RoadON: Élmények a tanulás útján

A NoBadKids Alapítvány társadalmi vállalkozása a RoadON túraútvonal Salgótarjánban, amit helyi, hátrányos helyzetű fiatalok építettek ki és működtetnek. Erről a társadalmi innovációról beszélgettem Rózsa Mónika szakmai vezetővel, programkoordinátorral és Gruber Andrea ügyvezetővel.

alt

 

A NoBadKids Alapítvány a Pressley Ridge Magyarország jogutódja. Súlyos magatartási zavarral küzdő fiatalokat támogatnak, akiknél a viselkedés áll a fejlődés útjában. Az alapítvány dolgozik közvetlenül a fiatalokkal, képzéseket szerveznek és komplex intézményfejlesztés során készítenek fel iskolákat, gyermekotthonokat arra, hogy minél hatékonyabban tudják segíteni diákjaikat, neveltjeiket. (Az alapítványt bemutató írásunk itt olvasható.)

Hogyan jött létre a RoadON (ÚtON) ötlete?

Több, mint 5 éve dolgozunk Salgótarjánban, ami az ország egyik leghátrányosabb térsége. Junior kortárs segítő programjaink során közel 40 fiatallal találkoztunk hetente, akikkel szoros bizalmi kapcsolatot alakítottunk ki. A RoadON társadalmi vállalkozás ötlete a velük közös gondolkodásból jött létre, ami során a természetjárás terápiás hatását használjuk fel. 2016 szeptembere óta dolgozunk a RoadON-on. A gyerekek végig jelen voltak az útvonal kialakításánál, ők írták a történetet, feladatokat, és amennyire lehetett együtt csináltuk az üzleti tervezést is. Arra törekedtünk, hogy minél több részletbe bevonjuk őket.

Hogyan képzeljük el a RoadON-t?

A RoadON egy 8,5 km hosszú körtúra, ami az eresztvényi Geopark Info Ponttól indul. A túrát egy Útikönyv kíséri végig, amiben olvasható az előbb említett, fiatalok által megalkotott mese. Ez a történet Szikráról és Bazaltról szól, akik egy testvérpár. Ők gyakran keveredtek bajba és a tanulás iránt sem volt nagy motivációjuk, ezért büntetésből az erdőbe vitték őket a szüleik. Különféle kalandokon keresztül végül kijutnak. A mesében megjelenő kalandok a túra egyes állomásain a résztvevők számára is megelevenednek. Ezek egyrészt papír-ceruza feladatok a környék és a tanösvény jellemzőiről, másrészt gyakorlati kihívások. A túra végén, az útikönyvben található kuponok beváltásaval, a helyi termelők termékeiből összeállított csomaggal is gazdagodnak a túrázók. Kupont kapnak például az Ország Tortáját készítő salgótarjáni Kézműves Cukrászdában is.

Kiknek ajánlják a RoadON túra végigsétálását?

Az útvonal könnyedén teljesíthető családok, baráti társaságok számára. A feladatok megoldásával együtt kb. 4-5 óra alatt kényelmesen végig lehet járni. Osztálykirándulások izgalmas programja is lehet. A társadalmi vállalkozásba bevont fiatalok túravezetőként segítik a csoportok tájékozódását, de facilitátor nélkül is lejárható a túra. 2017 januárjától kezdődött az útvonal kiépítése. Jelenleg próbatúrák zajlanak, amikre szívesen várjuk korlátozott számban a jelentkező csoportokat, hiszen visszajelzéseik segítenek bennünket a fejlesztésben.

Milyen hatást gyakorol a RoadON a bevont fiatalokra?

A salgótarjáni fiatalok számára a RoadON kialakítása egy tapasztalati tanulási folyamat, ami során korábban nem ismert kihívásokkal találkoznak. Igyekszünk minél több teret adni nekik arra, hogy saját képükre, identitásukra formálják a RoadON-t. Vezetői és üzleti készségeket tanulnak, aktívan részt vesznek az útvonal működtetésében is, például a túravezetésben, a promócióban, vagy a karbantartási munkákban. A RoadON-on keresztül látnak egy mintát arra, hogy hogyan kell vállalkozást vezetni és munkatapasztalatot is szerezhetnek. Jelenleg ők is úton vannak az önállóság és a felelősségvállalás felé, ezt is megjeleníti a RoadON neve.