Ökoiskola Címátadó Ünnepség 2019

1040-re emelkedett az ökoiskolák száma 2019. október 18-án, amikor az iskolaigazgatók átvehették az Ökoiskola Cím megszerzését igazoló okleveleket az Emberi Erőforrások Minisztériuma és az Agrárminisztérium jóvoltából a Balassi Intézetben.

alt


Maruzsa Zoltán, az EMMI köznevelésért felelős államtitkára köszöntötte a megjelenteket. „1040-re emelkedik ma az ökoiskolák száma” – mondta az államtitkár. A klímavédelem, a környezettudatosság és a fenntarthatóságra nevelés egyre nagyobb szerepet tölt be az egész világban, és jó azt látni, hogy a magyar iskolarendszer már másfél évtizede elkötelezetten egy komoly hálózatot üzemeltet ebben a témakörben, mely nem más mint az Ökoiskola Hálózat. „Mindannyian felelősek vagyunk környezetünkért” – hívta fel a hallgatóság figyelmét Maruzsa. Az államtitkár ezután ismertette az Ökoiskola Cím legfontosabb jellemzőit és az ökoiskolák feladatait, melyből talán legfontosabb, hogy a pedagógusoknak az iskolai falain belül és kívül is képviselniük kell a környezettudatosság értékeit.    

Az államtitkár ezt követően átadta az első Ökoiskola Címet nyerő iskolák és a címmegújító ökoiskolák okleveleit. 

alt


László Tibor Zoltán, környezetvédelemért felelős helyettes államtitkár elmondta, hogy az ökoiskola neveli fel a jövő környezettudatos állampolgárait. Szerinte az ökoiskola a jövő iskolája. Kiemelte az ökoiskolákban található jó gyakorlatok fontosságát, majd gratulált a megjelenteknek, és felhívta a figyelmet arra, hogy nincsenek egyedül, végül hozzátette: „látjuk gyemekeinken lelkes munkájuk eredményét!”. 

A helyettes államtitkár utána átadta a címmegújító ökoiskoláknak a címet.

Vásárhelyi Tamás kutató biológus, nyugalmazott főmuzeológus előadásának célja az volt, hogy a biodiverzitás fontosságát bemutassa. Megismertük a biodiverzitás három szintjét: a társulások szintjét, a faji szintű sokféleség szintjét és a fajon belüli sokféleség szintjét. Az élővilág legjeiről szólva többek között megtudtuk, hogy a méhkolibri tojása tic-tac cukorka méretű, hogy az albatrosz szárnyfesztávja 3,6 méter széles, hogy a lundák halakra vadászva 7 percig tartják vissza a lélegzetüket a víz alatt. Színes előadása végén az ökoszisztéma-szolgáltatásokat (pl. beporzás, tetemek lebontása) és az azokat végző rovarok fontosságát hangsúlyozta a kutató.

Sipos Katalin, a WWF Magyarország igazgatója, a 2018-as Élő Bolygó Jelentést mutatta be. „Milyen lehet a Föld egy kívülálló szemével?” – tette fel a kérdést. A válasz az élővilág sokszínűsége volt: körülbelül 8-7 millió faj lehet bolygónkon. A természet azért fontos, mert rengeteg szolgáltatást nyújt mindennapi életünkhöz: étel, ital, alapanyag, élmény, élőhely, tűzifa, szén-dioxid megkötés, ruha, mikroklíma stabilizálás. Ha nem hagyunk teret a természetnek és mindent elveszünk tőle, akkor nem fogja tudni nyújtani mindazt, amit eddig evidensnek vettünk – figyelmeztetett Sipos Katalin. Azt is elmondta, hogy az Élő Bolygó Index a 1970 és 2014 közötti időszakra 60%-os csökkenést mutat, amely folyamatnak gátat kell szabni. 

Marosi Katalin, az Oktatási hivatal osztályvezetője A fenntarthatóságra nevelés kompetenciái a pedagógus minősítésben címmel tartott előadást. A Nat-ban kiemelt cél a fenntarthatóságra nevelés, mely komplex módon értelmezhető, és fontos, hogy élménypedagógiára épüljön. Az eddigi 8 pedagógus kompetencia mellé egy kilencedik került, mely a „fenntarthatóságra nevelés kompetencia”. Megállapításra került, hogy mely tevékenységek tartoznak ide, melyek mérhetővé teszik ezt a pedagógusok számára. A pedagógusminősítés rendszerben is módosításokat hajtottak végre, és 4 indikátort határozták meg. „A pedagógusok elsődleges szerepe ebben az értelemben az attitűdformálás.” – mondta az osztályvezető. Részletesen bemutatta azt is, hogy milyen tevékenységek tartozhatnak bele ebbe a kompetenciába, mely többek között lehet projektterv, tananyag, szakkör, szakmai rendezvény, közösségi program, projektnap vagy osztályfőnöki munkaterv is.

A rendezvényen nagyon sok kép készült, reméljük, hogy minden résztvevő megtalálja majd magát valamelyiken!

Pálfi Erika fotói ide kattintva érhetők el!

Rózsa Gábor fotói ide kattintva érhetők el!