Múzeumok Éjszakája 2018-ban is!

2018. június 23-án – Szent Iván éjszakájához kapcsolódóan – ismét megrendezésre kerül a Múzeumok Éjszakája. Mivel 2018 a Családok éve, ennek jegyében zajlanak majd az izgalmas programok, ahol a kicsik és nagyok közösen fedezhetik fel a múzeumok csodálatos világát. A programok még szervezés alatt állnak, de összeválogattunk néhány olyan rendezvényt, ami meghozhatja mindenki kedvét a múzeumlátogatáshoz.

alt


A Múzeumok Éjszakájának története

A Múzeumok Éjszakája elnevezésű kulturális programot – az 1999-ben indult francia példa nyomán – 2003 óta rendezik meg évente hazánkban is, egyfajta könnyed nyáresti kirándulásként. A programban vannak állandó résztvevők, de alkalmi helyszíneket is kialakítanak az eseménynek. A résztvevő múzeumok, kulturális központok száma évről évre gyarapszik, és ebből kifolyólag a programok is egyre színesebbé, változatosabbá válnak. 

A Múzeumok Éjszakájának különlegessége, hogy egy belépőjegy megváltásával az összes programban résztvevő intézmény látogatható. A program sikere vitathatatlan, hiszen 2009 óta nem csak nyáron tartanak múzeumi ünnepet, hanem ősszel, Szent Márton napjához kapcsolódóan megszervezik a Múzeumok Őszi Éjszakáját is. 

Programajánló

Aquincumi Múzeum – Barangolás a romok között

Az Aquincumi Múzeum idén is csatlakozik a Múzeumok Éjszakája programsorozathoz 2018. június 23-án délután 4 és hajnal 2 óra között. Ez idő alatt lehetőség nyílik a látogatók számára, hogy a különböző kiállításokat – a romkertet, a Mindeközben című kiállítást, a Stop Shop című kiállítást, valamint a Mithras-szentélyt – tárlatvezetés keretében megismerhessék. 

Délután 5 órától egészen este 8 óráig kézműves foglalkozásokon vehetnek részt a kicsik és nagyok egyaránt. Aktív és interaktív programok is várják a látogatókat, mint az Interaktív kalandtúra: Mithras nyomában, a Csillagászati bemutató, vagy a Gladiátor bemutató. 

Este 7 órától koncerten vehetnek részt a kultúra kedvelői. Fél 11-től fáklyás vezetés keretében tekinthetik meg a romkertet, sőt éjfél után egy ókori temetkezési szertartáson is részt vehetnek az idelátogatók. 

Részletek: http://www.aquincum.hu/aktprogram/muzeumok-ejszakaja-3/ 

„Ember – Korhatár nélkül” a Magyar Nemzeti Múzeumban

A Magyar Nemzeti Múzeum az idei Múzeumok Éjszakáján korhatár nélkül válogat az elmúlt évezredek történetéből, személyiségeket és az őket körülvevő családot, vagy éppen annak hiányát emeli ki. Egyszerre mutatja be az örök emberit és az összefüggések változása szerint átalakuló embert. 

A programok délután 3 órakor kezdődnek el, és egészen hajnali 2-ig tartanak. A családok számára színes programcsokrot állítottak össze: lesz túlélőtúra, BETŰkereső, fegyversimogató, és Ligák harca is. A felnőttek számára izgalmas előadássorozattal készülnek a szervezők, ami a „Családban? Nem, a múzeumban marad!” címet viseli. A délután során Debreczeni-Droppán Béla, Kollár Csilla, valamint Simonkovics Ildikó ismerteti a múzeum és a mindennapi események kapcsolatát. Este 8 órától neves történelmi személyiségek családi életébe kapunk betekintést Mérai Dóra, Gyimesi Emese, Tüskés Anna és T. Orgona Angelika előadásain keresztül. 

A Múzeumok Éjszakájának keretében természetesen tárlatvezetések is lesznek, amelyeket plusz elemekkel bővítnek a szakemberek. Az egykori társadalom családi titkain kívül bepillantást nyerhetünk a Báthory Erzsébet korában zajló boszorkány- és kirakatperek világába is. A programok folyamatosan zajlanak, egész éjjel koncertekkel, fényfestéssel várják a látogatókat. 

Részletek: https://www.mnm.hu/hu/muzeumok-ejszakaja-2018-magyar-nemzeti-muzeumban 

Mai Manó Ház – Fényképek bűvkörében

A Mai Manó Házban már délelőtt fél 10-kor elkezdődik a rendezvény. A délelőtt folyamán egy kellemes jógával kezdhetik a napot az idelátogatók, amely feltölti őket, hogy késő estig bírják a tempót! Az óra után kezdődhet a múzeumi élmény, ahol Dana Lixenberg kiállítását lehet megtekinteni. 

A délelőtti és a kora délutáni órákban megismerkedhetünk a Mai Manó Ház 124 éves történetével. A századfordulós épület idén először eredeti állapotában tekinthető meg, a látogatókat egészen a padlásig vezetik, az egykori kontaktoló szobák titokzatos világába, ahonnan a VI. kerület háztetői is remekül láthatók. Eddig soha nem látott új helyszíneket is felfedezhetnek a régi és új vendégek egyaránt. A szemfüles résztvevők Mai Manós ajándékokkal is gazdagodhatnak. 

Este 9 órától Fenyvesi Márton Junior Prima- és Artisjus-díjas gitárművész, producer koncertjét hallgathatják meg, ahol első ízben kerül bemutatásra saját kísérleti zenekompozíciója. Készülő szólólemezének anyagát gitárcentrikus, elektronikus zeneművek alkotják, melyek a Mai Manó Ház egyedi adottságait kihasználva negyvenöt perces terjedelemben, surroundban szólalnak meg.

Részletek: http://maimano.hu/esemenyek/muzeumok-ejszakaja-2018-mai-mano-haz/ 

„Az éjszaka, amikor minden életre kel” a Hagyományok Házában

A Magyar Népi Iparművészeti Múzeum és a Nyitott Műhely idén is csatlakozik a Múzeumok Éjszakájához, ahol rendkívül színes és izgalmas programokkal várják a kicsiket és a nagyokat. 

Délután 2 órától egészen este 11 óráig bárki felfedezheti a virtuális Hagyományok Házának világát a legmodernebb 360 fokos képalkotó technológia segítségével. Ebben a virtuális kalandban szemezhetünk a csanak faragott farkasával, bebújhatunk egy matyó papucs orrába, de táncolhatunk a Magyar Állami Népi Együttes táncosaival is. 

A kincskereső keretében a kiállításokban megbúvó furfangos kérdések, különleges tárgyak és virtuális dimenziók vezetik a résztvevőket a cél irányába. A délután során különböző kézműves foglalkozásokon is részt lehet venni, mint a tojásfestő tanfolyam, de a szövés-fonás csínját-bínját is elsajátíthatják a látogatók. Rendhagyó tárlatvezetés mellett lesz mese, kortörténeti filmes beszélgetés, a táncházmozgalom hagyományainak bemutatása, valamint a népi divat világát is megismerhetik a vendégek. 

Részletek: http://www.hagyomanyokhaza.hu/oldal/13344/