RobonAUT: Az önjáró játékautók versenye

Február 11-én hetedik alkalommal rendezte meg a BME Villamosmérnöki és Informatikai Kar Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszéke az önjáró modellautók versenyét, a RobonAUTot. A felhívás az MSc képzésben résztvevő villamosmérnököket és mechatronikus hallgatókat célozta meg, akiknek úgy kellett átalakítaniuk egy játékautót, hogy az képes legyen egy akadálypályán végighaladni emberi beavatkozás nélkül.

A képen egy átalakított robot autó látható.
Kép forrása: http://www.robonaut.hu/


A programról röviden

A RobonAUT a BME-VIK robotversenye. Megrendezésének ötlete 2009 nyarán merült fel Dr. Tevesz Gábor egyetemi docens és a doktorandusz hallgatókból álló csapatának egyik megbeszélésén. Az alapötletet az évente megrendezésre kerülő nemzetközi verseny, az EUROBOT adta. 

A RobonAUT verseny a Műszaki  egyetem „Robotirányítás rendszertechnikája” című tantárgyához kapcsolódik a legszorosabban. A tárgy egy szemeszterre szól, amely számos villamosmérnöki ismeretet integrál,  a mesterhallgatók az itt tanultakkal szakmailag felvértezve eredményesen vehetnek részt a versenyen. 

Az első verseny 2010-ben került megrendezésre, ahol a feladat egy autonóm robot elkészítése és vezérlése volt.  Egy markoló lapátos robotnak egy meghatározott pályán kellett végighaladnia, és pingpong labdákat összegyűjtenie, hogy azokat egy tárólóba vigye a lehető leghamarabb. A 2011-es versenyen már versenyautóknak kellett egy a részleteiben előre nem ismert pályát követniük, különböző akadályokat, például kanyarokat, elágazásokat, úttorlaszt, szakaszhiányt kellett leküzdeniük, és  feladatként a parkolást megoldaniuk , természetesen a lehető leggyorsabban.

Részletes szabályzat itt érhető el: http://www.robonaut.hu/cikkek/robonaut-2017-szabalyai 

A korábbi évek szabályzata itt tekinthető meg: http://robonaut.hu/korabbi-evek-szabalyai

A verseny sikerét egyértelműen jelzi a hallgatók aktivitása, illetve a külvilág érdeklődése a RobonAUT iránt. A kezdetektől több ipari vállalkozás is támogatja a rendezvényt, 2011-től a főtámogatója hazánk egyik meghatározó, szoftverfejlesztéssel foglalkozó vállalkozása lett. 

Miért fontos a program? 

A legfőbb célja, hogy a mesterképzésben résztvevő villamosmérnök hallgatók ne csak elméleti, hanem gyakorlati tudásra is szert tegyenek: "Amit itt megtanulnak az az, hogy alkotni kell, folyamatosan küzdeni kell azért, hogy ez az alkotás sikerüljön. Alkalmazkodniuk kell a valósághoz, és nem csak papíron, elméletben tudni az anyagot, hanem alkalmazni is kell tudni azt. Én úgy érzem, hogy egy mérnök életében ez a legfontosabb, ettől lesznek hallgatóink jó fejlesztőmérnökök." – jelentette ki Dr. Tevesz Gábor, a BME Villamosmérnöki és Informatikai Kar Automatizálási Alkalmazott Informatikai Tanszékének egyetemi docense. 

Kiss Domokos tanársegéd, a RobonAUT szakmai támogatója a következőképpen állapította meg a verseny fontosságát: "Bár a RobonAUT komoly szakmai kihívást jelent a versenyzőknek, végső soron mégiscsak egy játék. Éppen ebben rejlik a vonzereje: alkotni valamit, ami működik, és közben nagyon jól szórakozni."

"Azt gondolom, hogy egy ilyen komoly mérnöki szaktudást megkövetelő verseny nagyban hozzájárul a hallgatók fejlődéséhez. Miután az informatikai ipar legnagyobb értékét a mérnökök szaktudása jelenti, a kötelességünknek éreztük a RobonAUT támogatását." – nyilatkozat Dr. Várady Péter, Evosoft Hungary Kft. ügyvezető igazgatója. 

Videó: RobonAut 2016 – Interjú: http://bss.sch.bme.hu/video/robonaut-2016-interju 

A 2017-es verseny újdonságai: 

Az idén hetedik alkalomként kiírt versenyen néhány új akadály is feltűnt, mint a forgó hordó vagy az útonálló drón. 
 

A képen egy autórobotoknak épített pálya látszik.
Kép forrása: https://autopro.hu


A szervezők csak a megoldandó feladatot írják elő, de azt, hogy hogyan, milyen eszközökkel jutnak el idáig, minden csapat önmaga döntheti el. A mérnöki tudás mellett a kreativitás is nagy teret kap. A modellautók elektronikája teljes mértékben kicserélődik, csupán a mechanikája marad meg. A kezdetektől meg kell tervezni a szenzorikát, az illesztéseket, a meghajtókat, és a jármű egész intelligenciáját. 

A versenyre való felkészülés gyakorlatot ad a felsőoktatásban tanulók számára, ugyanis pályakezdőként is elvárás a szakmai tapasztalat. Az intézmény célja, hogy olyan rutinnal bocsássák ki a hallgatókat a munkaerőpiacra, amely már nem igényel hosszú betanítási időszakot. Erre ad kiváló alapot a RobonAUT verseny. 

Idén tíz csapat indult, és több cég is a rendezvény mögé állt. A RobonAUT főtámogatója az Evosoft, és többek között a Knorr-Bremse és az Audi Hungary is feltűnt a szponzorok között. 

RobonAUT 2017 Trailer: 


Az alábbi oldalon megtekinthetők a korábbi évek rendezvényeinek felvételei: http://www.robonaut.hu/tema/videok 

Forrás: http://www.robonaut.hu