Programozni nyáron is lehet

Lassan felkerülnek a táblákra a ’ó’ betűk, ugyanis vészesen közeleg az év vége, ami egyrészt izgalommal tölti el a diákokat, egyúttal némi feszültséggel szüleiket, akiknek lassan el kell dönteni, hogy a hosszú nyári szünetben a családi „táboroztatások” mellett milyen, szervezett keretek között zajló foglalkozásokra küldjék el csemetéiket. Mostani cikkünkben kifejezetten az informatika iránt érdeklődőknek adunk ötleteket.

alt

 

A digitális kompetenciák fejlesztéséről, illetve a digitális írástudás jelentőségéről itt, a TanTrenden többször is írtunk, de nem lehet elégszer hangsúlyozni, mennyire fontos, hogy a diákok a 21. századi követelményeinek, kihívásainak megfelelő versenyképes tudással jöjjenek ki az iskolapadból és álljanak helyt a munkaerőpiacon. Nemcsak arról van szó, hogy képesek vagyunk-e elindítani a játékunkat a számítógépen, hanem hogy ki tudjuk-e használni a digitális világ kínálta lehetőségeket, melyek javítják az életminőségünket, vagy éppen hogy ellenőrzött forrásból tájékozódunk-e. 

Elsőre talán sokakat elborzaszthat, hogy alig hogy véget ér az iskolai tanév, a diákok egy rövid szusszanást követően máris, a tantermire kísértetiesen hasonló környezetben – nagy kánikula ide vagy oda –, hűvösen helyen, számítógépek előtt ülve találják magukat, ha arra adják a fejüket, hogy márpedig ők mondjuk robotikával szeretnék a szünet egy idejét eltölteni. Egy hét erdei tábor és a nagyszülőknél eltöltött hét között mindenesetre biztosan jól fog esni egy környezetváltás – mindez könnyed, játékos formában, kötöttségektől mentesen. Íme a TanTrend idei nyáritábor-ajánlója.

Okos otthon – az iskolában

Virtuális valóság, Minecraft, animáció, robotika, filmkészítés – a legkülönfélébb informatika-központú foglalkozásokat kínálja idén nyáron is a Smartstudios a fővárosi 19. kerületben. Ezek közül mi ezúttal a „Tárgyak internete, okos otthon tábor” elnevezésű foglalkozást emelnénk ki. Bár hazánkban még csak most kezdünk ismerkedni a fogalommal, a hírek szerint egyre több fejlesztő kínál informatikai („okos”) megoldásokkal felszerelt ingatlanokat, okosotthont és -lakóparkokat. Az alapokkal való megismerkedésre kiváló alkalom lehet egy rövid, egy hetes nyári tábor. Az öt nap során a résztvevők megépítenek egy-egy makett házat, amelyben a Tárgyak Internetét, az intelligens otthon alapjait fogják szemléltetni, illetve megnézhetik, hogyan működnek az automatizált nyílászárók és világítások. A szervezők 10-18 év között várják az érdeklődőket, előzetes programozói ismeretek nem szükségesek. Választék bőven van, a nyári szünet összes hetében indul foglalkozás.

Alkalmazásfejlesztés Androidon

A Logiscoolt alighanem nem kell bemutatni, amely immáron ötödik éve kiterjedt országos hálózatával az élményalapú informatikai oktatás egyik megkerülhetetlen szereplője. Jelenleg 39 helyszín (köztük 11 budapesti) összesen 1291 táborából lehet válogatni Bajától Zalaegerszegig. Mi most az android applikációkészítő foglalkozásra hívnánk fel a figyelmet. A tábor során a résztvevők az alkalmazásfejlesztéshez szükséges design és programozási alapismereteket sajátítanak el. Nem kell más, csak egy saját Google-fiók, illetve egy Androidos telefon vagy tablet, amelyen az elkészített alkalmazásokat lehet kipróbálni, minden mást a szervezők biztosítanak. Jelenleg még 32 helyszínen, 144 táborba lehet jelentkezni, de nem árt sietni a jelentkezéssel, mert rendkívül népszerű foglalkozásról van szó. Bár a Logischool már 6 éves kortól várja a kis informatikuspalántákat, az appfejlesztő tábor javasolt korosztálya a 10-18 év.

Ott-alvós robotika-tábor

Ha hamisítatlan táborélményt szeretnénk, és közben valami hasznosat is szeretnénk tanulni, akkor Kecskemétre vegyünk az irányt. A People Team három turnusban kínál robotika-foglalkozásokat 7-től 17 éves korig. Ha túltettük magunkat a korai, fél 8-as ébresztőn, két másfél órás, illetve egy egyórás témafoglalkozás vár ránk, a nap során szabadon választható programokkal és természetesen napi háromszori étkezéssel. Lesz itt minden: LED-ek és kapcsolók, szenzorok és irányító-áramkörök, különféle motorok, jó sok programozással, előtérben a 21. századi kompetenciákkal, a problémamegoldással, logikával. Ez a tábor nem csak a hírös városban és vonzáskörzetében élőknek lehet jó választás, ráadásul ha már itt töltjük a tábort, mindenképpen keressük fel Kecskemét legfőbb turisztikai nevezetességeit.

3D animáció stúdiólátogatással

Talán nincs is olyan gyerek, aki ne kedvelné a 3D-s filmeket. És ha már szereti, miért is nem próbálhatná ki a filmkészítést? Az Etalonschool a budapesti 7. kerületben várja a 3D animáció iránt érdeklődő, 9-16 éves fiatalokat összesen három turnusban. Az ötnapos foglalkozások során a délelőtti órákban a gyerekek megismerkednek a 3D animáció alapjaival, és különböző modelleket, animációkat hoznak létre. Délutánonként a témához kapcsolódó külső helyszínekre – például animációs stúdióban – tesznek látogatásokat, ahol végigkövethetik a munkafolyamatokat, illetve neves szakemberek tartanak a gyerekeknek elméleti és gyakorlati oktatást 3D vizualizációs témákban, továbbá idén is lesz 3D szkennelés és nyomtatás.