Tanuljunk Tihanyban! - Természetismereti foglalkozás a Levendula Ház Látogatóközpontban

Természetismereti foglalkozás: A kifejezés hallatán iskolai tanóra juthat eszünkbe; a tankönyvekben leírt, lerajzolt vulkánok, ásványi kincsek és egyéb természeti csodák. A Levendula Ház Látogatóközpont természetismereti foglalkozása ilyen és ezekhez hasonló dolgokat hoz kézzel fogható közelségbe.

A képen levendula látszik.


A Levendula Ház Látogatóközpontról

A Levendula Ház Látogatóközpont a Tihanyi-félszigeten várja látogatóit, ahol az interaktív kiállítások közvetítésével megismerkedhetünk a félsziget kialakulásának történetével, és a levendula-termesztés módszerével. A Tihanyi-félszigetről és a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkról készített kisfilmben sok érdekes természeti kincs eredetére találhatjuk meg a választ. 

A központ minden korosztály számára érdekes módon mutatja be a félsziget múltját és jelenét. A tomboló vulkánok világától eljuthatunk a megszelídített táj által nyújtott harmóniáig. A kiállítás jól tükrözi, hogy hogyan is élhetett összhangban a tihanyi ember a természettel, miként hasznosíthatta fel a környezet adta lehetőségeket, hogy saját életét is megkönnyíthesse. A természet és az ember együttélésének emblematikus kultúrája – ezen a vidéken – pedig nem más, mint a levendula-termesztés. 

A történelmi áttekintők mellett lehetőség van kézműves foglalkozásokon (levendulás szappangolyó készítés, levendulás hűtőmágnes készítés, levendulás mécsestartó készítés, levendulazsák varrás, levendulával töltött tűpárna készítés) is részt venni, és természetesen ajándékbolt, teázó és élménykert is várja a látogatókat a Belső-tó partján. 

A Levendula Ház Látogatóközpont a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság látogatóközpontja, amely egyben a Bakony-Balaton Geopark keleti kapuja és a Tihanyi-félsziget Vulkáni Képződményei Európa Diplomás terület látogatóközpontjának szerepét is betölti. 

Részletes információ a Levendula Ház saját honlapján: www.levendulahaz.eu

Természetismereti foglalkozás Tihanyban

A Levendula Ház Látogatóközpont egy újszerű természetismereti foglalkozást hirdetett meg 2017. október 1. és 2018. április 30. között. Erről kérdeztük Vers Rékát, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság Ökoturisztikai és Környezet-nevelési Osztály oktatási szakreferensét. 

Az egy órás program keretében a tanulók megismerkedhetnek a vízpart lakóival, az erdei állatok nyomába eredhetnek, vagy éppen egy rövid séta keretében megismerkedhetnek a Belső-tó partjának természeti értékeivel. Vers Réka beszélgetésünk során a foglalkozások részleteit ismertette: 

A Levendula Ház Látogatóközpontba érkező diákcsoportok – óvodások, alsó- vagy felső tagozatosok – számára hirdetik a lehetőséget. A természetismereti foglakozások közül a pedagógusok a gyermekek érdeklődésének és életkorának megfelelően választhatják ki a megfelelő programcsomagot. 

Az első opció a „Vízpart lakói” foglalkozás, ahol a nádszál különböző szintjein helyezhetik el a gyerekek az élőlények fotóit. Ebből a foglalkozásból a terület vízi élővilágát, s azok életkörülményeit ismerhetik meg a fiatalok. 

Egy másik program során az „Állatok nyomába” eredhetünk. Itt a diákok a félsziget erdős területének állatairól szerezhetnek ismeretanyagot. Az állatok fényképeinek és lábnyomainak párosítását egy mesei kerettörténet segíti, ezt követően a legjobb tudásuk szerint különböző táplálékláncokat alakíthatnak ki a gyerekek.

Az „Ürge” címet viselő nagy közös társasjáték során az óvodások és iskolások megismerhetik a Magyarországon fokozottan védett ürge életét, s a természetvédelemben betöltött fontos szerepét. A „Rövid séta” során a Látogatóközpont közvetlen szomszédságában lévő őszi, téli, kora tavaszi tópart megfigyelésére nyílik lehetőség.

A Levendula Ház interaktív kiállítása a félsziget élő természeti értékeivel, a vízparttal, és az erdő lakóival foglakozik, s ennek kiegészítéseként hozták létre a természetismereti foglalkozást, hogy a diákok közelebb kerülhessenek a Tihanyi-félsziget élővilágához.

A részvételhez bejelentkezés szükséges, minimum három nappal a tervezett időpont előtt. 

"Lessünk ürgét, nézzünk szürkét!" - rövid túra a Levendula Ház Látogatóközponttól

A természetismereti foglalkozások tematikájához szorosan kapcsolódnak a természeti értékeket bemutató túrák is, amelyek szintén minden korosztály számára kikapcsolódást jelenthetnek.  

Három túraútvonal közül lehet választani: 

1. A félsziget keleti oldalán, a Hajóállomás – Ciprián-forrás – Barátlakások – Óvár – Tihany útvonal bejárásával megfigyelhetjük a Balaton-part élővilágát, megtudhatjuk, hogy mi is az a „kecskeköröm”, milyen volt a Barátlakások lakótere, és mit rejtenek az Óvári emlékek. A Visszhang-dombra érve meggyőződhetünk a tihanyi visszhang létezésérő is. 

2. A félsziget nyugati oldalán, a Tihany, Apáti fogadókapu – Apáti-tető – Öreg Levendulás – Nyereg-hegy – Tihany, Apáti fogadókapu útvonalon megfigyelhetjük a Külső-tó fokozottan védett madárvilágát. A „kecskeköröm” mellett fény derül a levendula és a levendulaolaj felhasználásának lehetőségeire is. A Nyereg-hegyen utóvulkáni működés során létrejött forráskúpokról csodálatos panoráma nyílik a Balaton-felvidékre.

3. A félsziget középső részén, a Kiserdő - Belső-tó - Aranyház - Belső-tó útvonalon szintén bepillantást nyerhetnek az érdeklődők a fokozottan védett Külső-tó madárvilágába. A Belső-tó partján megfigyelhetjük a szürkemarha gulyát, s a köztük futkosó ürgék világát. A gejzírmezőkön lehetőség nyílik egy-két forráskúp megmászására is, amelyek utóvulkáni működés során keletkeztek mintegy 3 millió éve. 

A további programokról az alábbi ide kattintva tájékozódhatnak.