Pénzügyi kultúra a csokitőzsdén

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma a 2016/17-es tanév rendjében meghirdette a Pénzügyi tudatosság és gazdálkodás témahetét. A kapcsolódó programsorozat egyaránt szól azokhoz, akik azt hiszik, hogy a pénz fán terem és azokhoz, akik fogukhoz verik a garast. Elsősorban mégis arra szeretné rávezetni a fiatalokat, hogy addig nyújtózkodjanak, ameddig a takarójuk ér.

A Penzhét logója.


A pénzügyi tervezéstől a korszerű bankolásig

Magyarország 2015-ben csatlakozott az Európai Bankföderáció (EBF) European Money Week nevű rendezvénysorozatához: a Pénz7 nevű hazai projekt szervezője a Pénziránytű Alapítvánnyal együttműködő Magyar Bankszövetség volt. Az évenként megrendezett, egyhetes programsorozat fő célja, hogy fejlessze a fiatalok pénzügyi kultúráját, emellett felhívja a figyelmet a pénzügyi alapismeretek és a pénzügyi tudatosság jelentőségére. 

A Pénz7 központi témája első alkalommal a költségvetés-készítés és ennek gyakorlati alkalmazása volt, 2016-ban a pénzügyi tervezés és a megtakarítás témakörét helyezték középpontba a szervezők. Az idei Pénz7-en a korszerű pénzkezelés fortélyaival, főként a készpénzes és a bankkártyás fizetés sajátosságaival ismerkedhettek a résztvevők.

A programok elsősorban általános- és középiskolásoknak szólnak. Közülük első évben mintegy 650 iskolában, csaknem 90 000 diák vett részt a Pénz7 eseményein. 2016-ban már 788 iskola 102 000 diákja látogatta a programokat. 2017-ben újabb rekord született: több mint 1100 tanintézmény regisztrált a rendezvény honlapján, diákok száma ezúttal meghaladta a 160 000 főt. 

A változások éve

2017 számos újdonságot tartogatott a Pénz7 résztvevői számára. Bővült a témahét kínálata, mivel a vállalkozói kompetenciák és alapismeretek (a vállalkozások alapításának kérdéskörétől kezdve a cégek tevékenysége során felmerülő buktatók témájáig) is bekerültek a programba. Ez azért volt lehetséges, mert növekedett a Pénz7 együttműködő partnereinek száma: a programot életre hívó Magyar Bankszövetség, az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Pénziránytű Alapítvány mellett a Nemzetgazdasági Minisztérium és a Junior Achievement Magyarország Alapítvány is részt vállalt a szervezésből. 

Változást jelent az is, hogy 2017-től az Emberi Erőforrások Minisztériuma lett a magyarországi projekt felelőse, s ezzel összefüggésben a Pénz7 tananyagát a tanév hivatalos rendjébe is beillesztette: a március 6. és március 10. közötti időszakra meghirdette a Pénzügyi tudatosság és gazdálkodás témahetét. Az általános- és középiskolák mellett 2017-ben a Miskolci Egyetem közreműködése révén a felsőoktatásban is megjelentek a Pénz7 rendezvényei.

A Pénz7 hazai beágyazottsága mellett nemzetközi szinten is újabb kapcsolatokat épített, hiszen a programsorozat 2017-től a Child and Youth Finance International (CYFI) által 2012 óta szervezett Global Money Week hivatalos részévé is vált. A csatlakozás igen eredményesnek bizonyult, hiszen az „újonc” Pénz7 programja máris jelölést kapott a Global Money Week Award díjra. Ebben vélhetően nagy szerepe volt a nemzetközi viszonylatban is kiemelkedő résztvevői létszámnak és a sokszínű programkínálatnak. Az alábbiakban három oktatási intézmény példáján keresztül igazoljuk ezt.

Sok kicsi sokra megy – a csabrendeki általános iskolában

A Sümeg szomszédságában fekvő nagyközség, Csabrendek általános iskolája már 2015-től résztvevője a Pénz7 programjainak. A pedagógusok a projekt keretében óravázlatokat és feladatlapokat kaptak a Pénziránytű Alapítványtól: a segédanyagok bevonásával új szemléletű, játékos, és egyben gyakorlatias tanórákat tarthattak. Nem meglepő tehát, hogy az iskola tanárai és az egyik nyolcadikos osztálya is részt vett az általános iskolai, 7–8. osztályos korosztály számára készülő, tervezett tankönyv tesztelésében.

A Pénz7 rendhagyó tanórákon kívül számos kísérőprogramot is kínál. Ezek közül a csabrendekiek a BankVelem PénzOkos Kupán arattak kiemelkedő sikereket. A PontVelem Nonprofit Kft. és a Pénziránytű Alapítvány közös, BankVelem programja által szervezett országos pénzügyi vetélkedősorozaton 2016-ban országos ötödik helyezést ért el egyik csapatuk. Idén a már nyolc csapattal neveztek! 

Az iskola diákjai részt vettek a PontVelem és a Pénziránytű Alapítvány által szervezett utazó iskola programban is, amely 2016-ban látogatott el a településre. A projekt munkatársai egy délelőtt igen népszerű interaktív tanórákat tartottak az intézmény négy osztálya számára, pénzügyi kultúrát érintő témakörökkel. A résztvevőkön kívül más osztályok is bekapcsolódhattak a programba: délután színes, változatos feladatokkal felszerelt pénzügyi játszóházat próbálhattak ki. 

Fabatka és saját fizetőeszköz a Gál Ferenc Főiskola Békési Szakképző Iskolájában

Irigylésre méltóan sokszínű volt a Gál Ferenc Főiskola Békési Szakképző Iskola idei témahetének rendezvénysorozata. Ennek során a tanulók kiállíthatták a témához kapcsolódó projektlapjaikat és rajzaikat, hallgathattak pénzügyi előadásokat és vetélkedőkön mérhették össze tudásukat. A legizgalmasabbak azonban mégis azok a tanórák voltak, amelyeket a Pénz7 szellemében szerveztek meg a szaktanárok.

A vendéglátás-szervezők szakmai számítás óráján csokitőzsdézhettek a tanulók: 2000 fabatka indulótőkéjüket kellett gyarapítaniuk egy édességgyár építése érdekében. A leendő rendészek óráin arról volt szó, milyen bűnügyi vetületei lehetnek a pénzgazdálkodásnak – így esett szó a pénzzel kapcsolatos bűncselekményekről a pénzhamisítástól a hamis pénz forgalomba hozataláig. Szóba kerültek a bankolás szabálytalanságai és az ellopott bankkártyával kapcsolatos intézkedések is.
A témahéten a békési diákok megalkották iskolájuk saját pénzét, a dellát is, amely sajátos átmenetet jelent a játékpénz és az ország több részén bevezetett helyi pénz között. Ebből lehet megvásárolni az iskola tangazdaságában termelt almát, sőt különmunka honoráriumaként az osztálykirándulás buszköltségét is csökkentheti.

Új tantárgy a Miskolci Egyetemen

A pénzügyi kultúra iránti közérdeklődés fenntartásának fontos feltétele a téma tudományos feldolgozása. Nem véletlenül vált ez a szakterület a Miskolci Egyetem Gazdaságtudományi Karának egyik új kutatási területévé: az intézményben 2017 őszétől Magyarországon elsőként vezetik be a Pénzügyi kultúra című tantárgyat.
A Pénz7 programsorozatának kiemelt tudományos eseménye volt Miskolcon A pénzügyi kultúra aktuális kérdései, különös tekintettel a banki szolgáltatásokra című tudományos konferencia, amely az egyetem szervezésében jött létre. A rendezvény három szekciójában a pénzügyi kultúra aktualitásai, kutatásai és fejlesztési feladatai egyaránt szóba kerültek. A konferencián mutatta be Kovács Levente tanszékvezető, a Magyar Bankszövetség főtitkára a Financial Literacy / Pénzügyi kultúra – Közép-európai szemszögből című, Terták Elemérrel közösen írt szakkönyvét is.

A rendezvény fontos eredménye volt, hogy párbeszédet és szakmai kapcsolatokat biztosított az egyetemi oktatók, a hallgatók és a hitelintézeti szektor szakemberei számára. Ez azért is jelentős szempont, mert a Miskolci Egyetem Pénzügyi és Számviteli Intézete több pénzügyi intézménnyel is tervez együttműködést a hallgatók minél szélesebb körű képzése érdekében.

A pénzügyi kultúra oktatása tehát az idei évtől kezdve az általános iskolától az egyetemig megvalósult, s ebben kulcsszerepe van a Pénzügyi tudatosság és gazdálkodás témahetének. S bár továbbra is igaz a mondás, mely szerint nehéz a pénzt megkeresni, de könnyű elkölteni, a fenti rendezvények ismeretében joggal bízhatunk abban, hogy sok kicsi sokra megy – az oktatásban és a pénzügyekben egyaránt. 

Forrás: penziranytu.hu, www.penz7.hu, www.gff-bekes.hu