Nyári, unaloműző ötletek rossz idő esetére

Egyre több szülőnek okoz fejtörést a nyári szünet, hiszen nem lehet két és fél hónapig táboroztatni a gyerekeket, a nagyszülők segítségére sem feltétlenül lehet számítani minden háztartásban, nem utolsó sorban pedig jelentős anyagi terhet jelent a családoknak egy-egy tábor kifizetése. A TanTrend olyan lehetőségeket próbál ajánlani, amelyek rossz idő esetében sem a tévét és a számítógépet jelentik feltétlenül a gyerekek számára.

alt


1. Könyvtári programok

Ha a nyári szünet alatt egy-egy felhős, esős nap elé nézünk, érdemes előtte való nap böngészni a helyi könyvtár, művelődési ház oldalát, hátha épp erre a napra szerveznek egy-egy érdekesebb programot. A debreceni Méliusz Könyvtár például Meseszivárvány címen szünidei rajzfilmvetítéssel várja a gyerekeket, de tartanak kézműves foglalkozásokat is, illetve a társasjáték klub sem szünetel. Szolnokon, a Verseghy Ferenc Könyvtár szintén kézműves foglalkozásokat tart a gyerekeknek, sőt, már a felnőtteknek is, ahol például szélcsengő készítését sajátíthatják el a kreatívabb felnőttek. A szegedi Agóra Gyermekkuckóban a rovarok, a hüllők világáról hallgathatnak előadást a fiatalok, a Papírszínház pedig a Békakirály és Vashenrik, A méhkirálynő, a Jao, a kaméleon című mesékkel várja a kisebbeket.

A kevesebb lélekszámú települések könyvtáraiba is érdemes bekuckózniuk rossz idő esetén: alkalom arra, hogy egy jó állatos, világűrös, katonás, gyöngyfűzős könyvet felfedezzenek, vagy egy természeti csodákat bemutató, magyarországi és világörökségi helyszínek fotóival tarkított albumot lapozgatni is jó dolog! A tableteket, okostelefonokat, tévénézést kiválthatjuk egy-egy jó origamis, a papírhajtogatást bemutató könyvvel, hiszen ehhez tényleg nem kell más, mint szabadidő és – akár összefirkált – papírlapok. Szeptemberre varázslatos dolgokat tanulhatnak a gyerekek, akár ajándékozási ötlettel is. 

2. Csodák Palotája

5000 négyzetméteren várja a kis tudósokat a Csodák Palotája – a nyári szünet alatt is – több tudományterület érdekességeivel. A Buborékshow például kifejezetten kisgyerekeknek szól, amelyben a legkisebbek megismerkedhetnek a buborékokkal. Mi is az a buborék? Miért durran szét egy idő után? Természetesen buborékot is fújhatnak a lurkók. A mágneses mező területe szintén kipróbálható kísérletekkel keresi a választ arra, hogy mi a mágnes és hogyan működik, találunk-e a természetben is mágnesességet, és mire használjuk? Valamivel nagyobbaknak, a 10-12 éveseknek készült a születéssel kapcsolatos kiállítás, amelyben például bárki megtapasztalhatja – egy szobában álldogálva –, hogy mit érzékel a magzat az anyaméhben, milyen hangokat hall. Kevés olyan fiú van, aki nem érdeklődne a világűr iránt. Az ezzel foglalkozó területen nemcsak a magyar űrkutatás történetével ismerkedhetnek meg a gyerekek, hanem például a MASAT nevű magyar műholddal, valamint 3D-s film keretében a világűrrel is. Filmvetítésekkel más témában is várják a különböző korosztályokat: Alpesi táj madártávlatból, Raftingolj a kanyonban – hogy csak néhány címet emeljünk ki.

3. Miniversum

Ha netán felhősebb időben indulnak a vidéki családok a fővárosba kirándulni, a Miniversum látogatását mindenképpen tartsák számon. Az állandó mozgásban lévő, 300 négyzetméteres terepasztal 3 ország (Magyarország, Ausztria, Németország) 14 településének nevezetesebb részleteit jeleníti meg, 5 tonna faanyagból, 600 épület, 5000 figura, 1000 személyautó és 100 mozgó vonat, mozdony segítségével. Nem egy statikus, unalmas terepasztalról van szó, ráadásul néhány pontján maguk a látogatók irányítanak járműveket. Külön terepasztalon mutatják be az 1949-tól 1990-ig tartó időszakot Élet a kommunizmus címmel, ahol például olyan jellegzetes helyszínek makettjeit láthatják a már nagyobbak – akiknek még mondanak ezek a fogalmak valamit, – mint a Csepel Műveket, az úttörőtáborokat, a termelő szövetkezeteket, stb.)

4. Mozi

Nyáron sem maradnak korosztályuknak szánt filmek nélkül a gyerekek, hiszen érkezik a mozikba a Luis és a Zűrlények című német animációs vígjáték, valamint a Barátom, Róbert Gida, Az elrabolt hercegnő, de már most megtekinthető a Pixar huszadik egész estés filmje,  A hihetetlen család második része.

5. …és a többi

Pécsett, a Zsolnay Negyed Planetáriumában a Helyünk a világegyetemben, Utazás a Marsra, Kalandozás a csillagos égbolton, Vilmos egér a világűrben című filmekből választhatnak a gyerekek, amelyek majdnem egy órás filmek, garantáltan lenyűgöző látványvilággal.

Ha még éppen nem zuhog az eső, de strandidő sincs, melegebb holmival érdemes nekivágni a magyarországi barlangoknak – szigorúan szakvezetővel – Aggteleken (Baradla-barlang), Lillafüreden (Anna mésztufabarlang), vagy épp Budapesten (Pál-völgyi barlang, Szemlőhegyi barlang), csakúgy, mint a magyarországi váraknak. Egerben például a kazamatákban interaktív kiállítással várják a végvári élet romantikájában elmerülőket, sőt, az Egri csillagok című film forgatásáról is érdekes adatokat tudhatunk meg. (Volt-e karóra az egyik statisztán vagy sem?) Maradva Egerben, nem szabad kihagyni a szintén fedett helyen elhelyezkedő Város a város alatt kiállítást, amely Eger város pincerendszerének felkutatását jelenti, vezetéssel természetesen.

Ötödikes, hatodikos diákokkal hasznos program a Magyar Nemzeti Múzeum Kelet és Nyugat határán című kiállítását felkeresni, amely az őskortól a honfoglalásig mutatja be a föld népeinek életét, történetét, mindennapjait. (Ha már a Nemzeti Múzeumban vagyunk, ne hagyjuk ki a magyar királyok koronázási palástját bemutató tárlatot sem.) 

Ne essünk kétségbe, ha épp a nyaralás közben jósolnak heves zivatarokat, hiszen ilyenkor máris tervezhetünk a közelben álló kastélyok látogatásával. Keszthelyen, a Festeticsek hajdani birtokán egész napokat elbarangolhatunk, hiszen nemcsak a kastélyt érdemes végigjárni komótosan, hanem a hintó és kocsi kiállítást, valamint a vadászati gyűjteményt is. Ha pedig már elállt az eső, a kertben, Pálmaházban is feltétlenül tegyünk egy sétát. Gödöllőn a Grassalkovich-család, valamint Ferenc József és Erzsébet királyné életének, Nagycenken a Széchenyiek mindennapjainak emlékeit tekinthetjük meg. Kisebb gyereknek érdemes előtte való nap mesélni a kastélyokról, a régi időkről, hogy felkeltsük az érdeklődésüket.

A belépődíjas helyszíneknél a pénztárakban feltétlenül kérdezzünk rá a családi kedvezményekre, illetve egyéb fizetési módokra (SZÉP kártya, Erzsébet kártya), hiszen ezekkel jelentősen faraghatunk a kiadásokon!