Nagy Sportágválasztó

Ahogy közeleg az ősz és megkezdődik az új tanév, sok szülőn lesz úrrá a pánik, hogy valahogy megszervezze gyermeke délutáni elfoglaltságait. Bár a lakóhely és az iskola lokációja – no meg a pénztárcánk vastagsága – behatárolja a lehetőségeket, és a gyermek aktuális érdeklődési köre sem elhanyagolható szempont, az tény, hogy rengeteg sportág közül választhatunk, bármekkora is legyen mozogni vágyó csemeténk. Ebben segít a Nagy Sportágválasztó nevű rendezvény, amelyet a hétvégén immáron tizedik alkalommal rendeznek meg Kőbányán.

A képen egy focilabda látható.


Mi a közös Cseh Lászlóban, Hadfi Dánielben, Storcz Botondban, Kozmann Györgyben, Decker Attilában és Decker Ádámban? Amellett, hogy mind kiváló – aktív, illetve már visszavonult – sportolók, mind ott lesznek a X. kerületi Maglódi úti Merkapt Sportközpontban most pénteken és szombaton, immáron tizedik alkalommal megrendezésre kerülő Nagy Sportágválasztó elnevezésű, a gyermekek és felnőttek sportágválasztását segítő rendezvénysorozaton.

Egy átlagos gyermek a tapasztalatok szerint életében akár több sportot is kipróbál, mielőtt végleg leteszi valamelyik mellett a garast. Kezdeti bizonytalanságát oldhatja, ha személyesen is találkozhat és akár együtt is sportolhat az addig csak a tévé képernyőjén keresztül csodált világ-és olimpiai bajnok sportolókkal, hiszen sokszor épp egy példakép adhatja meg a végső lökést sportágválasztáskor. De nem csak emiatt lesz érdemes kilátogatni a Merkapt Sportközpontba, ahol idén rekordszámú, 115 sportágat lehet kipróbálni ingyenesen.

A Nagy Sportágválasztót először tíz éve, 2007. szeptember 22-én szervezték meg Budapesten civil, non-profit kezdeményezésként. Akkor 20 sportág volt jelen az egész napos rendezvényen. Mára a kínálat sokkal nagyobb, az esemény pedig országossá nőtt, s idén is számos vidéki helyszínen (Dunaújváros, Tata, Kecskemét, Makó, Hódmezővásárhely, Pécs) várták, illetve várják az előre bejelentkezett óvodai iskolai csoportokat és a családokat. Az idei év egyik újdonsága, hogy először a hétvégi budapesti rendezvényen lesz megvásárolható a Sportágválasztó kicsiknek és nagyoknak című kiadvány, amely öt fő kérdésre – mit, hol és mikor sportoljak, milyen felszerelés kell hozzá és az mennyibe kerül? – ad választ.

Sportolunk, de keveset

A kétnapos rendezvény azért jött létre, hogy segítse a gyermekek és felnőttek sportágválasztását, valamint hogy népszerűsítse a testmozgást. Ezen a téren sajnos van még hova fejlődni, hiszen – bármilyen mélyen éljen is a köztudatban a magyar mint sportnemzet kifejezés – egy átlagos magyar nagyon kevés időt tölt testmozgással. A legutóbbi, 2014-ben végzett Európai lakossági egészségfelmérés (ELEF) KSH által közölt adatai kiábrándító képet festettek a magyar népesség fizikai aktvitásáról. 

A lakosság 67 százaléka ugyanis napi 10 percet (!) sem mozog, miközben a legsportosabbak, akik mindennap végeznek valamilyen testmozgást, a felnőtt népesség mindössze 4,5 százalékát teszik ki. Szerencsére a lakosság 85 százaléka legalább 10 percet gyalogol naponta, viszont 53 százalékuknál ez az idő nem több napi fél óránál; a felnőtt népesség 60 százaléka egyáltalán nem kerékpározik, s akik igen, több mint felük napi átlagban kevesebb mint 30 percet, míg 15 százalékuk legalább napi egy órát szokott tekerni.

Pedig a rendszeres, mindennapos testmozgás – legyen az akár gyaloglás vagy kerékpározás – minden korosztályban jótékony hatással van a testre és a szellemre is. Szakértők szerint a fizikai aktivitás csökkenti számos betegség, köztük a 2-es típusú cukorbetegség és bizonyos rákos megbetegedések kialakulásának kockázatát, valamint jó hatással van a kognitív funkciókra is, és később segít megakadályozni az agy természetes leépülését. 

Mondd, te melyiket választanád?

Mint azt már megszokhattuk, a szeptember 15-16-án megrendezendő esemény helyszínén ezúttal is nyílt edzések, bemutatók lesznek, továbbá lehetőség nyílik kézbe venni, kipróbálni a szakemberek, edzők jelenléte mellett a különféle sporteszközöket, sőt élsportolóink, olimpikonjaink maguk is beszállnak, hogy testközelből mutassák be, hogyan csinálják a legjobbak. Ha valaki kedvet kapna és megtetszik neki valamelyik sport, azonnal tájékoztatják, hol lehet versenyszerűen űzni az adott sportágat, sőt, arra is mutatkozik esély, hogy a legügyesebbekre már a helyszínen „lecsapjanak” a sportági szakemberek.

Ahogy azt a bevezetőben is írtuk, a sportágválasztásnál lényeges szempont lehet az egyesület megközelíthetősége, a gyermek érdeklődése, ahogy is, hogy iskolatársai hova járnak, mennyire népszerű az adott sportág, de sokszor csak a véletlenen múlik. Ezt igyekszik kiküszöbölni a sportantropometriai mérés, amely a Nagy Sportágválasztón is kérhető ingyenesen. A mérés 7 éves kortól végezhető el, és azt mutatja meg, hogy milyen magasra fog megnyúlni felnőttkorára a gyermek és milyen sportágak illenek hozzá a leginkább. Ennek során testalkat-vizsgálatot végeznek, megállapítják a test 24-féle paraméterét, valamint edzés- és életmódtanácsot adnak a testalkat alapján.

Az antropometriai mérés során speciális mérőeszközökkel megadják a várható felnőttkori testmagasságot, felmérik a testalkatot és a testösszetételt, a hízásra való hajlamot, továbbá megállapítják az optimális testtömeget, az erősíthetőséget és a biológiai kort. A méréseket kiértékelik, és a döntést megkönnyítendő, sportágat – sőt, csapatsportág esetén posztot is – ajánlanak a szakemberek a gyerekeknek és szüleiknek, szakmailag is megalapozva a sokszor véletlenen múló döntést.

Az esemény által felvonultatott 115 sportágat felsorolni is nehéz. A Budapesti Nagy Sportágválasztón a labdarúgást az UTE és az Amazon Foci Sportegyesület képviseli, de jelen lesz a Grosics Gyula Kapusiskola is, amely a kapuspalántákat várja a Budai II. László Stadionban, egyéni képzéseket kínálva a legfiatalabb korosztálytól kezdve. S ha már futball: a helyszínen ki lehet próbálni a labdarúgás és az asztalitenisz elemeit vegyítő, magyar fejlesztésű, igen szórakoztató és látványos teqballt is.

A kosarazni vágyók a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségétől kaphatnak felvilágosítást, a kézisek pedig a Ferencvárosi Torna Clubnál tudnak érdeklődni. A Honvéd és az UVSE képviseli hazánk legsikeresebb csapatsportágát, a vízilabdát, a röplabda, illetve a jégkorong iránt érdeklődőknek pedig a sportág szövetségeinek képviselői adnak útmutatást, hova vihetik a legközelebb gyermekeiket sportolni. 

A legnépszerűbb egyéni sportok közül kiemelkedik az úszás, amely a Késely Ajnát is soraiban tudó Kőbánya SC nevében fog bemutatkozni. A vízi sportoknál maradva ki lehet próbálni a kajakot, a kenut, az evezést, sőt a hullámszörföt is, vagy a hazánkban is egyre népszerűbb víz alatt rögbit. A harcművészetek és küzdősportok szerelmesei választhatják a taekwandót, a kínai boxot, a dzsúdót, a nanbudót vagy a whusut. De lesz gyermek motorsport, életmű hajómodellezés, sporthorgászat, valamint számos, a nagyközönség számára alig ismert sport, amiket szintén ki lehet próbálni – csak győzzünk válogatni.

Kapcsolódó tartalmak

Mikor sportoljon a gyerek?

Gyakori látvány, amikor iskoláskorú gyermekünk az íróasztalnál, a könyvek fölé görnyedve próbálja az aznapi tanulnivalót memorizálni, s a sokadik felszólítás ellenére sem tudjuk kimozdítani ebből a nem túl egészséges testhelyzetéből. Fontos, hogy emlékeztessük: az egy helyben ülés amellett, hogy ártalmas, nem túl hatékony a tanulás szempontjából sem, és időnként meg kell tornáztatnia ernyedt végtagjait. Ha a tanulói teljesítmény növelését tartjuk szem előtt, az a legjobb, ha a diák tanulás után megy sportolni – de a kutatások szerint annak mértéke sem mindegy.