készségük fejlesztésében a MTMI (műszaki, természettudományi, matematikai és informatikai) területén. 

A versenyszabályt az aktuális év januárjában hirdeti meg a Világdöntőt szervező csapat a WRO™ nemzetközi szervezetével közösen. A 2017-es év magyar nyelvű szabályzatai és versenypályái elérhetők a www.wro.hu oldalon. Az idei szezon témája a Regular és Open kategóriákban a Robotok a fenntarthatóságért. Az egyes korosztályokban különböző altémák vannak. Az egyetemista, ARC kategóriában teljesen más programozási nyelvet és eszközöket használnak, itt a Tetris Játék a téma.

Ezen kívül a WRO Football kategória található meg a programban (amit Magyarországon 2018-ban rendezünk először), ahol 2-2 robot van a pályán és mérkőznek egymással. 

Az Edutus Főiskola 2014-ben szervezte meg először a WRO™-t, az első években minden ország „próbaidős”, így az Edutus Főiskola is az volt. A hazai döntő mind kategóriákban mind csapatlétszámban rengeteget fejlődött és megfelelt a csatlakozási kritériumoknak, 2017. május 1-től 5 évre kapta meg az Edutus Főiskola a hivatalos nemzeti szervező jogot.  

Az idei évben a WRO™ LEGO® Robot verseny Magyarországon bekerült az emberi erőforrások minisztere 14/2017. (VI. 14.) EMMI rendelete a 2017/2018. tanév rendjéről 3. számú mellékletébe az oktatásért felelős miniszter által anyagilag támogatott tanulmányi versenyek közé, mely egy óriási előrelépés a célok eléréséhez és a meglévő szakképzett munkaerőhiány csökkentésére is. 

Robotprogramozási versenyeken a jövő mérnökei, informatikai szakemberei mérhetik össze tudásukat. A versenyek tematikusak, a feladatok világszerte azonosak, évente változnak, és olyan témákat ölelnek fel, amelyek a vállalkozások, illetve a társadalom számára nagy jelentőségűek (például környezetvédelem, oktatási innováció, stb.). A robotok tervezése, programozása és a folyamatos tesztelések során a diákok megtanuljanak csapatként együtt dolgozni, a szórakoztató együttműködésben a tanulás olyan természetességű igény és folyamat legyen, mint  a levegővétel. 

A versenyeken résztvevő diákok 85%-a műszaki, természettudományos vagy informatikai területen tanul tovább, helyezkedik el. A LEGO® Robotok programozási nyelve a PLC programozáshoz hasonló, alapul szolgálhat a későbbi PLC ismeretek könnyebb elsajátításához, alkalmazásához. 
Legközelebbi WRO™ versenyt 2018 május végén-június elején rendez az Edutus Főiskola Tatabányán, ahol az összes kategória minden korosztályába lehet majd nevezni.

Kapcsolódó tartalmak

Keményen dolgozni egymásért, egy közös cél érdekében – WRO csapatbemutató interjú

A World Robot Olympiad™ (WRO™) hamarosan (november 12-én) kezdődő döntőn részt vesz a Budapesti Műszaki Egyetem csapata, az InnoRobot-X is. Kapitányát, Lengyel Richárdot kérdeztük a versenyről, az előkészületekről – és természetesen terveikről is.