Megújul a Vodafone Digitális Iskola Programja

A Vodafone Magyarország Alapítvány sajtótájékoztatót tartott a Budapest Music Centerben a Digitális Iskola Programról. A projekt célja, hogy felszámolja a digitális analfabetizmust, tanárok és diákok digitális készségeit fejlessze. 2 év alatt 25 iskolából 6500 diák és 700 pedagógus csatlakozott a programhoz.

A képen dr. Budai J. Gergő és Fülöp Attila látható.


A 2018/2019-es tanévben megújul a Vodafone Digitális Iskola Programja, amely három új partnernek köszönhetően számos izgalmas elemmel bővül. A Nemzeti Köznevelési Portál, a LEGO Education program és a Tanoda program bevonásával a Digitális Iskola Program szélesíti a diákok és tanárok elérését, mélyíti a digitális tudást és élménnyé teszi a tanulást.

Dr. Budai J. Gergő, a Vodafone Magyarország Zrt. vállalati kapcsolatokért felelős vezérigazgató-helyettese elmondta a Vodafone legfőbb célja a digitális korlátok lebontása és a digitális készségek fejlesztése. Tableteket, okostáblákat vittek az iskolába. Rendkívül fontos, hogy olyan partnerekkel dolgozzanak együtt, akikkel közös a jövőképük, így találtak rá a Nemzeti Köznevelés Portálra, a Tanoda programra és a LEGO Education programra.

A Nemzeti Köznevelési Portál, amit az Eszterházy Károly Egyetem Oktatáskutató és Fejlesztő Intézete üzemeltet, egy 40.000 digitális feladatból és szemléltető anyagból álló gyűjtemény, amelyet több mint 1500 iskola használ aktívan. A portálon elsőtől tizenkettedik osztályig érhetők el díjmentesen különböző digitális tartalmak az összes tantárgyból. Annak érdekében, hogy funkcionalitásaiban lépést tartson a gyorsan változó igényekkel, a portál teljesen megújul.  

Az együttműködés keretében a Digitális Iskola Programból kiválasztott 5 iskola fogja tesztelni a megújuló portált. „Célunk, hogy a későbbiekben a Digitális Iskola Program összes iskolája a megújult portál aktív felhasználója legyen, mely kulcsfontosságú eleme a programunknak.” – mondta Dr. Budai J. Gergő.

A Digitális Iskola Program másik együttműködő partnere a LEGO Education programja, melynek célja, hogy megmutassa a gyermekeknek, hogy a programozás érdekes és szórakoztató.  A Digitális Iskola Programban először öt iskola kap 5-5 darab LEGO robotot. Ezekkel délutáni szakkörökön dolgozhatnak a gyerekek. A szakkörvezető tanárok részt vesznek a LEGO Education képzésén, hogy minél felkészültebben támogathassák az érdeklődő gyerekeket. 

A megújuló Digitális Iskola Program harmadik együttműködő partnere a Tanoda program, melynek a Vodafone Alapítvány 100 tabletet és hozzá internet kapcsolatot adományoz a 2019-es évben.

Kopasz Anikó, a H-Didakt Kft. ügyvezetője – mely a LEGO Education magyarországi disztribúciós partnere – elmondta, a LEGO hosszú ideje nagy energiát fektet abba, hogy az oktatásba új fejlesztéseket vigyen. Hangsúlyozta, hogy céljuk olyan régiókat és olyan iskolákat találni, ahol nagy szükség van a digitális fejlesztésekre. Sikerélmény, amikor bebizonyosodik, hogy a hátrányos helyzetű gyerekek is profin tudnak programozni. Azt a reményt fejezte ki, hogy minden gyerek találkozzon olyan tanárral, aki a jövőjét és a személyiségét pozitívan megalapozza. 

Fülöp Attila az Emberi Erőforrások Minisztériumának Szociális Ügyekért és Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkára a sajtótájékoztatón elmondta, a digitális tudás és eszközök használata különösen fontos a hátrányos helyzetű gyerekek felzárkózásában.  Hogy ebben mindannyiunknak van közös felelőssége, azt mi sem bizonyítja jobban, minthogy egy ilyen fontos feladatban a versenyszféra és az állami szektor közösen tesz erőfeszítéseket. 

(A képeket Kaliczka Gabriella készítette.)