Microsoft Innovatív Pedagógus program – A korszerű oktatásért

Az oktatók naponta néznek szembe a 21. századi kihívásokkal, és folyamatosan lépést kell tartaniuk a korszerű oktatási módszerekkel. Ebben az önfejlesztésben nyújt segítséget egy ingyenesen igénybe vehető képzési forma, a Microsoft Innovatív Pedagógus program, amihez csupán felhasználói szintű számítógépes ismeretre és némi angol nyelvtudásra van szükség.

A kép a program logója látható

A képzési programhoz 2016-ig csaknem 100 ország több mint 850 iskolájának 4800 tanára csatakozott, s ennek száma nagy valószínűséggel még tovább fog növekedni.

A világszerte elismert, modulárisan felépülő képzési rendszer a mindennapi tanítást veszi alapul, több százezer pedagógus tapasztalatait egyesíti, és azonnal hasznosítható gyakorlati módszereket kínál. Bármely iskolatípusban oktató tanár fellelhet olyan hasznos elemeket, amely összeegyeztethetők a kerettantervi követelménnyekkel. A program 2016-tól kibővült, már nem csak a legmodernebb oktatási módszerek elsajátítására van lehetőség, hanem arra is, hogy maguk is képzőkké váljanak, s segíthessék kollégáikat iskolájukban, kistérségükben, régiójukban.

Az Innovatív Pedagógusok a tanórákon alkalmazzák a Microsoft eszközeit és feltalálják magukat az osztálytermek digitális világában. A tanúsítvány megszerzése utat nyit egy nemzetközi tanári közösség felé, ahol megoszthatják újításaikat, technológiai megoldásaikat a tananyagok átadásával kapcsolatban.

A Microsoft tanári közösség oldalán (http://education.microsoft.com/) ingyenes kurzusokat, óravázlatokat, oktatóvideókat és egyéb ötleteket érhetnek el az érdeklődők, sőt akár virtuálisan meghívható előadókkal is felvehetik a kapcsolatot. Az oldalon elérhető anyagok nagy része angol nyelvű, de hamarosan magyar nyelvű tartalmakkal is bővülni fog. 

A képzés struktúrája

A legelső lépcsőfok a „Partners in Learning Tanár” szint, amelyhez csupán egy regisztrációra van szükség a Partners in Learning Network oldalán: https://education.microsoft.com/.

A Microsoft Innovatív Pedagógus cím három képzési szint teljesítését követően kapható meg. Az első szint a „Windows az osztályteremben” kurzus, amelyet egyénileg (online), vagy kiscsoportos, magyar nyelvű kurzusokon is el lehet végezni. Ezt követően, a második képzési szinten a 21. századi pedagógia gyakorlatait sajátíthatja el a résztvevő akár online, akár offline módon, mentor segítségével. A harmadik képzési szint a Microsoft Innovatív Pedagógus program rendezvényeinek látogatásával teljesíthető. Az év során folyamatosan lehetőség van képzéseken, TeachMeet-eken, óravázlatbörzéken, illetve webináriumokon való részvételre, melyek a modern oktatáshoz szükséges elméleteket és gyakorlatokat segítenek elmélyíteni.

A Microsoft Innovatív Pedagógus Szakértő (MIEE) programról

A fejlesztők úgy vélik, hogy a 21. századi készségek elsajátításában a diákoknak többre van szükségük, mint egyszerű technológiai támogatásra. A technika ugyan felgyorsítja a változásokat, de ahhoz nem elegendő, hogy ezt önmagától idézze elő, éppen ezért szükséges a szakértők képzése. A csatlakozott pedagógusok egy folyamatosan fejlődő közösség tagjává válhatnak, s munkájuk elismerése pozitív átalakulást eredményezhet az oktatás terén. A program célja, hogy a résztvevő tanárok technológiai élenjárásukkal motiválják kollégáikat, és tudásuk megosztásával elősegítsék a diákok hatékonyabb felkészítését.  

Az Innovatív Pedagógusok és a Microsoft közösen dolgoznak azon, hogy egy modern oktatási rendszer alakulhasson ki. A közösség tagjai támogatják a digitális pedagógiai alkalmazásokat, s visszajelzést adnak a Microsoftnak az új termékek gyakorlati bevezetéséről, és jó gyakorlatok megosztásával hozzájárulnak egy újszerű tanulási és tanítási környezet megteremtéséhez.

Miért érdemes jelentkezni Innovatív Pedagógusnak?

A Microsoft Innovatív Pedagógusai a következő lehetőségekkel élhetnek:

 • Szakmai fejlődési lehetőség
 • Részvétel a Microsoft Innovatív Pedagógus Szakértői Közösségében mind nemzetközi, mind hazai viszonylatban
 • Részvételi lehetőség a hazai továbbképzéseken (kéthavonta megvalósuló, egynapos képzés)
 • Részvétel a hazai csapatnak tartott MIEE webináriumokon (kétheti gyakoriság)
 • Lehetőség innovatív pedagógus képzői minősítés megszerzésére
 • Ingyenes részvételi lehetőség a Microsoft tanári konferenciáin előadói és szekcióvezetési lehetőséggel
 • Publikációs lehetőség releváns hazai és nemzetközi fórumokon
 • Innovatív pedagógiai ötletekhez, módszertanokhoz való hozzáférés és személyes konzultációs lehetőség az egyes területek, alkalmazások szakértőivel, nagyköveteivel
 • Pályázati lehetőség a Microsoft tanároknak szóló, nemzetközi eseményein való részvételre
 • Előadói lehetőség a Microsoft globális EduCast Webinar sorozatán (http://aka.ms/educast)
 • Együttműködési lehetőség innovatív pedagógus kollégákkal a világ bármely tájáról
 • Pedagógiai sikerek megosztása, szakmai elismerés a közösségi médiában és más Microsoft csatornákon
 • Részvételi lehetőség a Microsoft meghívóval látogatható szakmai rendezvényein
 • Béta fázisban lévő termékek tesztelése

Kiből lehet közösségi tag?

Olyan motivált, fejlődni vágyó tanárok jelentkezését várják, akiknek szenvedélyük az oktatás, akik bátorítják az újszerű, kreatív gondolkodást, és akik úgy érzik, hogy létezik a közösség és együttműködés ereje. Az Innovatív Pedagógusok nyitottak a változásokra, szívesen alkalmazzák a modern technológia és a közösségi média erejét, hogy az oktatást tökéletesebbé tegyék.

Forrás: www.microsoft.com