Pulcsiban alszom – Beszélgetés a táplálkozási zavarokról Bencze Blanka könyvének kapcsán

Fiatal lány ül a szélesre nyitott kör alakú térben az Országos Pedagógiai Könyvtár és Múzeum (OPKM) dísztermében. A sorrendben a 10. Négyszögletű kerekasztal című rendezvényen vagyunk, az OPKM gyerek- és ifjúsági könyveket szemléző beszélgetésén. A szervezők ezúttal a fiatal szerzőt, a kiadó képviselőjét és két pszichológust vontak be a beszélgetésbe, amelyet Ijjas Tamás moderált.

alt


Bencze Blanka 19 éves fiatal lány; első könyvének, a Menő Könyvek Kiadó Rólad – Neked sorozatban tavasszal megjelent kötetének epicentrumában egy táplálkozási zavar, jelen esetben az anorexia áll. Főhős elbeszélője, Málna, a gimnazista lány, aki szerelmi csalódásában egyre jobban belekerül a szigorú diéta bűvkörébe, míg végül kórosan lesoványodik. Hogyan került ebbe a helyzetbe? Mennyire hasonlít egymásra a könyv főszereplője és Blanka? 

Málnát óriási szerelmi csalódás érte: legjobb barátnője csábította el a kedvesét. Málna nem tud kikecmeregni a csalódásból, s egyre inkább fixa ideája lesz, hogy azzal tud bosszút állni, ha megmutatja, mennyire kemény csaj, mennyire jól bírja az éhezést. Az eleinte egészséges diétát nagyon hamar felváltja a kórosan kalóriaszegény életmód; Málna minél soványabb, annál jobban érzi magát, ha nem is testileg, de lelkileg igen (ami kettős dolog, mert lelkileg össze van törve, de ezzel a kompenzálással, úgy érzi, mégiscsak elemében van). Az iskolában kezd alulteljesíteni, az osztálytársai kerülik és ő is egyre inkább eltávolodik tőlük, elfoglalt szülei sem igazán vesznek tudomást a problémájáról, csak egy tanár akad, aki felnőttként megpróbál rajta segíteni. 

Ahogy a beszélgetésen elhangzott, Málna története csak kevéssé hasonlít Blankáéra: mint a fiatal szerző hangsúlyozta, szerencsés módon neki nagyon támogató családja van, a szüleinek elmondhatott mindent, és ők voltak azok, akik végül segítettek rajta. Málnáéval összehasonlítva az anorexia tünetei nála korántsem voltak olyan súlyosak. A meghívott pszichológusok, Filó Melinda és Dobos Zsuzsanna kiemelték: az anorexia, a bulimiával egyetemben nagyon súlyos táplálkozási zavar, mindkettő mögött rendszerint valamilyen traumatikus élmény áll. Az anorexiával szemben, amelynek látványos tünetei vannak (gyors fogyás, kóros soványság, hajhullás, bőrkiütések, gyengeség, csontritkulás, szívizomsorvadás stb.) a bulimiás tünetek sokkal nehezebben kitapinthatók: a beteg lelkes, vidám, jókedvű, szexuálisan aktív, ugyanakkor a falásrohamai, s az ezeket követő bűntudattól terhelt önhányatások kikezdik a nyelőcsövet és a fogakat, amelyeket lehet, hogy csak egy fogorvos tud észrevenni. 

A kiadó képviseletében Csapody Kinga főszerkesztő Ijjas Tamás kérdésére elmesélte, hogyan találtak egymásra Blankával. Egy egészen más kézirattól jutottak el az anorexia témáját feldolgozó romantikus regényig, amelyben, hangsúlyozta a szerkesztő, nem annyira a romantikus szál dominál, de fontos, ha nem fontosabb szerepet kap az elmagányosodás, elszigetelődés, ahol a legjobb barát a fürdőszobai mérleg, ahol a legnagyobb téma a kalóriabevitel minimalizálása és az éhségérzet, valamint a fázás csillapítása. (Nem véletlenül alszik pulóverben Málna: a testzsírszázalék csökkentésével a test hőmérséklete is csökken, emiatt a lány folyamatosan fázik.)

Az anorexiában szenvedőkön sokat segíthetne, ha odafigyelnénk a társainkra – mint Blanka örömmel megjegyezte, nagyon sok pozitív visszajelzést kapott a könyv megjelenése után, idegen lányok írnak neki hálálkodó leveleket, s ő nagyon örül, hogy ha sikerült akár egy emberen is segítenie azzal, hogy megmutatta, nincs egyedül a problémájával.  

Blanka ma életerős, a sportot, a főzést, az irodalmat és a színházat kedvelő, magabiztos lány; nyitott és mosolygós személyiség. Könyvével olyan témára hívja fel a figyelmet, amelyet a jelenlevők is fontos kamaszproblémának tekintettek: a beszélgetést hallgató ifjúság név nélkül, egy QR-kódon keresztül küldhette el kérdéseit a moderátorhoz. Egyik kérdés az volt, nem tekinti-e veszélyesnek a szerző, hogy ezzel a könyvével népszerűsíti az anorexiát. A kiadó, Csapody Kinga válaszolta meg a talán sokakban felmerülő kérdést. Attól, hogy nem beszélünk róla, a probléma még létezik, és ő nem gondolja, hogy a történet szerint ez olyan vágyott állapot lenne, amely divatot teremthetne az anorexiához ebben a körben. Inkább talán szánalmat érezhetünk ez iránt a lány iránt, aki a világ minden más dolgáról, öröméről nem vesz tudomást (mert nem tud tudomást venni róla), akit egyetlen dolog mozgat és érdekel: a fogyás, s akit legszívesebben megráznánk, hogy elég, elég, ne tovább, ne tedd ezt magaddal. 

A könyv bemutatóján, a Magvető Caféban egy „meghackelt” mérleget állítottak ki a részvevők számára. Bárhol is állt meg a mérleg nyelve, vagy azt mutatta, „Tökéletes vagy!”, vagy azt, hogy „Gyönyörű vagy!”, vagy azt, hogy „Pont így vagy jó!”

Bencze Blanka: Pulcsiban alszom
Menő Könyvek, 2018

További, étkezési zavarokat fókuszba állító, magyarul megjelent ifjúsági regények (klikk)

(A képeket Kaliczka Gabriella készítette.)