MONDO – Jogtudatos gyerekeket az iskolákba!

A TASZ, azaz a Társaság a Szabadjogokért projektjének célja, hogy a (fogyatékkal élő) gyerekek felismerjék, ha jogaikat korlátozzák, és bátran ki tudjanak állni magukért, vagy meg tudják védeni fogyatékos társaikat.

alt


A MONDO a TASZ Fogyatékosügyi Programjának „szerelemprojektje”, melynek lényege, hogy a legveszélyeztetettebb gyerekek nemcsak megismerjék alapvető jogaikat és azt, ha azok csorbulnak, hanem szükség esetén meg is tudják védeni magukat – legyen akár fizikai, akár lelki bántalmazásról szó. Ehhez természetesen gyakorlati tanácsokat is adnak, mint például: „Csapj zajt, ha megvernek”. A program kiindulópontját adó százlapos kártyacsomag három éve készült el, aktualitását egy közösségi kampány adja, melynek célja, hogy az összegyűlt adományból negyven magyarországi oktatási intézménybe juthasson el a MONDO. 

Az interaktív kártyacsomag egyszerre mesekönyv és kártyajáték. Játszhat vele otthon gyerek és szülő, vagy iskolai környezetben a pedagógus egy egész csapat gyerekkel. Az elsődleges célközönség a fogyatékos kamasztársadalom, de ép kortársaikat is érdemes bevonni, sőt, némely témát már óvodás gyerekekkel is fel lehet dolgozni. Végeredményben mindenkinek szüksége van arra, hogy az empátiáról, a jogok fontosságáról és védelméről, egymás sebezhetőségéről többet is megtudjon.

A játék feldolgozását elősegítendő külön tanároknak, és szülőknek szóló információs füzet is készült. A szülők továbbá az elmúlt években ingyenes „rendhagyó szülői értekezletre” is jelentkezhettek, ahol nemcsak a MONDO-val ismerkedtek meg, hanem a játék által érintett témákról, az azzal kapcsolatos jogaikról, jogaik védelméről is tájékozódhattak. 

A TASZ szakértői csapata a budapesti Csillagház Általános Iskola és EGYMI pedagógusaival közreműködve választotta ki azt a tíz legjellemzőbb helyzetet, melynek során a fogyatékos gyerekeket jogsérelem érheti. A kártyák grafikáját Hitka Viktória mesekönyv illusztrátor, képzőművész tervezte. 

1. Tisztelettel segítsenek, gondozzanak!
2. Ne bántsanak! 
3. Miért ne helyezzenek gondnokság alá? 
4. Ne zárjanak intézetbe! 
5. Az intézetben is megvédhetem magam. 
6. Ismerkedhetek, barátkozhatok. 
7. Lehet párom és saját családom. 
8. Intézhetem az ügyeimet. 
9. Élhetek a közösségben. 
10. Élhetek a politikai jogaimmal, szavazhatok.

A fenti tíz témakör a különböző képességű, életkorú, érdeklődésű gyerekeket is meg tudja mozgatni, hiszen sok különböző típusú gyakorlathoz (saját élmény, történetmesélés, szituációs játék, rajzok értelmezése) használható fel, de akár olyan játékok alapjául is szolgálhat, mint a Dixit, vagy a Csapd le csacsi. További érdekesség, hogy kétféle MONDO-pakli érhető el: a kislány mellett van kerekesszékes kisfiú főhős is, így a gyerekeknek könnyebb a karakterekkel azonosulni. A játék előrehaladtával a főhősök fokozatosan felnőnek, hogy olyan témák is aktuálissá válhassanak, mint a választójog, vagy a családalapítás.

De a MONDO sok más csatornán keresztül is meg tudja az érintetteket szólítani. Egyrészt egy utazó, interaktív előadással, mely sérült és nem sérült gyerekeknek nyújt közös és maradandó élményt. A TASZ célja, hogy a Csodálatos Zoli robot (Kálmánchelyi Zoltán főszereplésével, Végh Zsolt rendezésében) minél több vidéki intézetbe, művelődési házba jusson el. Másrészt a BOOKR KIDS-en keresztül nemcsak a kártyacsomag vásárolható meg, hanem elérhető a MONDO alkalmazás is, melyen Zoli robot vezeti végig az érdeklődő gyerekeket. 

A közösségi kampány szerencsére sikeresnek bizonyul, úgyhogy a támogatásoknak köszönhetően a tanévben várhatóan számos gyerekhez jut majd el a kezdeményezés.