Színesítse meg környezetét! – Interjú a Let’s Colour Településszépítő Egyesület pályázatáról

A szürke falak egy közösség életét is komorrá tehetik. Sajnos sok intézménynek nincs lehetősége, hogy önerőből rendbe hozza, színessé varázsolja ezeket a falfelületeket. A Let’s Colour Településszépítő Egyesület ebben próbál segítséget nyújtani a lakosság számára. Az idei pályázatról és a benne rejlő lehetőségekről Nagy Gergellyel, az egyesület szóvivőjével beszélgettünk.

alt


Már nyolcadik éve került kiírásra a Let’Colour Településszépítő Egyesület pályázata. Mi hívta életre ezt a kezdeményezést? 

Az egész mozgalomnak az volt az elsődleges célja, hogy bemutassa a színek erejét, és megpróbálja azt demonstrálni, hogy az elszürkült, rossz hangulatot árasztó, lepusztultabb köztereket meg kell újítani. Ezzel a környezetváltozással ugyanis az ott élő emberek mindennapjai is színesebbé válnak, hiszen egy sokkal inspirálóbb, sokkal vidámabb hangulatban élhetnek, dolgozhatnak.  A projekt középpontjában alapvetően a színek állnak, de az évek során kiderült, hogy a kezdeményezésnek van egy erős közösségépítő hatása is, hiszen az önkéntes festők a helyi lakosságból verbuválódnak. A helyieknek rengeteg munkája van ebben. Nem csupán feltöltik a pályázatot, hanem tagokat is gyűjtenek, és aktivizálják a környezetet. Az egész projekt abban csúcsosodik ki, hogy egy nagy közös festési napot rendezünk a végére, amikor gyakorlatilag a már előkészített falfelületeken a festést jó hangulatban a helyi közösséggel megvalósítjuk. Ez az esemény egy hihetetlenül felemelő és közösségformáló élmény tud lenni. 

Akkor ezek szerint az önkénteseket a helyi nyertesek toborozzák. Ebben tudnak számukra segítséget nyújtani? 

Természetesen kapnak segítséget ebben is. A pályázat központi weboldala, (www.letscolour.hu), felkínál bizonyos kommunikációs eszközöket, amiket a pályázók toborzásra tudnak használni. Az oldal automatikusan generál egy szórólapformát, amit ki lehet nyomtatni, vagy online meg lehet osztani, ezenkívül lehetőség van közösségi oldal, például Facebook fejlécet generálni, illetve van egy sajtóközlemény sablonunk is, amit a saját pályázatukhoz tudnak igazítani a jelentkezők, és el tudják küldeni a helyi média képviselőinek, amivel kvázi népszerűsíteni tudják a saját pályázatukat, hogy minél több szavazójuk legyen. Szóval ebben is adunk támogatást, de az önkéntes munkaerő megszervezése elsősorban a helyi közösség feladata. 

Mely réteget célozzák meg? Milyen intézmények jelentkezhetnek? 

Viszonylag tágra hagytuk ezt a kaput: minden alkalmi vagy hivatali közösség pályázhat. Ez lehet baráti vagy lakóközösség, kollegiális társaság, szülői társulás, oktatási intézmény. De akár tanárok, tanítók, óvó nénik is bármilyen módon összefoghatnak, hogy a saját környezetükben lévő, és a többnyire mindenkit zavaró elhanyagolt falfelületek megújítására pályázzanak. Inkább technikai jellegű megkötéseink vannak. A kifestendő felület maximális mérete 800 négyzetméter. Emellett a falfelületnek amatőr, nem hivatásos festők által is festhetőnek kell lennie. Tehát egy 8-10 emelet magas falfelületet például nem tudnak benevezni a pályázatra, de azt a kiskaput meghagytuk, hogy amennyiben a pályázók meg tudják szervezni az állványozást, valamint rendelkeznek szakemberekkel, abban az esetben lehetőség van ilyen típusú felületek benevezésére is. Még egy fontos kitételt említenék meg: konkrét magántulajdon, mint egy étterem, vagy egy családi ház nem vehet részt a pályázatban. 

alt


Milyen módon lehet a pályázatra jelentkezni? 

Ez is viszonylag egyszerű. A www.letscolour.hu oldalon a regisztrációt követően három dolgot lehet, és részben kötelező feltölteni: egyrészt kell egy legalább tíz mondatos leírás arról, hogy ki, miért vesz részt a pályázatban, milyen falfelület az, amit szeretnének színesíteni, és ha megvalósul a projekt, az milyen változásokat hozhat a helyiek életében. Elvárunk legalább öt darab fotó feltöltését, ami a mostani állapotot tükrözi, és amiből bárki fel tudja mérni, hogy ez micsoda, hogy néz ki, mik azok az állapotok, amiket szeretnének megszüntetni. Valamint nem kötelező, de lehetőség van rá, hogy egy videó linket is berakjon a pályázó, sokan élnek is vele, és az a tapasztalat, hogy nagyon sokat dob a pályázat színvonalán és megítélésén, ha van egy bármilyen egyszerű, akár mobiltelefonnal leforgatott kis videó, amivel közelebb kerülhet a hely a szavazókhoz. Néhány nevező nagyon magas színvonalú videós anyagokat készít, de a mobiltelefonos felvételek is nagyon aranyos, jópofa összeállítások. Nem tettük ugyan kötelezővé, de ha van rá mód, akkor javasoljuk, hogy szánjanak erre is egy pici energiát. 

Miért fontosak ezek a tartalmak? 

A pályázatok a felöltés után kikerülnek a weboldalunkra, és a nevezési határidő végeztével elindul a szavazás. A projektekre elsősorban a saját környezetében lévő közösség fog aktívan szavazni, hiszen ők tudják, hogy pontosan miről is van szó, és személyesen is ismerik ezt a falfelületet. De lehet számítani teljesen idegen szavazókra is, ha a feltöltött anyag a külső szemlélő számára is szimpatikus. Érdemes tehát olyan szemmel összeállítani a pályázatot, hogy egy idegen számára is megítélhető legyen fontossága. 

A szavazásnak mi a menete? 

Április 29-én éjfélig lehet nevezni, ekkor kerül ki az összes feltöltött pályázat az oldalra. Április 30-tól május 20-ig tart a szavazási szakasz. Egy egyszerű regisztrációt kell végigvinni mindenkinek, aki szeretne szavazni. A sikeres regisztrációt követően minden nap, tehát 21 napon keresztül, 1-1 szavazat adható le. Leadhat gyakorlatilag bármelyik pályázatra. Ebből a szavazásból fog kikerülni az a kategóriánként 3-3 legtöbb szavazatot kapott döntős pályázat, amelyek majd a szakmai zsűri elé kerülnek, akik kiválasztják a kategóriánkénti 1-1 győztest. Ami fontos még, hogy két kategória versenyez egymástól függetlenül. Ezzel a pályázóknak nincsen külön dolguk, ugyanis a két kategória a település lakosságának száma alapján generálódik: van egy tízezer fő alatti és egy tízezer fő feletti lakosságszámú kategória. 

alt


A honlapukon olvastam, hogy egyes pályázók vigaszdíjban részesülhetnek. Kik lesznek jogosultak erre? 

Az online szavazás során a legtöbb voksot kapó 3-3 pályázat jut a döntőbe, akik közül 1-1 fogja megkapni a zsűri döntése alapján a főnyereményt, és a döntőbe került másik 2-2 pályázat automatikusan 50-50 liter festéket fog nyerni. Úgy alkottuk meg ezt a rendszert, hogy aki már eljut a döntőig, az mindenképpen nyertesként kerüljön ki ebből a versenyből, hiszen aki be tud jutni a döntőbe – az előző évek tapasztalatai alapján – elmondható, hogy nagyon sokat dolgozott vele, sok embert megmozgatott a környezetében, és úgy gondoltuk, hogy ezt mindenképpen érdemes díjazni. 

A pályázat győzteseinek egy bizonyos időn belül kell megvalósítania a festést. 

Így van, ez a határidő az augusztus közepe. 

És ez ugyanúgy vonatkozik a vigaszdíj nyerteseire is? 

Igen, bár ott még egyszerűbb is a helyzet, mert ebben az esetben „csak” a festéket kapják meg a jelentkezők. A főnyereménynél viszont a festék mellé kapnak designterveket is, illetve mi koordináljuk magát a festést, mi fedezzük az alapozó anyagokat, a festékeket, és részben a festőszerszámokat is. A főnyeremény megvalósítása éppen ezért sokkal nagyobb szervezést és koordinációt igényel, mint a vigaszdíjaknak a felhasználása. 

A designtervek elkészítése hogyan valósul meg? A pályázó és a szervezők elképzelése hogyan találkozik? 

Május 21-én, délután 4 órakor hirdetünk eredményt. Általában még aznap, de legkésőbb másnap felvesszük a kapcsolatot a győztesek képviselőivel, egyeztetünk egy időpontot, amikor személyesen megtekinthetjük a környezetet, a látogatás egy-két héten belül megvalósul. Ilyenkor egy Let’s Colour csapattal érkezünk, és ekkor beszéljük meg a részleteket a pályázókkal. A szakemberek is velünk tartanak, akik meg tudják állapítani, hogy egy-egy falfelület megfestéséhez mennyi előmunkálat szükséges: van, ahol elég egy kis glettelés, máskor viszont teljesen újra kell vakolni a falat, mert már annyira rossz állapotok uralkodnak. Felállítunk egy előkészítési menetrendet a helyiekkel közösen. A designerünk is csatlakozik ekkor a „delegációhoz”, aki el fogja készíteni a falra felkerülő festés terveit, és elbeszélget a helyiekkel, hogy nekik mik az elképzeléseik, milyen motívumokat, színeket szeretnének felvinni a felületre, amik fontosak a közösség életében. Szóba kerül természetesen az is, hogy melyek azok a formák, minták, színek, amiket kifejezetten nem szeretnének. Ezzel a tudással felvértezve a designerünk elkészít három tervet, amiből választhat a nyertes közösség, és azt fogjuk megvalósítani. Nagyon fontos, hogy a nyertesek és a helyiek ízlése szerint készüljön el, hiszen ők fognak ezzel együtt élni hosszú éveken keresztül. 

alt


Úgy gondolom, nagyon pozitív, hogy még választási lehetőségük is van a nyerteseknek. 

Általában az a tapasztalat, hogy mind a három terv annyira tetszik nekik, hogy inkább az okoz gondot, hogy kiválasszák, hogy melyik legyen a befutó. 

Ez egy pozitív visszajelzés Önöknek is, gondolom. 

Abszolút. Nagyon szeretjük ezt a részét a munkának. Aki már megnyeri, annak általában hatalmas kő esik le a szívéről, hiszen annyi szabadidőt rááldozott, annyi munkát beletett. Sok ember vesz ebben részt, és jó látni, hogy ezek az emberek hogy tudnak örülni a lehetőségnek. A festési nap pedig a hab a tortán! Reggel fél hétkor még csak egy üres, matt felület vár minket, és este hatkor, nyolckor úgy jövünk el, hogy egy teljesen megváltozott környezet van mögöttünk, és bár nagyon elfáradunk, mégis öröm, hogy látjuk a helyiek arcán a megelégedettséget.

Ezek szerint a festés maga egy nap alatt megvalósul? 

Így van, maga a színesítés egynapos, és ezért is írtunk elő legalább egy 25 fős önkéntes csapatot, amit a pályázóknak kell biztosítaniuk. Ez nyilván felület, helyszín és méret függő is, de jellemzően 50-100 ember részt szokott venni a festésen. Jól koordinálva és jól előkészítve ennyi idő alatt hibátlanul megvalósítható. 

alt


Ennek akkor valóban nagyon erős közösségformáló ereje van, ha 50-100 embert megmozgat egy településen. 

Igen, különösen ha egy oktatási intézményről beszélünk. Ott jellemzően a tanári kar nagy része, és természetesen a szülők is részt vesznek benne. Nagyon érdekes, hogy a szülők és a tanárok is sokkal közelebb kerülnek egymáshoz. Sok esetben a már felnőtt öregdiákok is visszajönnek segíteni. Különleges találkozásoknak és beszélgetéseknek vagyunk ilyenkor tanúi, és ez a nyugalmat árasztó, rekreáló alkalom nagyon jó hatással van mindenkire. 

Aktív diákok is szoktak részt venni ezekben az önkéntes munkákban? 

Előfordul, igen, bár a festésben 16 év alattiak nem vehetnek részt, ezért a mellékmunkákban segédkeznek főként, tehát a nyári nagy melegben frissítőket kínálnak a festőknek, szendvicseket készítenek, vagy éppen bográcsban főznek valamit. Nagyon sok kisebb munka van a festésen kívül is, amiben bárki kiveheti a részét. 

Az egyesületük más hasonló projektet szokott szervezni? 

Alapvetően a Let’s Colour Egyesület erre a projektre jött létre, de előfordult már az évek során, hogy a pályázaton kívüli egyéb kezdeményezéseket is szerveztünk. Ezek minden szempontból kapcsolódtak az alaptevékenységhez, hiszen falak színesítéséről volt szó. Volt már rá példa, hogy saját szakállunkra választottunk falfelületet, gyakorlatilag a pályázattól teljesen kívülálló módon. Ilyen projekt volt 2013-ban a Kerepesi úton, az Aréna Plázával szembeni 500 méter hosszú falfelület kifestése is. A munkában teljesen független, számunkra is ismeretlen önkéntesek vettek részt. Idén is tervezünk egy hasonló projektet, de ennek a részleteit még nem árulhatom el. 

A pályázatra jelentkezni a www.letscolour.hu oldalon lehet.

Videó: