Megvannak az idei Ericsson-díjasok

Pénteken, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Felolvasótermében adták át az „Ericsson a matematika és fizika népszerűsítéséért”, illetve az „Ericsson a matematika és fizika tehetségeinek gondozásáért” díjakat.

alt

 

Az Ericsson Magyarország 1999-ben alapította meg a díjat azzal a céllal, hogy hozzájáruljon a magyar természettudományos alapképzés magas színvonalának fenntartásához, illetve emeléséhez. A díjat olyan matematikát és/vagy fizikát oktató pedagógusoknak ítéli oda a kuratórium, akik elismerten sokat tesznek tantárgyuk megszerettetéséért és a tehetséggondozásért.

Az MTA Felolvasótermében tartott pénteki díjátadó különlegességét az adta, hogy idén 20 éves az Ericsson-díj. Éry Gábor, az Ericsson Magyarország vezérigazgatója ünnepi köszöntőjében arról beszélt, hogy olyan korban élünk, amikor a díjazottak tanítványaira nagyon fontos szerep hárul, hiszen a világban kommunikációs forradalom zajlik, majd reményének adott hangot, hogy a fiatalság felelősséggel fog élni a megszerzett tudással. 

Niclas Trouvé, Svédország budapesti nagykövete az álhírek és az áltudományok elleni harc fontosságáról elmélkedett hosszasan, és Ferenc pápa vonatkozó gondolatait idézte, aki bűnnek nevezte a fake news-t. A megnyitó részeként – Borbély Zoltán beszédét követően – levetítették az elmúlt 20 év legjobb, a díjazottakat bemutató kisfilmekből készült válogatást – természetesen a diákok tolmácsolásában.

Az „Ericsson a matematika és fizika népszerűsítéséért” díj azok előtt tiszteleg, akik a matematika és a fizika iránt kevésbé érdeklődő diákokkal igyekeznek megszerettetni e tárgyakat, ami talán még nagyobb kihívás, mint a kiemelt tehetségek oktatása. Előbbiben idén Soós Edit és Sztojcsevné Fekete Mária részesült. Soós Edit a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Gyakorló Általános Iskola tanára. A Zrínyi Ilona Matematikaverseny Csongrád megyei fő szervezője, a Makkosházi Matematikaverseny zsűritagja, a Bonifert Domonkos Nemzetközi Matematikaverseny iskolai szervezője, illetve a beérkező feladatmegoldásokat javító munkacsoport tagja, tehetséggondozó munkáját 1982-ben és 1990-ben Miniszteri Dicsérettel és több, a Szegedi Tudományegyetem által alapított díjjal ismerték el. Sztojcsevné Fekete Mária az Óbudai Árpád Gimnázium tanára. Öt évvel ezelőtt egyik elindítója, és a mai napig egyik szakmai irányítója az iskolai matematikai tábornak, továbbá minden évben részt vesz az Amfiteátrum Kupa matematikaverseny lebonyolításában.

A fizika népszerűsítéséért díjat Sikó Dezső és Filep Doina Otília kapta 2018-ban. Sikó Dezső a Kecskeméti Bolyai János Gimnázium pedagógusa. Folyamatosan szervez szakköröket, rendezvényeket, tanulmányi kirándulásokat, emellett számos didaktikai eszközt készített. A környezeti és energetikai összehasonlító méréseivel számos tanulónak adott lehetőséget a digitális technika alkalmazására, drónok és robotok felhasználására. Tanítványaival rendszeresen vesz részt fizikaversenyeken. Filep Doina Otília a Megyaszói Mészáros Lőrinc Körzeti Általános Iskola tanára, 2015 óta Scientix nagykövet. 2016-ban bekapcsolódott a Space Awareness munkájába, és még ugyanebben az évben részt vett a Magyar Science on Stage rendezvényen. Munkái során a hagyományos kísérletek mellett nagy hangsúlyt fektet a digitális kompetenciát fejlesztő alkalmazásokra.

Az „Ericsson a matematika és a fizika tehetségeinek gondozásáért” díjjal a svéd vállalat azokat a matematika- és fizikatanárokat jutalmazza, akiknek diákjai kiemelkedő eredményeket értek el valamely jelentős tanulmányi versenyen. 2018-ban is két-két matematika- és fizikatanár részesült a díjban. Meiszterics Zoltánné a pécsi Janus Pannonius Gimnázium tanára. Tanítványai versenyeken elért eredményei közül kiemelkedik az Arany Dániel Matematikaversenyen elért 1. díj, a matematikai OKTV-én elért 4.hely, a Zrínyi Ilona Matematikaversenyen begyűjtött országos 1. és 5.hely, illetve a Kenguru Nemzetközi Matematikaversenyen elért országos 1.hely. Eddigi tehetséggondozó munkáját 2012-ben Graphisoft-díjjal ismerték el. Zsilvölgyi Márta a budapesti Jedlik Ányos Gimnázium tanára. Diákjai rendszeres résztvevői a különböző országos versenyeknek; a Kalmár László Matematikaversenyen országos 1. helyezést, a Zrínyi Ilona Matematikaversenyen országos 3., a Kenguru Nemzetközi Matematikaversenyen pedig országos 4. helyezést érte el egy tanítványa. Tehetséggondozó munkáját 2008-ban Graphisoft-díjjal, 2013-ban Bonis Bona díjjal ismerték el.

Udvardi Imre az Újpesti Könyves Kálmán Gimnázium pedagógusa. 2012 óta a nemzetközi csillagászati diákolimpia magyar nemzeti csapatának egyik vezetője és felkészítő tanára. Az utóbbi négy évben Brazíliában, Görögországban, Romániában és Indonéziában vezette sikerre a magyar csapatot. Különösen büszke annak a tanítványának a bronzérmére, aki a csillagászati szakköréből indult el a nemzetközi siker felé. E tevékenységéért miniszterelnöki, illetve miniszteri dicsérő oklevelekben és az MTA elnöke által adományozott dicséretben részesült. Urbán János a Budapesti Piarista Gimnázium tanára. A Nemzetközi Fizikai Diákolimpia döntőjében egy tanítványa 2014-ben ezüstérmet, 2015-ben bronzérmet kapott. 1998 óta 18 alkalommal jutott diákja az OKTV döntőjébe fizikából, négy alkalommal matematikából, illetve hét alkalommal vettek részt diákjai az Országos Szilárd Leó Fizikaverseny, ötször pedig az Eötvös Loránd Fizikaverseny döntőjében. Tanítványai 1998 óta 15 első helyezést értek el a Károly Iréneusz Katolikus Fizikaversenyen. Aktív tankönyvíró, emellett egyetemi bevezető előadásokat tart.