Számoljunk a befektetésekkel! – avagy „Gazdagnak lenni jó!”

Az idei PÉNZ7 „Okosan a befektetésekről” témájához kapcsolódóan a témahét tartalomfejlesztője, a Pénziránytű Alapítvány arra vállalkozott, hogy a középiskolai matematika tantárgyhoz befektetési témájú feladatokkal lepi meg a középiskolákat.

alt


A példatár a 9-12. évfolyamon tanulók számára kínál a háztartások befektetési gyakorlatában előforduló élethelyezeteket matematika feladatokban megfogalmazva és az adott évfolyam matematika tudását próbára téve.

Megismertet a befektetési lehetőségekkel és a számszerű megoldások mellett értelmezteti és értékelteti az eredményeket. Végig vezet a kamat, kamatos kamat különböző pénzpiaci formáin, megismertet a kötvény- és részvénykereskedelemmel, ingatlanpiaci, és devizapiaci befektetési lehetőséget vizsgál és értékeltet. A feladatok értelmezéséhez, megoldásához feltétlenül szükséges elméleti ismereteket a feladatokhoz kapcsolódva, illetve kislexikonban érhetik el a diákok. A munkafüzet számos, a való életben is használt ábrát, függvényt és grafikont mutat be és elemeztet, segítve az egyes témakörök gyakorlati tudnivalóinak elsajátítását. A szokásnak mondható kamat és kamatos számítás, grafikus ábrázolás, valamint egyenletrendszer felállítása mellett alkalmaztatja a logaritmust, valószínűségszámítást.

„Gazdagnak lenni jó” – provokálja a bevezető a diákokat, de nem ígéri, hogy ez könnyen valóra váltható. A pontos számolás mellett a megfontolt, a hozamokat és kockázatokat figyelembe vevő döntésekre, a kockázatmegosztó befektetési stratégiára is megtanít a kiadvány. Megismertet a betéteket és befektetések védő intézményekkel, és a befektetési csapdákat elkerülő szabályokkal.

Módszertani újítása, hogy QR kódok segítségével „kinyitja” a munkafüzetet, animációkkal mutatja be a pénz időértékét és ennek jelentőségét a pénzügyi-matematikai feladatokban, a befektetési típusokat, az értékpapírokat és a kockázat típusait. A témához szorosan kapcsolódó fontos webhelyekhez vezet és az alapítvány honlapján a megoldásokat is „kézbe adja”. Az okos eszközök között a grafikon alkotó programokra is felhívja a figyelmet.

A kiadvány - mely ingyenesen letölthető a www.penziranytu.hu/tankonyvek oldalról – hiánypótló jelentőségű a gazdasági-pénzügyi ismeretek matematika tantárgyban történő oktatásában.