A nyári munka is lehet buli! – 3 tipp diákoknak

A nyári szünetben, amikor a diákok a kötelező teendőiktől „megszabadulnak”, gyakran döntenek úgy, hogy valamilyen munkát keresnek. A választás nem egyszerű. Cikkünkben összegyűjtöttünk néhány olyan munkalehetőséget, amelynek egyetlen fiatal sem mondana ellent.

alt


A munkakeresés egyik legkézenfekvőbb megoldása, ha a diákok felkeresnek egy iskolaszövetkezetet. A legtöbb ilyen iroda honlapján rendszeresen frissülnek az álláslehetőségek, sőt, általában már a közösségi oldalakon is feltűnnek, ahová szintén folyamatosan felkerülnek az aktualitások. 

Természetesen nem csak az iskolaszövetkezeteken keresztül találhatnak állást a tanulók, sok versenyszférában tevékenykedő vállalkozás, önkormányzat, vagy akár állami szerv is hirdet diákmunkákat. Közös jellemzőjük, hogy nem szükséges hozzá szakmai képesítés, hiszen egyfajta gyakornoki, kisegítő feladatot lát el a munkavállaló. 

Miért jó a diákmunka? 

A diákmunka nem csak egy pénzkereseti lehetőség, hanem arra is kiválóan alkalmas, hogy már fiatalkorban megtapasztalja az ember a munka örömét és pozitív hatásait. A munka fejleszti a felelősségtudatot és a rutinszerű életritmust, sőt a későbbiekben fel is lehet tüntetni az önéletrajzban a releváns szakmai tapasztalatokat. A munkáltatók pluszként értékelik, ha látják, hogy már diákként is dolgozott a jelentkező.

A munkavállalás során sok új ismerősre tehetünk szert, megtanulhatunk csapatban dolgozni, és az adott feladatokhoz, munkatársakhoz alkalmazkodni. Sőt, ha lehetőségünk van rá, akkor még karrierépítéssel is összeköthetjük a munkát. 

1. Balaton, nyaralás, munka

A magyar tengert mindenki szereti. Ki ne álmodozna azon, hogy a nyári szünidőt a Balaton partján töltse el. A szállások sajnos nem a legolcsóbbak, de ha sikerül olyan munkát találnunk, ahol biztosítják számunkra az ottlét feltételeit, akkor érdemes belevágni. 

Az üdülőszezonban nagyon sok munkalehetőséget kínálnak a diákok számára. A leggyakrabban a panziókban, hotelekben és a vendéglátásban várják a jelentkezőket a munkáltatók. A szálláshelyeken többnyire host/hostess, recepciós, szobalány vagy konyhai kisegítő pozícióban lehet elhelyezkedni. Ennek nagy előnye, hogy sok esetben a munkahelyünkön kapunk szállást is, amivel nagyon sok időt nyerhetünk, hiszen ha éppen nem kell dolgoznunk, akkor leugorhatunk a partra pihenni, összefuthatunk a régi és új ismeőseinkkel akár egy táncos mulatságra is. 

A szállodai munkák mellett a leggyakoribb a vendéglátói munkakör. Ez nagyon széles skálát ölel fel: a part menti büféktől kezdve, a kávéházakon keresztül egészen az éjszakai bárokig minden megtalálható. Figyelembe kell vennünk minden esetben, hogy mennyi az a munka, amit be tudunk vállalni hosszabb távon, mely az az időbeosztás, ami nekünk a legkedvezőbb, hiszen csak akkor lehet élvezetes a munka, ha van egy kis szabadidőnk is. 

A hosszabb ideig tartó munka nagy előnye, hogy szoros kapcsolatok alakulhatnak ki, sőt, ha meg vannak elégedve a teljesítményünkkel, akkor számíthatunk rá, hogy az elkövetkezendő években is visszavárnak minket. 

2. Fürdők és strandok

A nyár a fürdőzés, strandolás időszaka, és sokan vannak, akik szívesen látogatják ezeket a helyeket. A szünidőben majdnem minden strand hirdet meg állásokat a diákok részére. Több pozícióban is kipróbálhatja magát bárki. Host/hostessként a fő feladat a külföldi vendégek fogadása, eligazítása és tájékoztatása. Ez a feladatkör kiváló nyelvgyakorlási, nyelvtanulási lehetőség, hiszen élesben tesztelhetjük tudásunkat, és a beszélgetések során lehetőség nyílik újabb kifejezések elsajátítására is. 

Minden fürdőben szükség van olyan személyekre, akik az öltőzőket, értékmegőrzőket felügyelik és tartják karban. Egyes fürdőhelyeken a kasszázást is diákokra bízzák, ami a későbbi pénzkezelési szokásainkat fejlesztheti. Emellett a medenceőrök és úszómesterek sora is gyakran kerül ki a lelkes diákok köréből. Fontos megjegyezni, hogy ez egy felelősségteljes munkakör, ami nagy figyelmet igényel. 

A szabadtéri strandok esetében nagyon fontos a növények gondozása is. Úgyhogy aki inkább a környezet ápoltságával szeret foglalkozni, arra is van lehetősége. 

3. Fesztivál és munka

A nyári munka során miért ne köthetnénk össze a kellemest a hasznossal? A fiatalok – de még az idősebbek is – szeretik a fesztiválok világát: koncertek, programok, új ismeretségek. Az egyes rendezvényeken – még a kisebb megmozdulásokon is – nagyon sok munkát kínálnak diákok számára. A nagy fesztiválokra, mint a Sziget, a Volt vagy a Balaton Sound igen nehéz bekerülni, de ha időben nekiállunk a keresgélésnek, akkor lehet esélyünk. 

Egy-egy fesztiválon vállalhatunk olyan feladatokat is, amik interakciókat igényelnek: ilyenek a host/hostess munkák, a pénztári munkák, illetve az információs/tájékoztató munkakörök. Ha ezekre jelentkezünk, akkor mindenképpen kell némi idegen nyelvi ismerettel rendelkeznünk, hiszen ez az alapja mindennek. 

Ha nem igazán érezzünk magunkat a kommunikációban erősnek, akkor vállalhatunk háttérmunkákat is. Ehhez az iskolaszövetkezetek is jó lehetőségeket tudnak ajánlani: terelő elemek építése, pakolási feladatok, sátrak építése, dekorációs munkák, raktári feladatok, valamint színpadépítési és -bontási munkálatok. 

A fesztiválmunkák nagy előnye, hogy eljuthatunk néhány koncertre, új kapcsolatokat építhetünk ki velünk hasonló érdeklődési körű emberekkel. Ha esetleg nem sikerül munkát találnunk a fesztiválokon, még mindig van lehetőségünk arra, hogy önkéntesnek jelentkezzünk. Ez is hasonló előnyökkel jár, mint a munkavállalás, hiszen az önkéntesek is teljes értékű tagjai a csapatnak.