Programok az őszi szünetre

Alighogy elkezdődött a tanév, és a diákok visszarázódtak a mindennapokba, máris itt az őszi szünet. Ebből az alkalomból a TanTrend most népszerű kirándulóhelyeket ajánl, remélhetőleg sokan kedvet kapnak és a tantermek négy fala közé zárt diákoknak kissé elgémberedett tagjaikat is sikerül megmozgatniuk, de a rossz, esős időre is gondoltunk, ezért két múzeumi programot is bemutatunk.

alt


Dobmúzeum, Cegléd

Kezdjük egyből az utóbbi lehetőséggel, bár reménykedjünk a hosszúra nyúlt indián nyár mihamarabbi visszatértében. Ha mégsem így lenne, akkor se csüggedjünk, íme két, talán kevéssé ismert múzeumi program az őszi szünetre.

Mit keres Laux József fellépő csizmája, Brunner Győző pergődobja és Veszelinov András dobverői egy múzeumban? Hogy ezt megtudjuk, Ceglédig kell elzarándokolnunk, ahol a Szabadság téren álló, műemléki környezetben levő, 200 négyzetméteres Dobmúzeum fogadja a zenekedvelőket. A garázsmúzeumból kinőtt párját ritkító tárlat hangszereken, fotókon, személyes tárgyakon, relikviákon keresztül mutatja be a könnyűzene, a jazz és a klasszikus zene ütőhangszereinek fejlődését 1900-tól napjainkig. Nagyon ütős kiállítás! 

Arany 200

Szintén megoldás lehet a rossz időre, ha néhány órára bevackoljuk magunkat a budapesti Petőfi Irodalmi Múzeumba, ahol ezúttal egy időszaki tárlatra hívnánk fel a figyelmet. Május 15-én nyílt, és november 30-ig látogatható az Arany János emlékkiállítás, amely a 200 évvel ezelőtt született költőóriásunk előtt tiszteleg. Az Önarckép álarcokban. Arany János emlékkiállítás című tárlat igazi családi kikapcsolódást ígér, mert miközben az idelátogató gyermekek a tananyag élményszerű feldolgozását kapják, a szülők is felfrissíthetik megkopott tudásukat „a balladák Shakespeare”-jéről. Igazi interaktív kiállítás ez, Arany János metaforáit hangulatjelek érzékeltetik, míg a Toldi fordulatait kiterjesztett valóság hozza közelebb, Nagyszalonta leghíresebb szülöttjének életét pedig személyes tárgyak és kéziratok idézik fel.

Zebegény

Na de irány a természet! Ha Dunakanyar, akkor… mondhatnák Szentendrét, vagy Nagymarost, de nekünk most Zebegényre esett a választásunk. A Pest megye északi részén, a Duna bal partján elterülő, festői szépségű községbe a legjobb, ha vonattal megyünk. Zebegény legjelentősebb látnivalója a szecessziós freskókkal díszített, Havas Boldogasszonynak szentelt római katolikus plébániatemplom. Az innen nem messze induló szerpentinúton jutunk el a Kálvária dombra, amelyen az országzászlót és a hősi emlékművet tekinthetjük meg. Ha kigyönyörködtük magunkat a festői panorámában, és eleredne az eső, látogassunk el Zebegény egykori neves lakója, Szőnyi István festőművész műteremházába, amely ma emlékmúzeum, illetve a Hajózástörténeti Múzeumba, ahol Farkas Vince magyar hajóskapitány gazdag gyűjteménye tárul a szemünk elé. Ha pedig megéheztünk, irány a Monarchia Rétesház, a gyerekek imádni fogják!

Hollókő, Ófalu 

Bár Hollókőről sokaknak a húsvéti fesztivál juthat elsőre eszébe, az UNESCO Világörökségi listájára idestova 30 éve felkerült település egész évben, így ősszel is tartogat látogatnivalókat mindenki számára. Hollókő igazi varázsa, hogy nem lett skanzen, a falu él, pulzál. Az alig 300 fős község közepén elhelyezkedő műemlékcsoport 67 védett épületből áll, az Ófaluban a palóc népcsoport életét, hagyományait lehet megismerni. Ha megszerveztük utunkat (ebben a www.holloko.hu-n elérhető interaktív térkép lehet a segítségünkre), tartsuk szem előtt, hogy a klasszikus hollókői házbelsőket bemutató Falumúzeum november 1. után csak délután 4 óráig látogatható, a vár nyitva tartása pedig időjárásfüggő, ezért jobb, ha előzetesen telefonon érdeklődünk. Ha tehetjük, szálljunk meg egy éjszakára Hollókő bájos vendégházainak egyikében, másnap pedig vegyük a nyakunkba a környéket, induljunk el a két tanösvény egyikén, vagy kiránduljunk el Szécsénybe, Szentkútra vagy akár a Cserhát Natúrparkba.

Szalajka-völgy

Következő utunk Heves megyébe vezet, egészen pontosan Szilvásváradra. A község határában található Szalajka-völgyet nem túl megerőltető sétával is felfedezhetjük; leglátványosabb természeti szépsége a Fátyol-vízesés, ahol a víz egy 17 méter hosszú mésztufagáton zúdul le. Itt található a Szalajka-völgy felett nyíló, gazdag régészeti leletegyüttessel büszkélkedő Istállós-kői-barlang, amelynek lezáratlan része látogatható. Ha útba ejtettük az Erdei Múzeumot, pattanjunk fel a kisvasútra, amely Szalajkavölgy-Lovaspálya és a Fátyol-vízesés között közlekedik, vagy próbáljuk ki a fogatot. A nap végeztével térjünk be valamelyik szilvásváradi étterembe (Sáfrány Halfüstölde, Csobogó Étterem), nagyon nem tudunk melléfogni, főleg ha pisztrángot kérünk…

Fényes Tanösvény

Tata – az Öreg-tóval, a várral és az Esterházy-kastéllyal – és környékének felfedezése többnapos kikapcsolódást ígér a családok számára. Ha viszont csak egy fél napunk van, és e nevezetességeket korábban már kipipáltuk, mindenképpen keressük fel a tatai Fényes Tanösvényt. Ez egy 18 állomásból álló ökoturisztikai útvonal, amely interaktívan, informatív, játékos formában mutatja be a fürdő természeti kincseit. Amennyiben igényt tartunk rá, túravezetést és szakvezetést is kérhetünk. Ha az őszi szünidőben mennénk, siessünk, mert bár a tanösvény szezonon kívül is látogatható, szeptember 30. után délután fél 4-kor – a tanösvény Facebook-oldala szerint háromkor! – bezár, szélsőséges időjárás esetén pedig nem nyitnak ki.