Miről mesélnek a kortárs képregények?

Akár képregénnyel is fel lehet hívni az online veszély jelentette problémákra a gyerekek figyelmét – mondta el a TanTrendnek adott interjújában Kaposi Dorka, a Deák 17 Gyermek és Ifjúsági Művészeti Galéria vezetője, akivel a Galéria legújabb, pénteken megnyílt képregénytárlata kapcsán többek között a műfaj sokszínűségéről, a kortárs művészetről és múzeumpedagógiáról beszélgettünk.

alt


Kölykök+Képregények címmel nyílt meg múlt pénteken a Galéria legújabb, október 27-ig látható kiállítása kortárs magyar grafikusok műveiből. Hogyan illeszkedik egy képregénytárlat a Galéria profiljába?

A Deák 17 galériában látható tárlatok többrétegűek. Egyrészt ott van az esztétikai megjelenítés, másrészt maga a téma annak mélységével, a problémafelvetéssel. A mostani kiállításon látható például egy sorozat az iskolai kirekesztésről, amely nem feltétlenül kisgyerekeknek, inkább a kamaszoknak szól. Az itt bemutatott művekben egyrészt előkerülnek a serdülőkori problémák, de a meseszerű világ is jelen van. A kiállítás, ha fel akarjuk osztani, akkor két nagyobb részből áll: az egyiket a gyerekkori álmok jelentik, a másik pedig a felnőtté válás nehézségeivel foglalkozik. Mindig az a legfontosabb szempont nálunk, hogy a kiállítások ne csak a gyerekekhez szóljanak, hanem a felnőttekhez is, tehát minimum két generációhoz. Így nemcsak a gyerekek problémái kerülnek előtérbe, hanem a kamaszoké, illetve a fiatal felnőtteké. A Galéria célközönsége a 3-21 év közötti gyerekek és fiatal felnőttek.

Képregények nem túl gyakran kerülnek a múzeumok, galériák falára. Kitől jött az ötlet a kiállítás megszervezésére?

Én kértem fel Zsigó Bianka kurátort, hogy szervezzen kiállítást magyar grafikusok munkáiból. Azt látom ugyanis, hogy a képregények nemcsak a gyerekek, hanem a felnőttek körében is elég népszerűek. A magyar képregényrajzolókról ráadásul elég keveset tudunk. A Deák 17 Galériában kizárólag magyar kortárs grafikusok mutatkoznak be, ezzel – úgy gondolom – a kortárs szcénát is meg tudtuk szólítani. Ez a Galéria hosszú távú működését is alátámasztja, azaz hogy legyen egy platform a különböző generációk, illetve a különböző érdeklődésű emberek találkozására. A képregény is ilyen szerepet tölt be, mert az irodalom és a képzőművészet mezsgyéjén helyezkedik el, nagyon sokszínű műfaj, ezáltal sok embert lehet vele megszólítani.
 
Szó volt a kirekesztésről, de a tárlaton az online létből fakadó veszélyek is terítékre kerülnek. Mennyire alkalmas a műfaj ezeknek a problémáknak a bemutatására?

Úgy gondolom, hogy a képregény mint műfaj abszolút képes arra, hogy meg tudja ezeket jeleníteni. Ez a szöveg és kép viszonyából is adódik: sokszor kevés ugyan a szöveg, de erős kép társul hozzá. Egy másik eszköz pedig a vágás, amelynek az alkalmazása a történetmesélés szempontjából alkalmas arra, hogy a lényeget kiemelje. Hadd említsem meg, hogy a kiállított képregények nagy része online érhető el és nem jelent meg nyomtatott kiadásban. Egy részük blogokon lett publikálva.

A kortárs irodalom kapcsán sokszor vérre menő viták folynak a közéletben, különösen az oktatás vonatkozásában. Mennyire tapasztal idegenkedést a kortárs képzőművészettel kapcsolatban?

A kortárs kultúra elég tág, ide tartozik az irodalom, a képzőművészet, a színház. Mi, itt a Galériában a kortárs művészetet és a közönséget – a fiatalokat és időseket egyaránt – próbáljuk közelebb hozni egymáshoz. Ha már az irodalomról volt szó, néha azt érzem, hogy könnyebben megértik a kortárs irodalmat a gyerekek, mint a klasszikusokat, mert az a saját nyelvükön szól hozzájuk. Ha a vendégkönyveket nézzük, semmilyen negatív visszajelzés nem jött a kiállítások kapcsán – ez lehet azért is van, mert kvalitásos művészek alkotásait igyekszünk kiállítani. Arra is figyelünk, hogy minden anyag korhatár nélküli legyen. Ugyanakkor politikai vagy pornográf tartalom nem jelenhet meg, ahogy önkényuralmi jelképek sem.

Milyen szerepet játszik a Galéria a művészettel nevelésben?

A galéria elnevezés nem igazán írja le, hogy mivel is foglalkozunk. Fő tevékenységünk a kiállítások rendezése, de nagyon fontosak a közművelődési funkciónak megfelelően az ehhez kapcsolódó múzeumpedagógiai foglalkozások, illetve az egyéb programok. Például amikor a tanárokat szólítjuk meg – ilyen a Vizuális Mesterpedagógus Műhely (VIMM), amelyet havonta egyszer tartunk. Kurátori és képzőművészek által vezetett tárlatvezetések vannak nálunk, továbbá gyerekeknek szóló katalógus- és könyvbemutatókat, illetve szakköröket szervezünk. A legkisebbeket a Világjáró Gyerekek című, a nemzetek kultúráját, hagyományait bemutató programunkon várjuk. Galériavezetőként arra figyelek, hogy mindig olyan kiállításoknak adjunk helyet, amelyekre lehet múzeumpedagógiai foglalkozásokat építeni. Egyrészt vannak az évente változó, állandó foglalkozásaink két korcsoport számára: általános iskolásoknak 11-12 éves korig, illetve középiskolásoknak 16-18 éves korig, valamint a kiállításokhoz kapcsolódó események. Ezen kívül az egyéni látogatókat is várjuk a foglalkozásainkra. 

Különleges programjuk a közösségi szolgálat, ez miről szól pontosan?

Erre a foglalkozásra a középiskolákat várjuk. E programunk a Galéria megnyitása óta működik, a fiatalok itt olyan feladatokat kapnak, amelyek révén betekintést nyernek egy galéria működésébe: megismerhetik a kiállításszervezés momentumait (művek felrakása, leszedése stb.) és részt vehetnek a foglalkozások előkészítésben, felügyelhetik a gyerekeket.

Milyen foglalkozáson vehetnek részt azok, akik ellátogatnak a Kölykök+Képregények tárlatra?

Itt is két korcsoportot igyekszünk megszólítani: a legfiatalabbak képregényt rajzolhatnak, az idősebbek pedig egy „élő” képregényben vehetnek részt, amely gyakorlatilag egy drámapedagógiai foglalkozás. A tapasztalatok szerint ugyanis a kézművesfoglalkozásokon ez a korosztály kevésbé aktív.

Mivel készülnek a Múzeumok Őszi Fesztiváljára?

Egy Budapest pop-up képeslap készítő programmal rukkoltunk elő, amely az állandó foglalkozásaink között is szerepel. Ez egy térlátási készséget elősegítő foglalkozás, amely során a résztvevőknek térben kell elhelyezni Budapest híresebb épületeit, beragasztani őket a képeslapokba, amelyeket aztán egyénileg dekorálhatnak. 3-4 éves kortól ajánlott, egyénileg lehet részt venni rajta, bármikor a Fesztivál ideje alatt, a Galéria nyitvatartási idejében: 2018. október 2. és november 9. között, keddtől péntekig 10:00 és 18:00 között.


További információ a Deák 17 Gyermek és Ifjúsági Művészeti Galéria kiállításairól, múzeumpedagógiai foglalkozásairól, programjairól és kiadványairól megtalálható a Galéria honlapján és közösségi média-oldalain:
 
Web: http://www.deak17galeria.hu/
Facebook: https://www.facebook.com/deak17galeria
Instagram: https://www.instagram.com/deak17galeria/