TanTrendi visszatekintő 2018 – Pszichológiai cikkek

Gerencsér Dóra tanácsadó szakpszichológus és Dobos Zsuzsanna szexuálpszichológus szerzőink legjobb írásaira tekintünk most vissza. Atyai pofon, szülők a pszichológusnál, helikopter szülők, érzelmi skála naptár, szexuális felvilágosítás kiskamaszkorban és még sorolhatnánk!

alt


Jó böngészést kívánunk a cikkekhez!

Kapcsolódó tartalmak

Az atyai pofon hatása a gyerekek fejlődésére

Annak ellenére, hogy Magyarországon 13 éve zéró tolerancia (Gyermekjogi jelentés, 2017) van a gyerekekkel szemben elkövetett erőszak minden formája ellen, a közvélekedés továbbra is elnézi, sőt hasznosnak gondolja a „nevelési célzatú” atyai pofont. A kutatások alátámasztották: a fizikai büntetés használata jelentős negatív hatást fejti ki a gyerekek fejlődésére.

Hogy vagy 1-től 10-ig?

Az iskolai közegben ritkán kerül előtérbe a “hogy vagy?” kérdése. Nincs idő és tér a gyerekek állapotával foglalkozni, annak ellenére, hogy az érzelmi státusz jelentős befolyást gyakorol a kognitív teljesítőképességre is. Az érzelmi skála naptár egy praktikusan használható, érzelmi intelligencia fejlesztő eszköz, ami a mindennapokba beépülve ad lehetőséget a gyerekek állapotának megismerésére és a kapcsolat építésére.

Szexuális felvilágosítás (kis)kamaszkorban

Ha magából a szókapcsolatból indulunk ki, napjainkban tulajdonképpen anakronizmus a kamaszok szexuális felvilágosításáról beszélni, hiszen a világhálón a számtalan hiteles forrás mellett félrevezető információk is szép számmal hozzáférhetők a témával kapcsolatban, így gyakorlatilag bármiről tájékozódhat az érintett korosztály. A kérdés azonban megkerülhetetlen, és számtalan dilemmát vet fel a szülő szemszögéből: Nem késtem még el? Hogyan csináljam? Könyvet adjak a kezébe? Hagyatkozzak az internetre? Egyáltalán felhozzam magamtól a témát, vagy csak akkor, ha ő érdeklődik, illetve konkrét kérdésekkel jön?

Thomas Armstrong: Tényleg ADHD-s a gyerekem? – könyvajánló

A szülők jelentős része elgondolkodhatott legalább életében egyszer – de inkább többször – gyermeke szertelen, csapongó viselkedését figyelve, hogy nincs-e valami komolyabb gond a háttérben. A pszichológus-pedagógus szerző részletesen boncolgatja az ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder, vagyis figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar) problémakörét: kétségbe vonja a diagnosztikai hitelességet, illetve felteszi a kérdést, hogy valóban betegségként kell-e diagnosztizálnunk ezt az összetett jelenséget, vagy csupán az oktatási szféra, a gyógyszeripar és a kereskedelmi szektor együttes érdeke fenntartani ezt a hamis mítoszt.

Kommunikációs trükkök, hogy meghallgasson a gyerek

A képen egy anyuka és a kisfia látható.

Szülőként és pedagógusként egyaránt érezhetjük magunkat papagájnak, amikor százszor ismételjük el ugyanazt az instrukciót. A gyerekek nem ülnek mindig a fülükön, időnként a kommunikáció módja akadályozza az üzenet átadását. A következő pár technika segíthet minket abban, hogy kevesebbszer kelljen lejátszani ugyanazt a lemezt.