Rovarcsípés: ne vigyük vásárra a bőrünket!

Az egész kirándulást megkeserítheti egy nem kívánt rovarcsípés, nem beszélve a későbbi következményekről, súlyosabb tünetek esetén a szakszerű ellátás elmaradásáról. Egy nyári táborból még nem kell minden csípéssel orvoshoz rohangálni, de jobb, ha felkészülünk az elkerülhetetlenre, hiszen a rovarok nem válogatnak.

alt


A nyár, így a nyári táborok vagy családi kirándulások sok kalanddal és örök élménnyel kecsegtetnek a megérdemelt vakációjukat töltő gyerekek számára. Sajnos az összképbe csúnyán belerondíthat, ha nem tesszük meg a szükséges óvintézkedéseket előtte, és nem készülünk fel mondjuk a rovarcsípések kivédésére. Bár vannak olyan állatok, amelyek az év egészében csípnek, egyesek kizárólag a melegebb hónapokban támadnak – ilyenkor jellemzően többet is vagyunk a szabadban, főleg a gyerekek. Bárhova is menjünk, fokozott figyelemre van szükség, ha nem akarjuk, hogy egy-egy nem kívánt rovarcsípés megkeserítse az életünket. A következőkben a leggyakoribb „baleseteket” mutatjuk be.

Kullancs

Hogyan néz ki?
Szinte nincs olyan természetbarát, aki ne talált volna magában már kullancsot életében. Ezek a kis alattomos vérszívók leginkább a tölgyerdőket és az árnyékos helyeket kedvelik, fűről, bokorról is ráakaszkodhatnak a bőrre. A kullancscsípés abban különbözik a többitől, hogy fájdalommentes. A kullancs fekete, leginkább az anyajegyre emlékeztet, s leginkább a hajlatokban (hónalj, combhajlat stb.), illetve a fül környéki hajas fejbőrnél állapodik meg.

Mit tehetünk?
Kirándulásnál minden este ajánlott átnézni magunkat. Ha a kullancs mélyen belefúrta magát a bőrbe, tilos bármiféle folyadékkal vagy krémmel kezelni. Amint észrevettük, azonnal szabaduljunk meg tőle, akár két körmünkkel összenyomhatjuk, de a patikákban kapható csipesz is jó szolgálatot tehet, emiatt nem szükséges orvoshoz szaladgálnunk. A csípés helyét ezt követően fertőtlenítsük, és figyeljük 5-6 héten át az esetleges fertőzések miatt. Ha bőrpírt, piros foltot észlelünk, netalán hőemelkedésünk, lázunk van, azonnal forduljunk orvoshoz.

Hogyan védekezhetünk ellene?
Leginkább zárt ruházattal (hosszú nadrág, illetve zokni, cipő, kalap, vagy valamilyen fejfedő) és kullancsriasztó szerekkel.

Méh és darázs

Hogyan néz ki?
Ezek azért veszélyesek, mert egyes fajok csípése mérgező lehet, illetve sokan még a mérget nem tartalmazó csípésre is allergiásak. Ha darázs csíp meg, a csípés környéke megduzzad, vörös lesz, viszketést érzünk, sőt vérezhet is a bőr. A méhcsípés tünetei hasonlóak.

Mit tehetünk?
Általában elég az elsősegélynyújtás, amely a fullánk eltávolításából, a seb steril lemosásából és hűtésből áll (hideg borogatás, jégkocka), allergiás reakció esetén viszont orvosi segítségre van szükség. Nem kizárt a szédülés, öntudatvesztés, sápadtság, verítékezés, légzési nehézség, a szájban vagy orrban történt csípésnél pedig fulladásveszély állhat fenn. 

Hogyan védekezhetünk ellene?
Biztos módszer nincs, de nyáron lehetőleg kerüljük a nagyon élénk színű ruhákat, illetve az erős illatú dezodorok és parfümök, szappanok használatát.

Szúnyog

Hogyan néz ki?
A szúnyog szúró szájszervével támad, amely olyan pici, hogy a szúrást se a vérszívás során, se azt követően nem érezzük. Lokális reakciót okoz, a szúrás helyén a bőr viszket, piros lesz és megduzzad; a szúráscsatorna jellemzően középen látható. 

Mit tehetünk?
Az első természetes reakció a vakarózás, ezt nem könnyű megállni, ám mivel fertőzést okozhat, így kerülendő. Ecetes borogatással, hűsítő krémmel enyhíthető a viszkető érzés. A tünetek azonban néhány nap múlva maguktól elmúlnak.

Hogyan védekezhetünk ellene?
Kézenfekvő megoldás a szúnyogriasztó spray, de ez a szabad ég alatt nem túl hatásos. A legegyszerűbb módszer az ablakra szerelhető rovarháló (szúnyogháló) és az ágy köré emelt baldachin, az elektromos riasztó és a füstölő. Ezenkívül az ablakba szúnyogriasztó hatású növényeket tehetünk, és illóolajokkal (citrom, narancs, levendula stb.) is távol tarthatók a kis vérszívók. 

Pók

Hogyan néz ki?
Könnyen felismerhető, mivel jellegzetes tünetei vannak. A szúnyogcsípéstől attól különbözik, hogy nem egy centruma van. A pók által okozott csípés nedvedzik, szúró, égő, viszkető érzéssel jár.

Mit tehetünk?
A kezelés itt is a felület megtisztításával és hideg borogatással kezdődik. A házi praktikák általában beválnak (káposztalevél, bazsalikom, szódabikarbóna lokális alkalmazása stb.), de súlyosabb tünetek esetén (pl. gennyezés, felülfertőződés) antibiotikum-kúra ajánlott. A többi csípéshez hasonlóan a pókcsípésnél – amely tulajdonképpen harapás – sem ildomos a bőrt vakarni.

Hogyan védekezhetünk ellene?
Otthonunkban leginkább takarítással előzhető meg a baj. A természetben zárt ruházattal védekezhetünk a pókok ellen.

Ágyi poloska

Hogyan néz ki?
A szúnyogcsípéshez hasonló bőrelváltozásokat okoz. Csípése apró és egypontos, de sokszor több is van egymás mellett. Kezdetben fájdalommentes, ám a csípések néhány órával nagyon viszketni kezdenek, egyeseknél égő érzést válthat ki.

Mit tehetünk?
Mivel a csípések szintén felülfertőződhetnek, elengedhetetlen a kezelés, ami fertőtlenítővel, nyugtató vagy viszketéscsillapítóval, enyhén szteroidos krémekkel történhet.

Hogyan védekezhetünk ellene?
Ha idegen szállásra megyünk, csak a szerencsében bízhatunk, de otthonunkban is előfordulhatnak, kiirtásuk pedig nagy erőfeszítést igényel, ilyenkor érdemes szakemberre bízni a feladatot.