TanTrendi visszatekintő 2017 – a szerkesztőség kedvencei

Szigorúan szubjektív válogatás keretében a 2017-es évet szemlézve, közel 300 cikkből válogatva a szerkesztőség kedvenceire, a legjobb interjúkra, podcastokra, cikkekre tekintünk vissza tematikus összeállításunkban a héten. Visszatekintő rovatunk második részében a szerkesztőség kedvenc cikkeiből szemezgettünk.

JÓ – JAVA, SÓ – SAVA-BORSA

alt


A jószág szavunkban lévő -szág képzőről már tudjuk, honnan is való. De azt még nem, hogy az alapszó, a jó honnan jött, és köze van-e a jónak a javakhoz, a sónak a savakhoz. S hogy miért van a címben ez a kettétört eposzi hexameter és ősmagyar kiszámolós ritmus? Mindjárt kiderül.

http://tantrend.hu/hir/jo-java-so-sava-borsa

ABIGÉL VELÜNK ÉL

alt


Október 5-én emlékezünk Szabó Magda születésének 100. évfordulójára. Arra a hallatlan műveltségű Szabó Magdára, akit ugyan 1949-ben, egy időre elhallgattatott az akkori hatalom, de a visszatérés után folyamatosan, felfelé ívelő írói munkásságában nagyszerű regények, novellák, ifjúsági regények születtek kezei között.

http://tantrend.hu/hir/abigel-velunk-el

TÉNY-LEG? – SZTÁRPEDAGÓGUSOK

alt


Tanárok, akiknek népszerűsége túlmutat az iskola falain. Pedagógusok, akik nemcsak diákjaikra hatnak, hanem gondolataikkal, pályájukkal, vagy akár gesztusaikkal kiérdemelték a közfigyelmet. Van köztük olyan, aki több generációval szerettette meg a fizikát, van, akire a pedagógiai- és életbölcsessége miatt vagyunk kíváncsiak, és van, aki azért örvend világszintű népszerűségnek, mert egyéni módon üdvözli minden egyes diákját.

http://tantrend.hu/hir/teny-leg-sztarpedagogusok

TÁRSASJÁTÉKOK A PEDAGÓGIÁBAN – 5-ÖT AJÁNLUNK

alt


Gyakran meglepő egy-egy helyzet kapcsán, hogy a gyerekeket tanítani kell játszani. A játékot általában jutalomnak szánjuk a tanórán, mégis időnként nehezen élnek ezzel a lehetőséggel a diákok. A keretek lazítása felforduláshoz, hangzavarhoz vezethet, de a társasjátékok segítségünkre lehetnek: élvezetes módon támogatják a készségfejlesztést, és mutatnak rá arra, hogy a szabályokra igenis szükség van.

http://tantrend.hu/hir/tarsasjatekok-pedagogiaban-5-ot-ajanlunk

JÁTÉKOS OKTATÁS – 5 NÉPI JÁTÉK AZ OKTATÁSBAN

alt


Nemcsak a gyerekek, a felnőttek is hatékonyabban szerzik meg a tudást játék közben. Jelen cikkünkben a népi játékok oktató erejét mutatjuk be.

http://tantrend.hu/hir/jatekos-oktatas-5-nepi-jatek-az-oktatasban

ÍGY OLVASTOK TI

alt


Miközben folyton azt hallani, hogy a technológiai vívmányok az olvasási szokásainkat is átalakították, egy valami sajnos az utóbbi évtizedben nem nagyon változott: a lakosság jelentős hányada nem olvas, se könyvet, se újságot. Jó hír viszont, hogy akik olvasnak, azok egyre intenzívebben teszik azt.

http://tantrend.hu/hir/igy-olvastok-ti

A SZÜRKE EZER ÁRNYALATA

alt


Bahama, Dubarry, egér, kolera, sárkány, tél – embert próbáló feladat, de e látszólag egymással nem összefüggő szavaknak van közös nevezője. És hogy mi? Segítünk: Bahama-beige, Dubarry-rózsaszín, egérszürke, kolerasárga, sárkányvörös, télfehér. Bizony, mindegyik szó egy-egy színnevet takar, e színkavalkádban pedig egy praktikus szótár segíthet kiigazodni, a következőkben ezt mutatjuk be.

http://tantrend.hu/hir/szurke-ezer-arnyalata

KESERŰEK-E A „TUDOMÁNY GYÜKEREI”?

Mitől érzi magát jól a diák az iskolában? A kérdésre természetesen sokféle szempontból számtalan válasz adható, ám az bizonyos, hogy gyereknek, szülőnek és pedagógusnak egyaránt érdeke ennek kutatása. A kapcsolódó felméréseket természetesen nem nekik kell elvégezniük: nem is gondolnánk, milyen sok – magyar vonatkozású – vizsgálat foglalkozott ezzel az elmúlt időszakban.

http://tantrend.hu/hir/keseruek-e-tudomany-gyukerei