Mit rejt egy első osztályos iskolatáskája?

A szülők augusztus utolsó hetében lázasan kezdik el ellenőrizni, hogy minden szükséges felszerelést beszereztek-e gyermekük számára. Minden korosztálynál megjelenik az utolsó pillanat izgalma, de talán azok aggodalmaskodhatnak a leginkább, akiknél idén kezdi a lurkó az iskolát. Iskolánként eltérhet a tanszerek követelménye, de van néhány dolog, amelyre biztosan szüksége lesz a tanév során. Cikkünkben ezeket az eszközöket gyűjtöttük egy csokorba.

alt


Füzetek és egyéb papírok

A füzetek elmaradhatatlan kellékei az iskolai életnek. Vegyük számba, hogy melyik típusból mennyit érdemes vásárolni. A vonalasból elegendő három-négy darab (a névcímkénél található szám, amely a sorköztávolságot mutatja meg: 14-32), mivel ezeket leginkább a magyar tantárgyhoz fogják használni. Az íráshoz legalább két darabra lesz szükség, emellett gondolni kell az otthoni gyakorlásra is, és nem árt, ha van plusz egy, ha esetleg betelik, elszakad, vagy elveszik. A négyzetrácsos füzetekből elég két-három darabot beszerezni, ugyanis ezt többnyire csak a matematika órán kerül elő, s még így is marad otthoni gyakorláshoz is füzet. A sima füzetet több tantárgyhoz is fel tudjuk használni, mint a hittan, erkölcstan vagy a környzetismeret, ezért érdemes belőle két-három darabot vásárolni. Amennyiben már első osztálytól elkezdődik a nyelvoktatás, előfordulhat, hogy a tanító kér plusz egy vonalas vagy sima füzetet is, de szótárt mindenképpen. Az ének-zene órákhoz egy kotta füzetre is szükségünk lesz. Mindemellett egy üzenő füzetnek is lapulnia kell a táskában. Ezt lehet külön ilyen felirattal is vásárolni, de megteszi egy vonalas füzet is, amit a borítással megkülönböztethetünk a többitől. 

Ha nem szeretnénk ennyire kiszámolni, és van lehetőségünk rá, hogy egy kicsit nagyobb összeget szánjunk a tanévkezdésre, akkor érdemes a sima, a négyzetrácsos és a vonalasból öt-öt-öt darabot beszerezni, így biztos lesz lehetőség pótolni az évközbeni füzethiányt. A megmaradt füzeteket pedig a következő évben is fel tudjuk használni. 

A füzetek mellett érdemes beszerezni egyéb papírokat, lapokat is, mivel bármely tanórán kaphatnak olyan feladatot a diákok, ahol ezekre lesz szükség. Éppen ezért vásároljunk 6 csomag írólapot, 50 darab A/4-es és 10 darab A/3-as műszaki rajzlapot, 2 csomag origami papírt (négyzet alakú), 2 csomag A/4-es színes papírt, 2 darab kartonpapírt, 20 darab borítékot és 1 csomag fénymásolópapírt is. Ha az idei évben nem használja fel a gyermek ezeket a dolgokat, akkor a következő tanévben is nyugodtan elővehetjük. 

Tollak, ceruzák, írószerek…

A vásárlás másik sarkalatos pontja az írószerek beszerzése. Fontos, hogy mindenből jó minőségűt válasszunk! A grafitceruzából minimum három-négy darab kerüljön a tolltartóba: az íráshoz HB jelzésűek, a rajzoláshoz 2B-sek. A ceruzákból érdemes többet venni, mert könnyen elvesznek, eltörnek vagy elkopnak. A rotring ennek a korosztálynak még nem igazán előnyös, mert a vékony hegyek nagyon könnyen elpattannak. A 12 darabos színes ceruzakészletnél ügyelni kell, hogy ne legyen nagyon kemény, mert azokkal nem tudnak szépen színezni. Javítószínesnek szükség lesz 2 darab postairónra (a klasszikus kék-piros vastag ceruza), és 2 darab zöldceruzára. Emellett még kell egy radír, egy hegyező (lehetőleg fémből) és egy 15 centiméteres kisvonalzó is.

Mit kell még beszereznünk? 

Néhány tantárgynak, mint a rajz, a technika vagy a matematika, külön eszközigénye van. A rajzfelszerelés alappillére a rajzlap, de ezenkívül nem hiányozhatnak a filctollak, a zsírkréták, a temperák sem. Vízfestékből érdemes minimum egy 12 darabos készletet beszereznünk, valamint legalább két darab ecsetet (egy vékonyabb 4-es, 6-os és egy vastagabb 8-as, 10-es), egy vizes edényt az ecsetek kimosásához (ez lehet egy konzervdoboz, vagy egy tejfölös pohár), és egy ecsettörlő rongyot is előkészítenünk. Természetesen egy gyűjtőmappára is szükség lesz az elkészült képek tárolásához. 

A technikaórai felszerelésekből nem érdemes mindent előre megvásárolni, ki lehet hagyni a celluxot, vagy a rajztáblát, hiszen pedagógusa válogatja, hogy milyen eszközöket kér az egyes tanórákra. Viszont a korábban említett papírok mellett mindenképpen gondoskodjunk ragasztóról, ollóról, gyurmakészletről és hurkapálcáról. 

Első osztályban még a matematika órához is társul néhány segédeszköz, ilyen többek között a korongkészlet, a papírmérőszalag, a műanyag óra vagy az egyenes és a derékszögű vonalzók. Vannak olyan kellékek (dobókocka, tükör, színes pálcika, papírpénz), amelyek még hasznosak lehetnek a tanulás során, de ha a tanító nem kéri, akkor nyugodtan el lehet hagyni. 

A tornazsák és a tisztasági csomag összetétele szintén eltérő lehet iskolánként, de egy biztos, hogy megléte kötelező! A tornazsák tartalma általában fehér póló, tornanadrág, fehér zokni, és tornacipő. A tornadressz egyre inkább kezd kimenni a divatból, csak néhány iskolában maradt meg ez a ruhadarab, a lányok legnagyobb örömére. A tisztasági csomagban minden esetben kell lennie törölközőnek, fogkefének, fogmosópohárnak, fogkrémnek, de emellett érdemes beletenni zsebkendőt, szalvétát, WC papírt is. 

Mit vegyünk figyelembe a vásárlásnál?

A gyerekek gyakran a trendi felszereléseket szemelik ki maguknak. Ezzel önmagában nem is lenne probléma, de sajnos sok esetben ezek a termékek nem feltétlenül a praktikus megoldásokra törekszenek. Célszerűen felhívni gyermekünk figyelmét arra, hogy lehet, ami idén trendi, az már jövőre nem lesz az. Alternatívaként érdemes kisebb kiegészítőket vásárolni, amiket felakasztgathatunk a táskára, tolltartóra. 

A füzetek, tollak esetében is érdemes mérlegelni, hogy megéri-e a drága „figurás” borítóval ellátottat választani, vagy inkább vegyünk a gyermeknek is tetsző csomagolópapírt, amivel az olcsóbb, egyszerű füzeteket befedhetjük. Néhány praktikus megoldással elkerülhetjük a többletköltségeket és mégis divatos tanszerekkel indíthatjuk útjára a kis elsősünket.