Szexuális felvilágosítás (kis)kamaszkorban

Ha magából a szókapcsolatból indulunk ki, napjainkban tulajdonképpen anakronizmus a kamaszok szexuális felvilágosításáról beszélni, hiszen a világhálón a számtalan hiteles forrás mellett félrevezető információk is szép számmal hozzáférhetők a témával kapcsolatban, így gyakorlatilag bármiről tájékozódhat az érintett korosztály. A kérdés azonban megkerülhetetlen, és számtalan dilemmát vet fel a szülő szemszögéből: Nem késtem még el? Hogyan csináljam? Könyvet adjak a kezébe? Hagyatkozzak az internetre? Egyáltalán felhozzam magamtól a témát, vagy csak akkor, ha ő érdeklődik, illetve konkrét kérdésekkel jön?

alt


Ideális esetben a szexualitás kezdettől jelen van a családban, természetesen az életkornak megfelelő mértékben és súllyal. A kicsik kezdettől fogva kérdeznek, nekünk csak a megfelelő válaszokat kell megtalálni – ami nem mindig könnyű. Mennyit mondhatok? Jó, ha erről kérdez? Nem túl kicsi még ehhez? Válaszolhatok őszintén? 

A kamaszok esetében ez még bonyolultabb, hiszen a szexualitás folyamatosan jelen van az életünkben: a kontrollálatlan médiatartalmak, a túlszexualizált TV-műsorok, a könnyen hozzáférhető online pornó, vagyis a szex áruba bocsátása a látszólagos nyíltság és szabadság ellenére mintha újabb falakat építene. Hívogat, csalogat, de valódi információt nem ad, sőt, egy torzított valóságot kapunk. A kamasz kíváncsiság pedig tényekre éhezik, ha nem kapja meg a szüleitől vagy egy kompetens pedagógustól/segítő szakembertől, megszerzi a netről vagy a kortársaktól. A legkönnyebben hozzáférhető „felvilágosító anyag” pedig az online pornó. Felmérések szerint sok szülő használ valamilyen védelmi rendszert, azaz különféle applikációkat, amelyek korlátozzák a gyermek hozzáférését a nemkívánatos, korhatáros tartalmakhoz, és listázzák a netes tevékenységeket. A megfelelően beállított szülői felügyelet szoftver jelzi azt is, ha a kiskorú egy bizonyos kategória szerint blokkolt oldalhoz próbál hozzáférni. A legújabb verzió szakértői tanácsokkal is szolgál a szülőknek, melyek több fronton is támogatást jelenthetnek: felmérik az adott oldal kockázatát, illetve segítenek újraértelmezni hozzáállásukat gyermekük online biztonságához.

A pornó legnagyobb veszélye – az idő előtt látott sokkoló jelenetek mellett –, hogy nagyon messze áll a valóságtól. Egy felnőtt – mértékkel fogyasztva – képes helyén kezelni a felnőttfilmes tartalmakat, egy alakuló identitású fiatal azonban könnyen összemossa a valóságot és az extrém fantáziavilágot. 

A kölcsönös beleegyezésen alapuló, vágyott szex jó és élvezetes dolog, de valahogy a szexedukáció során az örömelvű megközelítés helyett inkább a nemkívánatos következményekre koncentrálunk. Természetesen elengedhetetlen, hogy a nemi úton terjedő betegségekről, a meddőségről, a nem kívánt terhességről és az abortuszról is beszéljünk, de dőreség lenne csupán ezt hangsúlyoznunk. Magyarországon több egészségprevenciós programot is kidolgoztak a korábbi évtizedekben, ezek közül a legátfogóbb az A-HA! (Országos Szexuális és Mentálhigiénés Felvilágosító Program). A 2000-es évek elején futó kezdeményezés a 13-18 év közötti korosztályt célozta, és szexuális élettel, nem kívánt terhességgel, fogamzásgátlással, szexuálhigiénével kapcsolatos ismereteket igyekeztek átadni több információs csatornán keresztül: felhasználták az internet nyújtotta lehetőségeket, információs brosúrákat adtak ki, és roadshow-k keretében járták az országot.

Hasonló, komplex tematikájú show az Egyesült Királyságban már több évadot megélt Sex Education Show (a hazai Life Network csatornán Szexiskola néven vetített) ismeretterjesztő sorozat. A britek körében aggasztó mértékben emelkedő tinédzserterhességek a túl korán és felkészületlenül megkezdett nemi élet következményei. A szókimondó, tabudöntögető műsor a szexuális analfabétizmussal és a szégyenlőséggel veszi fel a harcot, amikor Anglia legkülönfélébb középiskoláiba ellátogatva meztelen modellek segítségével mutat be valódi emberi testeket, lehetőséget adva a diákoknak, hogy őszintén kérdezzenek az őket érdeklő témákról. A műsorban egyaránt szó esik a szex különböző formáiról, (orális, illetve anális szex), nem tabu az önkielégítés, illetve az online pornó sem. A csupasz demonstráció először sokkolóan hat a diákokra, az életkorukra amúgy is fokozottan jellemző szégyenlőség mellett azonban egy érdekes tényre is felhívja a figyelmet: a feszültségoldó és kontrollálatlan pornófogyasztás (amely már a tinédzser korosztályt is bőven érinti) többek között negatívan befolyásolja a saját testhez való viszonyt is. A felnőttfilmekre jellemző irreális testkép-ábrázolás következtében nehezen viseljük az esendő, a nem olyan feszes, vagyis az átlagos felnőtt test látványát. A szépség- és fiatalságkultusz egyébként is rendkívül erős, de ezen falak lebontásán mindenképpen érdemes dolgozni: a való életben nem két tökéletesen kidolgozott testű gép, hanem – szerencsés esetben – két egymásra figyelő ember találkozik és lép szerelmi kapcsolatra. Az, hogy a kezdeti tapasztalatok mennyire lesznek pozitívak vagy okoznak mélyebb sebeket, közös felelősségünk: szülőké, pedagógusoké és segítő szakembereké egyaránt.

(A szerző szexuálpszichológus.)