A mindennapos éneklésről tartottak konferenciát az Erkel Színházban

A kormány által 2017-ben meghirdetett koncepcióval kapcsolatos eddigi kezdeményezéseket, ismereteket összegezte 2019. szeptember 19-én a Magyar Állami Operaház által szervezett O/A minikonferencia. Az eseményen köszöntőt mondott Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár, míg a zenei és énekoktatás gyakorlati tapasztalatairól Skripek Katalin, a zebegényi Szőnyi István Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola intézményvezetője, továbbá Fodor Gábor, a Ceglédi és Verebélyi Ákos, a Váci Tankerületi Központ igazgatója számolt be.

alt


Művészeti oldalról Szabó Dénes, a Nyíregyházi Cantemus Kórus karnagya a kodályi elvek megőrzését hangsúlyozta, Zsoldos Dávid zenetörténész az operaoktatás hazai és külföldi példáit hasonlította össze, Hollerung Gábor, a Budafoki Dohnányi Ernő Szimfonikus Zenekar ügyvezető zeneigazgatója az éneklés élményének a szocializációban kifejtett hatásairól beszélt, míg a mindennapos éneklés pozitív hatásairól dr. Hoppál Péter, a Mindennapos Éneklés Bizottságának korábbi operatív vezetője értekezett.

A minikonferencián Kákay István, az Opera képzési vezetője és Hajzer Nikolett, az Opera Gyermekkarának vezetője bemutatta az O/A holnapra című kiadványt. A példatár, amely 222 darab, öt perc alatt megtanítható, zongorán és gitáron kísérhető, operai és balettrészletet tartalmaz, béta verzióban hónapok óta több tucat iskolában használatos. A felszólalók egyetértettek, hogy a mindennapos éneklésre szükség van, azt a készülő Nemzeti Alaptantervbe szükséges volna emelni. A napi akár 5-10 perces felkészülés változatos programot kínálhat a gyerekeknek, amiben korábbi kiadványok vagy egy erre a célra elkészülő új gyűjtemények hatékonyan támogathatják a pedagóguskollégák munkáját. A Magyar Állami Operaház a tapasztalatok ismeretében fejleszti kívánja saját példatárát, és tavasszal már a NAT szövegtervezetének ismeretében újabb minikonferenciát szervez ugyancsak az Erkel Színházban.