Tan-Trendi mese

Az angol trend szó egyre elterjedtebb minálunk, s az oka is nyilvánvaló. Azon túl, hogy divatja van, bizony nehézkes a jelentését magyarul megragadni, illetve egy-két szóval kiváltani, bár belül, még anyagtalan nyelvi sugallatként már sokunknak megvan. Na, hát, trend…, tudod… érted… na. Trend. Menjünk azért ennél kicsit közelebb!

A trend az, amit követünk, mert sokan egyszerre felismertük, és el is fogadtuk. Legyen az bármi is. Olyan jó irány, amely a változást sokunk számára megmutatja, képviseli. Követhető, követendő minden sanda irányítás nélkül. Mozgás, haladás a megrekedt körmozgással szemben. A lemaradók hiába sopánkodnak. Hát most figyeljetek.

Forog-e, ami kerek?

Az ősgermán eredetű szó, a trend pontosan ezt jelentette valaha. Ami kerek, forog. Innen a kerék szavunk is. Kerek, tehát forog, ha meg forog, akkor halad. Akár a békés karaván vagy a büszke harci szekér, a szántó-vetők csépelője vagy a szaracénok kardja, körbe-körbe. Mindegy is. Irányt mutat. Közösséget teremt. Innen csak egy ugrás a mai jelentésváltozás.

Trendi-e a módi?

Divatos használni a trendre a trendit. Nem is kell hozzá más, csak a felkapott szót együtt használók közül legalább kettő. A melléknév mindig csak sóhaja és sápatag mementója az első és fő azonosításnak. A trend is kicserélhető a divat szóval, a trendi is a divatossal, úgy-amúgy édesen, csevegősen, csajosan. Lássuk csak: Most éppen trend (vagy trendi?) a szakított farmergatya. 

Ha éppen ez dívik, hát váljon divattá is. Az aggastyán módi pedig, ahogy a más-ma-már-a-módi avas slágerében még a szó divatot jelentett, nyugodjék békében a szavak országútján. 

Remélem, nem zavarom meg a tanrendet. Legyetek divatosak, módisok, okosak és szépek, tanTrendet követők és tanTrendik továbbra is!