Nyári táborozási tippek természetbarátoknak!

Lassan közeledik a nyári szünet, és a gyerekek egy időre elbúcsúzhatnak az iskolától. A pedagógusok általában ellátják őket gyakorlófeladatokkal erre az időszakra is, de az iskolai szünet nem szólhat csak az ismétlésről, a diákoknak szükségük van a minőségi, aktív kikapcsolódásra is. Ezen lehetőségek egyike a nyári tábor. A kínálatot már ilyenkor érdemes átnézni, hogy a legvonzóbb helyszínt választhassuk ki. Cikkünkben a természetjáró táborok sorából szemezgettünk. 

A képen erdei patakon átkelő gyerekek láthatók.
 

A táborozás jótékony hatásai

A szakértők egyetértenek abban, hogy a nyári táborozás több szempontból is pozitívan hozzájárulhat a gyermekek fejlődéséhez. Fontos, hogy ne akarjuk rájuk erőltetni a saját elképzelésünket, minden esetben beszéljük meg velük, hogy hova is mennének szívesen, mi az, ami az érdeklődési körüknek megfelelő. 

A táborban megszerzett élmények szerves részét képezik majd személyiségének. A táborozás főként a társas léthez köthető, új ismeretségeket és barátságokat tud kialakítani, amelyek fejlesztik alkalmazkodási és kommunikációs készségeit is. A versenyek, és a feladatok megoldása nemcsak ismereteit gyarapíthatják, hanem növelik a csapatszellemet, valamint az önbizalmat is. Mivel a gyermeknek több napon keresztül a szülei nélkül kell megbirkóznia a feladatokkal, önállóbbá válik. 

A táborozás – főleg ha természetjárással vagy sporttal kapcsolatos – egy sokkal kézzel foghatóbb pozitívuma maga a testmozgás. A szabadtéri foglalkozások során a gyermekek nélkülözni tudják a kütyüket, amelyekkel – ismerjük be – mi felnőttek is több időt töltünk, mint amennyit szeretnénk. 

A kirándulások egyik legnagyobb hozadéka a közösséghez tartozás élménye, ami biztonságot nyújt és a stabilitás érzetét kelti. A játékos kikapcsolódásban sokkal több lehetőség van, mint ami elsőre tetten érhető, ezért nem is érdemes a gyerekeket megfosztani ettől az élményszerzéstől. 

Néhány tipp természetbarát gyerekeknek

1. Állatgondozói tábor a Hortobágyon

A „Felfedezések és kalandozások a Hortobágyon – Állatgondozói tábor” egy ötnapos napközis programsorozat. A foglalkozás során a gyerekek megismerkedhetnek a Hortobágy élővilágával, és bekapcsolódhatnak a Vadasparkban élő állatok gondozásába is. A játékos vetélkedők, az ügyességi feladatok és a népi játékok alkalmat adnak, hogy a gyerekek sok érdekes információt tudjanak meg a Vadaspark lakóiról. A helyszínen feltérképezhetik a diákok a néprajzi gyűjteményeket, tanulmányozhatják a madárvilágot, és utazhatnak kisvasúttal, sőt szekéren is. 

A táborba bármely településről jelentkezhetnek diákok, de a csoportos utaztatást csak Debrecenből tudják biztosítani a szervezők. A tábor 6 éves kor feletti gyerekeknek ajánlott. 

A tábor időpontja: 2018. július 2 - 2018. július 6. 

Bővebb információ: http://www.hnp.hu/hu/szervezeti-egyseg/kornyezeti-neveles/oldal/felfedezesek-es-kalandozasok-a-hortobagyon 

2. Tanya Tábor Újlengyelben

Ebben a táborban mindenkire érdekes kalandok várnak, és nem maradhat el az ismeretszerzés élménye sem. A festői környezet a falutól három kilométerre található, az erdő közepén. A táborozó fiatalok megismerkedhetnek a tanyasi állatvilággal (ló, kecske, birka, nyúl, kiscsirke, kiskacsa), akikkel összebarátkozhatnak, valamint részt vállalhatnak a gondozásukban is. A kisebbek és a nagyobbak is találhatnak kedvükre való időtöltést, hiszen a program igazán sokszínű. A biokert művelése közben megismerkedhetnek az alapvető kertészeti munkákkal, ismereteket szerezhetnek a növények fejlődési szakaszairól. Napközben a gyerekek és a szervezők közösen készítik el az aznapi ebédet, vacsorát, s megízlelhetik a kemencében sült finomságokat is. Az erdei utakon és a kiépített kerékpárúton túrázhatnak is a fiatalok, s ha fáradtan visszatérnek a táborhelyre, leülhetnek kézműveskedni is pihenés gyanánt. Az egyik legépszerűbb program az íjászat, de többen vesznek részt labdajátékokban, pecázásban, pingpong bajnokságon, számháborún, vagy egyéb ügyességi játékokon. A közeli tóban is szívesen megmártóznak a gyerekek. Az este csúcspontja a tábortűz, amely körül mindig jó hangulatú beszélgetés alakul ki. 

Mivel ez egy bentlakásos tábor, így bárhonnan bátran jelentkeznek a tanulók. A szervezők 7 és 17 év közötti fiatalok számára ajánlják a programot. 

Turnusok: 

2018. július 15 - 2018. július 21.        
2018. július 29 - 2018. augusztus 4.    
2018. augusztus 12 - 2018. augusztus 18.

Bővebb információ: http://bio-elet.hu/programok 

3. Lovastábor Cserkeszőlőn

A nyári szünetben, ötnapos kurzusokban hétfőtől péntekig, kezdő és haladó lovasokat is szeretettel vár a cserkeszőlői Lovastábor. A gyerekek rengeteg élménnyel és lovaglási ismerettel gyarapodhatnak. A táborban nem csupán a lovaglás technikáját sajátíthatja el a résztvevő, hanem elméleti tudását is szélesítheti, megismerkedhetnek a lovak életével, anatómiájával, szerszámozásával, etetésével, itatásával, illetve a lovak körüli egyéb munkafolyamatokkal. 

A tábor végére a gyerekek megtanulnak egyedül lovagolni, és kisebb feladatokat megoldani földön és lóháton egyaránt. A diákok megismerkedhetnek az angol, a western és a szőrén lovaglással is, de emellett még további érdekes program is várja őket: kézműves foglalkozások, íjászat, vetélkedők, kincskereső és további ügyességi játékok. 

A tábort igénybe lehet venni bentlakással és napközis foglalkozással egyaránt. A bentlakásos gyerekek a kötött programok után sem fognak unatkozni, hiszen ekkor hozzák be a lovakat a legelőről, és a szervezőkkel közösen végzik el a mindennapos feladatokat. 

A tábor a 7 és 16 év közötti korosztály számára ajánlott. 

Turnusok:

2018. július 2 - 2018. július 6.
2018. július 9 - 2018. július 13.
2018. július 16 - 2018. július 20.
2018. július 30 - 2018. augusztus 3.

Bővebb információ: http://taborfigyelo.hu/taborok/lovastabor-cserkeszolon.html 

4. Kertész- és öko táborok több turnusban!

A Botanikon Kert Klub idén nyáron is több turnusban, eltérő tematikával szervez öko- és kertésztáborokat. 

2018. július 9-13. között a kézműves foglalkozások kerülnek a középpontba. A kertésztáborban a gyerekek teret adhatnak kreativitásuknak: megismerkedhetnek a festőnövényekkel, gyógynövényes illatpárnákat varrhatnak, ételeket dekorálhatnak és kipróbálhatják a növényszőttes készítésének technikáját. Emellett lehetőségük nyílik a természet a művészetben – művészet a természetben kiállítás megtekintésére, valamint részt vehetnek egy gyermekvasutas kiránduláson is. 

A 2018. augusztus 21-24. között megrendezésre kerülő négynapos program „a mindennapos kerti móka” elnevezést kapta. A tábor keretében a diákok elsajátíthatják a különböző kertészeti alapismereteket, mint a csíráztatás, vagy a növénygondozás. Az Állatbarát tanösvény és a Gyógynövény tanösvény bejárása mellett részt vehetnek gyermekvasutas kirándulásban, valamint az élménykertészetet is körbejárhatják. Természetesen itt is lesz lehetőség kreatív időtöltésre, mint a gyümölcssaláta elkészítése vagy a gyógynövényes fürdőzsákocska megalkotása. 

Az első öko tábor 2018. július 2-6. között kerül megrendezésre, és a zene jegyében telik majd. Az állatok megfigyelése mellett állatos dalok feldolgozására is sor kerül. Az erdők, mezők növényeit elsőként a terepen ismerhetik meg a gyerekek, majd népzenei keretek között is feltérképezhetik őket. A gyermekvasutas kirándulás itt sem maradhat el, ezúttal a Béka-tóhoz érkezik meg a járat. 

2018. július 16-20. között az erdei élettel ismerkedhetnek meg a gyerekek. Hogyan tájékozódnak az erdő lakói? Melyek a szezonális gyógynövények? Melyik állat milyen nyomot hagy maga után? Ezekre a kérdésekre mindenképpen választ kaphatnak a résztvevők. Emellett tanulhatnak erdészeti és természetvédelmi alapismereteket is, és a vasutas kirándulás itt is a program szerves részét képezi. 

2018. augusztus 13-17. között az állatok nyomába eredhetnek a gyerekek. A tábor programja az állatvédelem köré épül: erdei és háziállatok életmódját, szokásait, gondozását veszik górcső alá. 

Az utolsó tematikus tábor 2018. augusztus 27-31. között kerül megszervezésre, ami a tájékozódás jegyében fog telni. A gyerekek megismerkedhetnek a különböző tájékozódási technikákkal, térképészettel, alapvető meteorológiai és természetvédelmi elvekkel, valamint a vadon élő állatokat is megleshetik. 

A programokat 5 és 12 év közötti gyerekeknek ajánlják. 

Bővebb információ: http://www.botanicon.hu/galeria/informaciok

Kapcsolódó tartalmak

Gyerekek közel a természethez

A képen egy pitypangbóbitát elfújni készülő kislány látható.

Április 22-e, a Föld Napja, az év azon alkalma, amikor elgondolkodunk a természethez fűződő viszonyunkon. Sokszor tűnik számunkra ez egy egyirányú kapcsolatnak: a környezetvédelmen keresztül mi teszünk a természet érdekében. Az ember azonban természeti lény, gyerekre és felnőttre egyaránt jótékony hatást gyakorol a természetben töltött idő.