Szakképző Iskolák XI. Kárpát-medencei vers-és prózamondó versenye

2018. november 9–11. között szervezte meg a Győri Műszaki SZC, mosonmagyaróvári Hunyadi Mátyás Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája, valamint a Hunyadi Mátyás HTBK Egyesület immáron 11. alkalommal kifejezetten szakmai tanulmányokat folytató középiskolás diákok számára ezt a versenyt Mosonmagyaróváron.

alt


A megmérettetés célja az, hogy a szakmát tanuló, de a humán értékek iránt érdeklődő diákok számára is lehetőség nyíljon tehetségük megmutatására. Az ország sok iskolájában számon tartott megmérettetés ebben az évben a reneszánsz kultúra jegyében zajlott, de megemlékeztek a 170 éve megalakult magyar honvédségről is.

Az 1998-ban kezdődött versengés időközben kibővült határainkon túl élő diákokkal. Így érkeztek ebben az évben is Romániából, csángó földről versenyzők. A rangos versenyzést kulturális programok egészítették ki, így a feszített tempójú rendezvénybe belefért a városnéző kisvonatozás éppen úgy, mint a Futura Élményközpont meglátogatása is.

A verseny zárásának méltó mozzanata volt Radnóti Miklós szobrának megkoszorúzása, ahol a Győri Szolgáltatási SZC, Haller János Általános Iskolája, Szakgimnáziuma és Szakközépiskolájának diákjai adtak színvonalas műsort. A dr. Havas Judit irodalomtörténész, előadó művész, Tóth Sándor színművész és dr. Kaposi József egyetemi docens alkotta bírálóbizottság a következő eredményt állapította meg a harmincöt fős mezőny produkciója után:

Szakközépiskola Vers kategória

1. Turbucz Mária Claudia, Csángó-Magyar Oktatási Program szervezésében Bákóból, Romániából.
2. Korda Valentina, Békéscsabai Szakképzési Centrum, Kós Károly Szakgimnázium és Szakközépiskola tanulója.
3. Palocsai Marcell, Szolnoki Műszaki SZC, Baross Gábor gépipari, közlekedési szakgimnázium és szakközépiskola diákja.

Szakgimnázium Próza kategória

1. Szombath Petra, Győri Szolgáltatási SZC mosonmagyaróvári Bolyai János Informatikai és Közgazdasági Szakgimnázium tanulója

Szakgimnázium Vers kategória

1. Kranner Bettina, Győri Szolgáltatási SZC mosonmagyaróvári Bolyai János Informatikai és Közgazdasági szakgimnázium diákja
Széll Veronika, Győri Szolgáltatási SZC Krúdy Gyula Szakgimnázium diákja

2. Masa Gergő, a  Nyíregyházi SZC Sipkay Barna kereskedelmi, vendéglátóipari, idegenforgalmi szakgimnázium és szakközépiskola tanulója
Süly Imola Brigitta, Győri Szolgáltatási SZC mosonmagyaróvári Bolyai János informatikai és közgazdasági szakgimnázium tanulója,

3. Szivek Tamás, BGSZC Fáy András közlekedésgépészeti szakgimnázium tanulója, Budapest
Liebermann Alexandra, Győri Szolgáltató SZC Krúdy Gyula Szakgimnázium diákja

Jutalomban részesült eredményes felkészítő munkájáért, Baranyai-Illés Veronika tanárnő, a Győri Szolgáltatási SZC mosonmagyaróvári Bolyai János Informatikai és Közgazdasági Szakgimnáziumból, továbbá, jutalomban részesült eredményes felkészítő munkájáért, Horváth Eszter tanárnő, a Győri Szolgáltatási SZC Krúdy Gyula Gimnázium, Két tanítási nyelvű középiskolája, turisztikai és vendéglátó ipari szakképző iskolájából.

Hazánk könyvkiadó különdíját kapta, Princz Dávid, a Székesfehérvári SZC Váci Mihály Ipari Szakgimnázium és szakközépiskola tanulója.

A bírálóbizottság döntése alapján, Dr. Havas Judit művésznő által felajánlott könyvjutalmakat kaptak:

1. Márton Attila tanár úr a Moldvai Csángó Magyar oktatási program főkoordinátora,
2. Bernáth Rita felkészítő tanárnő a Bolyai iskolából, Mosonmagyaróvárról,
3. Listvánné Huszti Judit tanárnő a Sipkay Barna Kereskedelmi, Vendéglátóipari, Idegenforgalmi Szakgimnázium és Szakközépiskolából Nyíregyházáról.