Milyen volt Mátyás kapcsolata az Egyházzal?

Mátyás király trónra lépésének 560. évfordulója alkalmából nyílt kiállítás pénteken „Mátyás király és az Egyház” címmel a Budavári Nagyboldogasszony-templomban.

alt


A Budavári Nagyboldogasszony-templomban – amely a nemzeti köztudatban Mátyás-templomként él – nyílt kiállítás I. Mátyás király (1458-1490) megkoronázásának 560. évfordulója alkalmából. A tárlat különféle liturgikus tárgyak, kódexlapok és interaktív tablók segítségével idézi fel az uralkodó életét és korát, valamint a szakrális épület és Mátyás kapcsolatát. 

Latorcai Csaba, az Emberi Erőforrások Minisztériumának közigazgatási államtitkára köszöntőjében arról beszélt, hogy Hunyadi Mátyás az egyik legtöbbször megidézett uralkodónk, akiről számos mese, anekdota maradt az utókorra. A Mátyás-templomról megjegyezte, hogy ez hazánk egyik legszebb szakrális helye, egykori koronázótemplom, ahol a lelki feltöltődés mellett gazdag hagyománya van a kiállításoknak, az orgona- és más hangversenyeknek. A pénteken megnyílt tárlat ebbe a sorba illeszkedik, és az a célja, hogy a Mátyásról kialakult képünk kiegészíthetővé váljék azzal, hogy istenfélő uralkodó volt, élete fontosabb eseményei pedig a Budavári Nagyboldogasszony-templomhoz kötik: mindkét esküvője itt kötettett, és korona nélküli trónra lépése is itt történt. Hozzátette: bár Mátyásnak az Egyházhoz való kapcsolata nem volt egyértelműen felhőtlen, mecénási tevékenysége említésre méltó. 

Süllei László mesterkanonok, érseki helynök, plébános hosszasan beszélt Mátyás és az Egyház konfliktusos kapcsolatáról, majd mecénási tevékenységéről, amelynek ez a kiállítás állít emléket. Beszélt a humanista uralkodó kódexvásárlásairól, megjegyezve, hogy Mátyás könyvtárát akkoriban csak a vatikáni könyvtár múlta felül – a kötetek száma elérhette az 5-6 ezret is. Köszöntője végén a plébános bemutatta a corvinák csoportjába tartozó Mátyás-Graduale néven ismert egyházi énekgyűjtemény hasonmás kiadványát. A legfontosabbnak ezt a művet tartja a kiállításban, mert a lelkiséget, hitet, kultúrát egységben tudja ábrázolni és mindannyiunk számára megjeleníteni. A Mátyás-Graduale 1933-ban került vissza a magyar állam tulajdonába, az egyházi év második részének változó énekeit tartalmazza. Feltételezhetően a francia királyi udvarba küldött követ, Filipec János hozta magával ajándékként Mátyás számára. 

A kiállításon megtekinthető egy 15. század második feléből származó, a gyöngyösi Szent Bertalan-templom Kincstárából kölcsönzött kehely, amelyen áttört gótikus levéldíszítés és Kálvária-jelenet látható. Nagy Szent Gergely pápa hársfából készült oltárszobra pedig a kassai Szent Erzsébet-oltárról származik – a szigorú arckifejezés, az aprólékos részletek alapján feltételezhető, hogy német mintát követett az ismeretlen szobrász. A tárlaton ezenkívül látható a Mátyás-templom Egyházművészeti Gyűjteményének miseruhája, amelynek az az érdekessége, hogy a halott Krisztus egy valós, de csonkokkal ábrázolt fára van felfeszítve. A kiállításon továbbá kódexlapok reprodukciói, illetve egy Madonnát a gyermek Jézussal ábrázoló relief is megtekinthető.


Mátyás király és az Egyház (1458-2018)
Mátyás-templom
Budapest, Országház u.14. 
2018.szeptember 28 – 2018.december 31.
https://www.matyas-templom.hu/