Rendkívül rendhagyó rendetlen rege

Hiába rendezem épp a rend szavunk jelentéseit. Legalább húszféle rendkívül különböző értelmet hordoz ez a szó mint olyan, származékok nélkül is. Csak rendülök jobbra és balra. Az általánosan igaz, lehetséges jelentésrovatok helyett ezért úgy döntöttem, hogy a saját belső, rendetlen rendjeimet írom meg, rendhagyó módon, bekezdést bekezdés alá tapogatva, töredékesen. Rendet, pláne sorrendet messze ne keressetek közöttük, íme.

alt


Rendet akarok. Valami nincs rendjén. Annak rendje és módja szerint. Pedig rendet tartok. Mert mindig elfelezem. El fele kezetem. El fel ejt kezem.

Rendet akarok. Rendes vagyok. Rendetlenkedem. Nem rendelkezem. Rendezkedem. Rendelek. Még egy kört. Még egy kort. Egy utolsó kórt. Egy elsőt. Egyetlenemet.

Rendet akarok. Nagygyülit. Felekezetet. Klubot. Rendszeres találkozót. Ordas ordert. Ordító Ordnungot. Gabonát. Életet. Mozgásos energiát. Magadtól. Tőlem. Annak a rendjét. Rend a lelkét. Karikacsapást. Rendben. Sűrű rendet vágok.

Rendet akarok. Hogy az a kicsi is még kirepülhessen. Kiürüljön. Visszaszaladjon. El. Fel.

Rendet akarok. Nem polgárit. Mégis harmadikat. Egybevezetőt. Várok. Míg rendbe hozod magad.

Rendet akarok. Még egy foltozott, piszkos rend ruhát. Rendíthetetlen vagyok. Ólomkatona. Rendkívüli. Hadd rend hagyó.

Rendet akarok. Tanítóit. Bencéset. Érdemrendet. Szerzeteset. Táncrendet. Lovagot. Órarendet. Térdszalagot.

Rendet akarok végre. R End társat. Rendűt és rangút. De a R Égi Rend Szer Int. Rendítek. Rendülök. Rendületlenül. Fele kezet rá.